Статті

Якому користувачеві точно не підійде Linux замість Windows

Share

За допомогою операційної системи Linux можна перетворити старий комп’ютер на новий. Річ у тім, що існують збірки, які відмінно працюють навіть на одноядерному ПК з 1 гігабайтом оперативної пам’яті. Linux здатний дати друге життя навіть дуже старому комп’ютеру, якому давно пора на звалище. А з сучасного заліза вийде досить потужна машина для роботи, адже “пінгвін” не такий вимогливий до ресурсів, як Windows.

Але Linux підійде не всім. Розглянемо це питання трохи глибше – буду радий вашій підписці на канал, у мене багато статей-роздумів на різні IT-теми.

Використовує софт під Windows

Переважну більшість програм створено для Windows. Причина в її популярності. Під Linux є не всі програми. Якщо користувач працює з якимось певним софтом, аналогів якому немає в Linux, то така ОС йому не підійде. Буває таке, що документи, створені в Windows, можуть відкриватися з помилками або рудиментами в Linux. А ось вміст браузера працюватиме що в Linux, що в Windows однаково – багато розробників портують свій софт у браузер заради універсальності.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Лінується

Linux точно не для ледачих користувачів. Хоч переважну більшість функціоналу операційної системи і можна зробити без “танцю з бубном” у чорному вікні консолі, але буває таке, що потрібно розбиратися. Доведеться читати документацію, вводити різні команди, щось збирати, шукати. У Windows же все простіше – практично все робиться у віконному режимі, крім вже зовсім специфічних завдань.

Не знає англійської

Більшість операційних систем на базі Linux давно мають українську локалізацію, але це не означає, що всі програми будуть українською мовою. Якщо ви користуватиметеся постійно словником через незнання мови, то це займатиме багато часу. До того ж усі команди, які вводяться в консоль, йдуть англійською мовою.

Сюди ж додамо те, що світова спільнота Linux також спілкується англійською – профільні форуми з максимумом потрібної інформації доступні саме цією мовою. Звичайно, є і україномовна  спільнота, але контенту англійською більше через те, що користуються Linux’ом юзери з різних країн.

Любить грати в ігри

Не всі ігри підуть під Linux – сучасні шедеври гейм-індустрії точно будуть недоступні для такої системи. А який-небудь старий-добрий Counter Strike може побігати і під Linux – потрібно завантажити відповідну збірку. Операційна система з логотипом пінгвіна точно не для ігор.

Використовує різні пристрої з комп’ютером

Річ у тім, що не всі виробники створюють драйвери під Linux. Приміром, ви придбали дуже круту конференц-камеру для свого ПК, щоб робити стріми або спілкуватися у високій якості. Максимум із камери можна вичавити, якщо використовуєте рідний софт, якого може не бути під Linux. Цей нюанс потрібно також враховувати при зміні операційної системи.

Можна було ще придумати з десяток пунктів, але мені здається, що я описав усе найголовніше. Якщо вам є що додати – чекаю в коментарях. Часом з них можна отримати більше інформації, ніж зі статті, адже одна голова добре, а дві ще краще.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • Сучасні ігри непограти на лінукс ???))) Ви що з 12 років ))? Тут вже кілька років протон вигадали і ра власному досвіді скажу що грати на лінуксі норм )) причому фпс такий самий

  • Скільки десятків років тому писалася ця стаття? Для Linux софта більше ніж для Windows. В ігри він дуже добре грає, бо є стім та протон. А аналогів програм - хоч греблю гати. То ж стаття ні про що.

  • Пункт про ігри брехня. Всі сучасні ігри випускаються на всі платформи. Якшо гра робиться наприклад для Sony PS, то для виробника портувати її під лінукс простіше простого, бо то теж UNIX-подібна ОС. Є звісно ігри які робляться тільки для користувачів віндовс, але це точно не про великі студії. Старі ігри ж завдяки протону працюють краще ніж на «рідному» віндовсі всі бенчмарки легко гугляться).
    Сам я не любитель ігор, але час від часу граю старенький 3 варкрафт і іноді дота2. Під лінукс обидві літають.

  • При встановленні дистрибутива OS Linuux ( Ubuntu, Debian, Linux mint, MX Linux та багато інших) потрібно вибрати мову графічного інтерфейсу. Графічний інтерфейс нічим не поступається графічному інтерфейсу OS Windows.
    Після установки можна налаштувати мову вводу, та клавіші для зміни розкладки клавіатури.
    За замовчуванням встановлюються додаток для роботи з файловою системою який схожий на провідник Windows, Libre Office для роботи з офісними документами(підтримує файли doc, docx та інші, електронні таблиці, створює та редагує презентації, працює з базами даних, створює та редагує наукові формули та рівняння), архіватор для роботи з архівами (підтримує багато різних форматів архівів), додатки для роботи з графікою та медіа файлами, додаток для
    Для роботи з програмами Windows потрібно використовувати wine та winetricks які можна встановити через менеджер пакунків synaptic. Перед установкою рекомендується оновити список пакунків, оновлення можна проводити через графічний інтерфейс synaptic.
    Слід зазначити що багато дистрибутивів Linux та ПЗ для них є безкоштовним.

  • Пів статті це сута брехня. Який не пограти в ігри сучасні ігри? Який для ігор потрібна лише визначена зборка?! Підійде будь яка операційна система на лінукс. Звісно деякі зовсім не сумісні з іграми, але це абсолютна меншість. Знати английську!? А ви знали, що при встановленні лінукс є така опція як "мова інтерфейсу", яка підтримує навіть українську? Більшість додатків на лінуксі якими я користуюся мають не те що російську, а навіть українському мову. Про драйвера - єдине +- вірне твердження, але завжди коли у мене виникала така проблема, я дуже швидко знаходив рішення. На приклад придбав принтер Canon PIXMA, драйверів якого для лінукс не існувало. Відкриваю "Scan Utility", і прямо в додатку написано - у вас сканер pixma, потрібно встановити libsane-common.
    Я встановив, тепер абсолютно без проблем користуюся сканером.
    Завжди коли у мене виникала проблема з драйверами, був спосіб її вирішити.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: LinuxWindows
  • Останні записи

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024

    Названо найшвидший суперкомп’ютер для штучного інтелекту

    Американський суперкомп'ютер Aurora став найпотужнішим у світі для роботи із завданнями штучного інтелекту. Його продуктивність…

    13.05.2024