Як вам дурять голову, змушуючи купувати погані смартфони

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Завдання кожного виробника смартфонів – змусити вас купити нову модель, незважаючи на всі її недоліки. Заради цього великі компанії передбачувано не говорять про мінуси своїх пристроїв, а ще використовують цілу низку маркетингових хитрощів, на які ми досі продовжуємо вестися. Сьогодні ви познайомитеся з п’ятіркою таких хитрощів. Знаючи їх, кожен з вас тричі подумає, перш ніж купити відверто поганий смартфон, який не вартий своїх грошей.

Реклама

Подарунок під час купівлі смартфона

Думаю, ви розумієте, що після виходу смартфони продаються за завищеною ціною, а опускатися вона починає тільки через кілька місяців. І як у такій ситуації змусити покупця придбати нову модель, якщо крім значної вартості вона не пропонує нічого революційного? Ну, можна оголосити акцію з подарунками під час купівлі смартфона.

Як правило, як непотрібний презент використовується недорогий аксесуар того ж бренду, який ви б ніколи не купили за повну вартість: фітнес-браслет або навушники. Покупець переконує себе, ніби ще один гаджет не стане зайвим, і від такої пропозиції нерозумно відмовлятися. Але через пару-трійку місяців він дізнається, що аналогічний смартфон у тому самому магазині вже на 20-30% дешевший. І хто тут обдурив систему?

Старі смартфони під виглядом нових

Подарунки та спеціальні пропозиції для перших покупців – повсюдний прийом. Трохи рідше виробники йдуть на більш ризикований крок, який, втім, все одно приносить їм успіх. Часом вони просто продають старі смартфони під виглядом нових. І в даному випадку я говорю не про занадто слабкий прогрес, а про пряме копіювання моделей попереднього покоління.

Для наочності проілюструю пару недавніх випадків. Наприкінці минулого року в продаж надійшов POCO M5s – точна копія Redmi Note 11S, який вийшов ще на початку 2021 року. Ще більш кричущий приклад – смартфон Redmi Note 12 Pro, що з’явився наприкінці квітня 2023 року. Компанія навіть не стала морочитися над ребрендингом і просто перевипустила Redmi Note 10 Pro дворічної давності, змінивши дизайн і встановивши трохи швидшу зарядку, водночас заощадивши на макрокамері.

Але в даному випадку обурює не стільки випуск старого смартфона під виглядом нового, скільки різниця в ціні. Купити Redmi Note 10 Pro ви можете приблизно за 9 999 грн, а за Redmi Note 12 Pro доведеться викласти вже 12 999 грн. Але хіба виробник нагадає вам про стару модель, з якої злизана новинка?

Захист екрана смартфона і водонепроникність

Досить часто власники смартфонів кидають і топлять свої пристрої, на чому ще кілька років тому почали грати виробники. Кожна нова модель отримує загартоване скло Gorilla Glass або, прости господи, Kunlun, яке настільки міцне, що ним ледве не горіхи можна колоти. Ось тільки всі заяви про стійкість базуються на лабораторних тестах, які не мають нічого спільного з реальним досвідом експлуатації, та й до того ж загартоване скло дуже швидко збирає подряпини, на чому, звісно, ніхто не буде загострювати увагу.

Щось подібне можна сказати і про смартфони з вологозахистом. Говорячи про те, що моделі з IP68 працюють навіть після півгодинного занурення у воду на глибину до 1 метра, виробник лише дрібним шрифтом або у виносці зізнається:

  • у реальному житті таких умов дотриматися не вийде, оскільки в лабораторних дослідженнях використовується прісна вода, а пристрій не упускається, а акуратно занурюється;
  • гарантія на смартфон у разі потрапляння вологи не поширюється, і ви не зможете довести, що робили все, як заповідав виробник.

Проте покупці сприймають водонепроникність як таку собі подушку безпеки, на чому знову намагаються зіграти компанії, що випускають смартфони з номінальним стандартом вологозахисту IP54. Він гарантує хіба що відносну безпеку при попаданні крапель дощу на корпус пристрою.

Уявна продуктивність смартфонів

Процесор смартфона – його головний компонент, від якого залежить буквально все: продуктивність, якість фото і відео, а також автономність. При цьому, описуючи можливості нових чипів, вам говорять тільки про потужність чипсетів, забуваючи про інші важливі аспекти.

Наприклад, на презентації Redmi Note 11 Pro торік усіх переконували, що процесор Snapdragon 695 кращий за чип Snapdragon 732G з попереднього покоління, як докази демонструючи результати в бенчмарку AnTuTu, де новинка випередила попередника. Але виробник, зрозуміло, промовчав, що свіжа начинка гірше справляється з обробкою зображення, через що новий смартфон не вміє знімати відео в 4K, не підтримує електронну стабілізацію і огидно фотографує, незважаючи на використання 108-мегапіксельної камери.

Крім того, сама по собі продуктивність смартфона в бенчмарках – сумнівний показник. Так демонструється тільки максимальна потужність пристрою, яка під навантаженнями цілком може впасти мало не на 50%. У зв’язку з цим потрібно звертати увагу не тільки на бали в AnTuTu, а й на троттлінг процесора.

Збільшення оперативної пам’яті на Андроїд

Кілька років тому майже всі сучасні смартфони обзавелися функцією розширення оперативної пам’яті за рахунок файлу підкачки. Чи варто говорити, що вона не має жодного позитивного впливу на продуктивність пристрою і його роботу в режимі багатозадачності? Якщо ви досі не усвідомили весь масштаб обману, прочитайте матеріал, в рамках якого я тестував смартфон з розширенням ОЗП і без.

Попри відсутність позитивних змін, виробники отримали можливість заявити, ніби їхній смартфон має не 8 Гб оперативної пам’яті, а, наприклад, 13 гігабайтів. Водночас факт використання заради досягнення такого результату непотрібного розширення ОЗП якщо й буде вказано, то лише дрібним шрифтом.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ