Статті

Ігрові ноутбуки. На що звернути увагу при покупці

Share
Час читання: 3 хв.

Ігрові ноутбуки – це чудова інвестиція на довгі роки, якщо ви зробите це з головою. Цей ринок комп’ютерів буде тільки зростати, адже ми отримуємо готову, потужну та мобільну конструкцію, яка може змагатися за продуктивністю з найпотужнішими десктопними установками. Однак перед тим, як вирушати за покупками, варто поставити собі кілька важливих запитань, щоб витратити свої кровно зароблені гроші з розумом.

Чувак, у що ти взагалі хочеш грати?

Ти навіть не уявляєш, скільки людей у Польщі замінили свої ігрові комп’ютери та ноутбуки лише для того, щоб мати змогу ефективно грати у The Witcher 3: Wild Gon (2015). Тому запитайте себе, за якими іграми ви плануєте проводити найбільше часу?

Для комфортної гри в популярні онлайн-ігри, такі як Fortnite або Counter-Strike: Global Offensive, вам не потрібні найпотужніші машини на ринку, достатньо чогось із серії Acer Nitro. Ці ігрові ноутбуки можуть запропонувати солідну продуктивність за ціною до 5 000 фунтів стерлінгів.

Інша справа, коли ми хочемо насолодитися великими прем’єрами в максимальній деталізації, наприклад, Returnal або Hogwarts Legacy. Тоді вам вже доведеться рахуватися з витратами, що наближаються до 10 000 злотих, якщо ви хочете придбати потужне обладнання для років найкращої продуктивності у високобюджетних іграх.

Ігрові ноутбуки зазвичай пропонують 8 або 16 ГБ оперативної пам’яті. Однак варто шукати моделі з 32 ГБ оперативки, якщо вам потрібно грати з високою деталізацією та роздільною здатністю (фото: Portkey Games)

Ігрові ноутбуки – які компоненти найважливіші?

Як і у випадку зі складанням настільних комп’ютерів, тут у кожного будуть свої уподобання. Для мене найголовніше – це потужність компонентів, хоча я також бачив покупки, де вирішальним фактором була… відсутність RGB-підсвічування, оскільки ноутбук також використовувався для ділових зустрічей, а кольорове підсвічування нібито не виглядає професійно. Що ж, більше балів за лінійку пристроїв HP Victus.

Але повернемося до потужності компонентів. Як я вже згадував вище, 16 ГБ оперативної пам’яті є абсолютною необхідністю, хоча зараз я б схилявся до 32 ГБ оперативної пам’яті. Сучасні ігрові ноутбуки також не можуть мати класичного жорсткого диска, тому переконайтеся, що у вашому пристрої встановлений SSD-накопичувач.

Що стосується процесорів і відеокарт, важко однозначно рекомендувати якусь одну конфігурацію. Що стосується процесорів, найкраще ознайомитися зі списком найбільш вимогливих комп’ютерних ігор і, виходячи з цього, вибрати ноутбук, який пропонує найпотужніший блок. Що стосується двох виробників процесорів, Intel і AMD, то найпростіше звернути увагу на чіпи, починаючи з i7 і i9 (Intel) і Ryzen 9 і Ryzen 7 (AMD). Також зверніть увагу на такі параметри, як кількість ядер, потоків і тактову частоту, вказану в ГГц (гігагерцах). Особисто я також рекомендую знайти процесор, який вас цікавить, на одному з бенчмарків і перевірити параметр Single Thread Performance. Чим вище, тим краще!

І відеокарти, що ж. Пристрої серії NVIDIA GeForce набагато популярніші у світі, хоча конкуруючі AMD Radeon нічим не відрізняються. Особисто я б схилявся до ігрових ноутбуків з картами NVIDIA GeForce RTX 30XX, хоча знову ж таки, потрібно бути дуже уважним до обсягу доступної VRAM. На даний момент 12 ГБ є базовим показником з точки зору перспективних рішень, 8 ГБ, якщо ви хочете вільно грати в роздільній здатності Full HD.

Додаткові міркування – частота оновлення екрану, підсвічування та охолодження

Частота оновлення екрану – це питання, на яке варто звертати увагу лише для повноцінної гри в онлайн-ігри. Ігрові ноутбуки можуть демонструвати досить високу швидкість анімації в таких блокбастерах, як Fortnite або Counter-Strike: Global Offensive, і підтримуючий екран може дати значну перевагу в ігровому процесі. Тож якщо ви граєте в такі ігри, вибір на користь матриці з частотою оновлення 120 Гц або 144 Гц не буде дурною ідеєю. В іншому випадку, залишайтеся з класичними 60 Гц – цього дійсно достатньо!

Згадайте також історію з RGB-підсвічуванням. У випадку з тією історією мій сусід зрештою зупинив свій вибір на чомусь із лінійки Lenovo Legion. І це зрозуміло, хоча я сам люблю добре реалізоване підсвічування клавіатури, особливо коли виробник додає програмне забезпечення для керування цим компонентом.

А якщо ви знаєте, що будете використовувати такий ноутбук дуже інтенсивно, варто також заздалегідь подумати про покупку підставки для охолодження. Ігрові ноутбуки мають вбудовані вентилятори для забезпечення достатнього охолодження, але варто допомогти собі простим рішенням вартістю до 200 фунтів стерлінгів. 200 злотих максимум. І, нарешті, найважливіша порада – переконайтеся, що ваш ноутбук поставляється з ключем Windows 11. Як виявляється, його наявність не так вже й очевидна.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    З 1 жовтня “Нова пошта” підвищила тарифи на доставку

    З 1 жовтня «Нова пошта» запровадила нові тарифи на доставку документів, посилок та вантажів, одночасно…

    01.10.2024

    Telegram перестав працювати в Україні: подробиці збою

    Користувачі Telegram по всьому світу, включно з Україною, ввечері 1 жовтня зіткнулися з масовим збоєм…

    01.10.2024

    Функції Galaxy AI від Samsung стануть платними з 2025 року

    Samsung має намір запровадити платну передплату на деякі функції своєї ШІ-системи Galaxy AI з 2025…

    01.10.2024

    Android почав блокувати програми, завантажені зі сторонніх ресурсів

    На початку вересня стало відомо про новий спосіб Google боротьби з піратством. Розробникам надали інструментарій,…

    01.10.2024

    Телефон для літніх людей повинен мати інтуїтивно зрозумілий інтерфейс

    Вибір смартфона для людини похилого віку — завдання, що вимагає особливої ​​уваги. Наш експерт Митник…

    01.10.2024

    Apple переглядає дизайн Vision Pro після появи нових конкурентів

    Apple, за даними Bloomberg, переглядає свою стратегію у сфері просторових обчислень після виходу нових VR/AR-окулярів…

    01.10.2024