Статті

Яким має бути хороший смартфон у 2023 році – простими словами

Share
Час читання: 2 хв.

Вибір смартфона – справа нехитра. Що дорожче, то краще. А що робити тим, у кого бюджет обмежений? Потрібно розбиратися в багатьох параметрах пристрою, що для недосвідченого користувача може здатися темним лісом. У цій статті коротко пройдемося по всіх параметрах смартфона для загального ознайомлення.

Форм-фактор і корпус

Діагональ дисплея у хорошого смартфона має бути не менше 6″ – саме під цей розмір підлаштовуються сучасні додатки. Матеріал корпусу – пластик буде надійнішим, ніж скло, яке можна легко розбити.

Практика показує, що смартфони зі скляним дисплеєм і кришкою під час частих падінь навіть у чохлі та захисній плівці можуть бути розбиті. Товщина корпусу – за бажанням, головне, щоб зручно лежав у руці.

Дисплей

IPS або OLED-матриця з частотою дискретизації від 90 Гц забезпечить приємну картинку, що плавно змінюється. Запас яскравості має бути від 500 ніт. Що менше пікселів (PPI), то якіснішою буде картинка. До слова, зараз навіть на бюджетних смартфонах дисплеї дуже навіть хороші.

Залізо

Пристрій має працювати на сучасному процесорі з кількістю ядер більше 4-х. Бажано, щоб він був випущений не раніше 2-х років від дати виходу пристрою. Частота хоча б одного активного ядра процесора має бути близька до 3 ГГц.

Оперативної пам’яті – понад 4 гігабайти. На сьогоднішній день 4 Гб пам’яті вже дуже мало. Накопичувач має бути, мінімум, 128, краще – 256 гігабайт. Тут все просто – чим більше постійної та оперативної пам’яті, тим апарат дорожчий і, відповідно, кращий. Інші ж параметри теж, найімовірніше, будуть підтягнуті.

Наявність дводіапазонного Wi-Fi буде плюсом, якщо у вас є такий роутер. Модуль Bluetooth має бути не нижче версії 5.1. Наявність NFC також буде плюсом – на Android-смартфонах можна встановити платіжні додатки і розраховуватися смартфоном у магазині.

Камера

Тут все набагато складніше. Немає якихось певних параметрів, які відповідають за камеру, – все залежить від виробника. Кількість мегапікселів давно вже нічого не означає, а працює все разом з іншими параметрами. Важливий розмір сенсора: що він більший, то більше світла здатна захопити камера. Що менший розмір пікселя, то зображення буде більш деталізованим.

Але є нюанс – що менший піксель, то менше він захоплює світла. Тому виробники використовують поєднання декількох пікселів в один (біннінг) і, таким чином, камера 48 Mpx може перетворитися на камеру 12 Mpx – все залежить від умов зйомки.

Виходить, що якщо світло хороше, то можна отримати чудову якість, а при поганому освітленні і деталізація буде погана. Також впливають такі параметри, як світлосила об’єктива, стабілізація і додаткові датчики камери. Краще під час вибору смартфона орієнтуватися не тільки на цифри, а й на відгуки з реальними прикладами фотографій. Інший раз виробники завищують технічні характеристики своїх пристроїв.

Акумулятор

Ємність батареї має бути близька до 5000 мАг. Також бажано, щоб смартфон підтримував швидку зарядку – не потрібно буде довго чекати, щоб зарядити гаджет. Наявність бездротової зарядки теж буде плюсом – дріт не потрібен, достатньо покласти гаджет на зарядний пристрій.

Усі інші параметри вже можна вважати вторинними – у хорошому смартфоні вони будуть притягнуті. Наприклад, не буває пристрою з 1 гігабайтом пам’яті та сучасним процесором – усе відповідатиме класу девайса.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024