Названо 5 мінусів використання Windows 7 у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно був у гостях у приятеля і мені випала нагода попрацювати на комп’ютері з Windows 7. Пристрій доволі потужний – процесор Core i5 10-річної давності та 8 гігабайт оперативної пам’яті DDR3. Класичний HDD був замінений на SSD. Працювати можна, але є низка нюансів. Розповім про свої спостереження, а також доповню вже відомими фактами про використання застарілої системи.

Система не працює так швидко, як Windows 10/11

Хоч комп’ютер у приятеля досить потужний навіть за сьогоднішніми мірками для офісних завдань, але є відчуття, що працює він не так із сучасним софтом у плані багатозадачності. Перемикання відбувається з некомфортною затримкою, а іноді система показує замість курсору миші значок пісочного годинника – відбуваються якісь невідомі процеси, які блокують на якусь частку секунди роботу ПК.

Так, якщо підібрати софт тих років, то всі проблеми зникнуть, але не всі програми будуть коректно працювати з сучасними даними. Наприклад, браузер – відтоді web-технології зробили великий крок уперед, і багато що змінилося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Система часто видає помилки

Причиною тут є сучасний софт, який можна встановити на Windows 7. Помилки різного роду – як від самої Windows 7, так і від програм. Особливо це помітно, коли працюєш із дуже великими обсягами даних.

Також іноді браузер показував помилку дати і часу, хоча кореневий сертифікат було оновлено. Лікувалося це вивантаженням оглядача з пам’яті і повторним запуском. Годинник при цьому не відставав ні на секунду.

Windows 7 вантажиться довше навіть із SSD

Операційна система досить довго завантажується навіть із SSD-накопичувачем. Експериментальним шляхом з’ясувалося, що на швидкість впливає кількість встановлених програм, оскільки в безпечному режимі система завантажується дуже швидко. На Windows 10 такої проблеми не було помічено.

У принципі, тут все зрозуміло – Windows 7 вийшла в той час, коли SSD-накопичувачі перебували ще в лабораторіях, тому заміна HDD на SSD для Windows 7 не дає відчутного приросту до швидкості. Хіба що зручно для більш швидкого копіювання даних.

Windows 7 не безпечна

Операційна система вже давно не отримує оновлення. А це означає, що, якщо зловмисники знайдуть уразливість, вони можуть отримати доступ до даних на ПК або навіть керувати ним. Саме з цієї причини використання Windows 7 є небезпечним.

Розробники сучасних антивірусів навряд чи приділятимуть особливу увагу морально застарілій ОС – навіть наявність платного антивірусу не гарантує повного захисту системи.

Є проблеми з новим залізом

І з периферійними пристроями. Причина тут проста – кількість користувачів Windows 7 тане з кожним роком, і розробники не прагнуть створювати драйвери і підтримку застарілої системи. Купивши сучасний пристрій, не варто дивуватися тому, що він може некоректно (або ж зовсім не працювати) з Windows 7.

Ну а так, працювати можна. Особливо, якщо підібрати програми тих років. Windows 7 хороша система для слабких сучасних ПК – працює вона, в принципі, гідно з поправкою на старість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.