Сучасні жорсткі диски дуже ненадійні – деталі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Компанія Backblaze, що надає послуги з бекапу даних у хмарних сховищах, склала статистику експлуатації жорстких дисків. Фахівці проаналізували 237 278 накопичувачів, який використовувалися в минулому кварталі.

Реклама

Результати невтішні: магнітні жорсткі диски за цілодобового використання працюють у середньому 2,5 року, після чого виходять з ладу. Найчастіше ламаються накопичувачі виробництва Seagate, причому лідером антирейтингу стала модель ST12000NM0007 з 12 ТБ, він у середньому служить лише півтора року. Найнадійнішими виявилися накопичувачі об’ємом 16 ТБ, а найненадійнішими на 10 ТБ. Це парадоксально, адже у перших більш щільне компонування, а отже, набагато вище навантаження на механічну начинку, яка здебільшого і не витримує інтенсивної експлуатації.

У Backblaze вивчали жорсткі диски корпоративного рівня, які зазвичай набагато надійніші за споживчі, оскільки розраховані на цілодобове використання в дата-центрах і серверах. У випадку з накопичувачами для звичайних користувачів ситуація може виявитися іншою, адже термін їхньої служби залежить від навантаження. Якщо такий диск функціонує безупинно, постійно записуючи і віддаючи дані, він найімовірніше пропрацює навіть менше, ніж аналогічна модель, створена для корпоративного сегмента. А якщо навантаження невелике, і диск використовується лише періодично, його може вистачити надовго.

Жорсткі диски мають звичку виходити з ладу в найнесподіваніший і найбільш невідповідний момент, тому так важливо зберігати бекап цінних даних (наприклад, у хмару, а краще одразу в кілька) – так можна буде не хвилюватися за їхнє збереження, і вдасться без проблем відновити файли, коли це буде потрібно.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ