Статті

Топ-5 ознак, що ви купили поганий смартфон

Share
Час читання: 3 хв.

До вибору смартфона потрібно підходити з розумом, ретельно аналізуючи технічні характеристики та відгуки власників. Щодо флагманів, звісно, можна бути і менш уважним, але у випадку з недорогими моделями великий ризик придбати справжній мотлох і за кілька місяців розчаруватися в пристрої. Ви якраз недавно обзавелися новинкою? Тоді час перевірити, купили ви поганий смартфон чи гідний девайс. У цьому допоможуть 5 ознак, збіг навіть однієї з яких одразу ставить хрест на пристрої.

Погані марки телефонів

Прийнято вважати, що вже всі навчилися робити розумні пристрої, і немає сенсу звертати увагу на бренд смартфона. Дійсно, зараз на ринку можна зустріти багато хороших девайсів від кількох десятків виробників, але підвальні марки нікуди не поділися. Якщо ви купили смартфон бренду з нашої добірки, то можете не переживати. Взяли щось інше? Тоді є привід задуматися.

Проблема смартфонів маловідомих виробників полягає в низькій якості збірки, високому відсотку браку, встановленні старого процесора, косяках перекладу меню і відсутності екосистеми. Усе це доставить неприємності якщо не сьогодні, то завтра. Перевірити, чи відповідає обрана марка званню маловідомого бренду, можна в окремому матеріалі. Пристрій виробника категорії D або представника китайського підвалу в майбутньому покаже свою темну сторону.

Роз’єм MicroUSB на телефоні

Погляньте на свій девайс і перевірте, який роз’єм у телефона. Бачите овальний отвір для зарядки? Тоді все в порядку. Виявили порт MicroUSB? Прийміть мої співчуття, адже такий роз’єм не просто є відгомоном минулого, а й стає причиною наступних проблем:

  • на відміну від USB-C, MicroUSB односторонній, через що вам буде складно вставити штекер наосліп, а ще підвищиться ризик поломки порту;
  • оскільки виробники намагаються не використовувати MicroUSB, вам не вдасться заряджати всю домашню техніку одним універсальним кабелем;
  • MicroUSB не може забезпечити високу швидкість передачі даних, тому перекидати файли з телефону на комп’ютер ви будете цілу вічність;
  • застарілий роз’єм не в змозі прийняти струм високої потужності, тож доведеться страждати ще й від повільного заряджання телефону.

Крім того, наявність роз’єму MicroUSB – свідчення байдужого ставлення виробника до вашої моделі, адже встановлення USB-C йому практично нічого не коштує. Якщо він вирішив заощадити на сірниках, то яка ймовірність, що інші компоненти смартфона відповідають сучасним вимогам?

Стара версія Андроїд

Також дуже показовою є версія Андроїд. Вибір старого покоління є ознакою одразу кількох проблем. Виробник як мінімум не приділив достатньої уваги вашій моделі. Не виключено, що вибір старої версії Андроїд обумовлений поганою начинкою смартфона. Також це непряма ознака відсутності оновлень ПЗ у майбутньому і подальших труднощів зі встановленням додатків через допотопну систему.

Яка версія Андроїд має бути? В ідеалі, щоб до моменту виходу на ринок смартфон отримав найактуальнішу. До осені 2023 року такою вважатиметься Android 13. Допускається використання попереднього покоління, але не більш раннього.

Характеристики екрана телефону

Про те, на що звернути увагу, якщо ви шукаєте телефон з хорошим екраном, ми писали в окремій статті. Добре – це трохи краще, ніж нормально, а для більш-менш комфортної взаємодії з пристроєм важлива відповідність хоча б середньому рівню. Таким є використання матриці IPS або AMOLED з роздільною здатністю FullHD (1080×1920). Щоб дізнатися характеристики екрана, зверніться до допомоги інструкції:

  • Встановіть додаток AIDA64.
  • Запустіть програму.
  • Перейдіть у розділ “Відображення”.

Що поганого в смартфоні з екраном HD (720p), що використовує матрицю TFT або PLS? Крім зернистості зображення, коли на дисплеї видно буквально кожен піксель, низька роздільна здатність – ознака дуже сильної економії. Ну а застосування матриці TFT або PLS, яку так любить встановлювати компанія Samsung у дешеві телефони, стане причиною спотворення картинки під невеликим нахилом, а також настільки низьким рівнем яскравості, що влітку навіть у хмарну погоду вам доведеться щосили вдивлятися в екран або підшукувати тінь.

Смартфон із накопичувачем eMMC

Рівень потужності процесора, який можна оцінити через бенчмарк AnTuTu на Android, не завжди є показовим. Пересічному користувачеві важлива не стільки продуктивність в іграх, скільки загальна швидкість роботи пристрою. І на неї здебільшого впливає не процесор, а тип накопичувача. Його ви дізнаєтеся в розділі “Пам’ять” додатка CPU-X (інформація представлена в пункті “Технології”).

UFS 4.0 або 3.1 – ідеал, UFS 2.2 або 2.1 – норма, eMMC 5.1 і нижче – катастрофа. Цей тип накопичувача з’явився на світ ще в 2015 році, і вже тоді він був не найшвидшим. У сучасних реаліях його швидкість жахливо мала. Це позначиться на завантаженні, встановленні та запуску додатків, а іноді навіть на завантаженні сторінок додатків. Все працюватиме до біса повільно, через що ви будете змушені звернутися до наших рекомендацій на випадок, якщо телефон гальмує, але нічого не допоможе. Просто на заводі виробника сидів той самий Вовка з Тридев’ятого царства, який вирішив, що і так зійде.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Motorola придумала автоматичні розкладачки

    Компанія Motorola, що належить Lenovo, зареєструвала патент на доладний смартфон у форм-факторі розкладачки з механізованим…

    10.10.2024

    За чутками, iPhone 17 Pro і Pro Max отримають простішу систему вилучення акумулятора

    В акумуляторах iPhone 16 та iPhone 16 Plus використовується передовий тип клею, який можна послабити…

    10.10.2024

    Microsoft завершила підтримку двох версій Windows 11

    Портал Neowin попередив користувачів Windows 11 про те, що Microsoft згортає підтримку версій 21H2 і…

    10.10.2024

    Телефони Samsung Galaxy S24 першими отримують жовтневе оновлення Android 2024

    Samsung обіцяла, що якнайшвидше оновить найкращі телефони у своєму каталозі останнім патчем безпеки Android, і…

    10.10.2024

    Криптовалюта Павла Дурова може зазнати серйозних збитків

    Toncoin (TON) за останні кілька днів суттєво знизився в ціні, і його перспективи виглядають песимістичними.…

    10.10.2024

    Google таємно стежить за власниками смартфонів

    Дослідники інформаційної безпеки з'ясували , що смартфони Google таємно надсилають виробнику відомості про місцезнаходження їхніх…

    10.10.2024