При відключенні світла не працює мобільний інтернет – як це пов’язано

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Іноді під час відключення електрики пропадає і зв’язок на телефоні. Особисто в нас така ситуація була 2 рази в березні. Спробуємо розібратися.

Чому немає мобільного інтернету без електрики?

Відсутність або наявність мобільного інтернету найчастіше залежить від того, наскільки масштабним виявиться відключення електроенергії. Несприятливі погодні умови або серйозні аварії часто знеструмлюють цілі райони міста. У результаті відразу кілька базових станцій можуть залишитися без живлення. А оскільки для їхньої роботи також потрібна електрика, її раптове відключення може позбавити абонентів як мобільного інтернету, так і зв’язку загалом.

У звичайних умовах відключення електроенергії на станції виправляють резервні генератори. Найчастіше на вишках є запасні батареї, які зможуть підтримувати її роботу кілька годин. Протягом цього часу співробітники встигають привезти й активувати мобільні генератори. Однак під час масового знеструмлення (наприклад, під час сильних циклонів) генераторів може не вистачити на всі станції, які їх потребують. У результаті мобільний оператор робитиме наголос тільки на пріоритетні вишки – абоненти інших станцій тимчасово опиняться без зв’язку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кількість і якість резервних генераторів залежить від компанії, якій належать вишки. Деякі стільникові оператори оснащують тільки половину станцій потрібним обладнанням. З цієї причини абоненти одних компаній стикаються з втратою мобільного інтернету частіше, ніж абоненти інших операторів.

Окрема проблема полягає в розташуванні станцій. Якщо вони розташовані далеко за межею міста, то співробітникам для активації та переміщення потрібних генераторів знадобиться більше часу – так абоненти можуть провести без зв’язку кілька годин, перш ніж мобільний оператор знову поверне вишку в роботу. Тому жителі невеликих населених пунктів набагато частіше залишаються без мобільного інтернету, наприклад, під час поганої погоди.

На роботу вишок, наявність стабільного інтернету, а також зв’язок, впливають і самі абоненти. Під час різних НП люди частіше починають дзвонити один одному, через що навантаження на базові станції сильно зростає. У результаті навіть резервних генераторів може не вистачити для того, щоб вишка змогла працювати без постійного енергопостачання.

Найчастіше мобільні оператори намагаються оперативно вирішити подібні проблеми. У деяких випадках доводиться перевозити генератори між найближчими вишками, щоб не залишати абонентів без зв’язку надовго. Проте повністю неполадки можуть вирішуватися від кількох годин до кількох діб, і залежать від того, коли в районі відновиться стабільна подача електроенергії.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.