Топ-5 причин, чому ноутбук сильно нагрівається

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Будь-який комп’ютер під час роботи буде нагріватися – це нормальне явище. Усередині ноутбука є система охолодження, яка відводить тепло від головних мікросхем – процесора і відеочіпа. Але бувають ситуації, коли ноутбук починає аномально грітися. Розглянемо причини такої поведінки.

Реклама

Пил

Якщо лептоп часто експлуатувався в запиленому приміщенні та жодного разу не чистився, то пил, який потрапив усередину, зменшує ККД системи охолодження. Засмічуються повітроводи, пил осідає на лопатях вентиляторів. Усе це призводить до того, що ноутбук не отримує якісного охолодження. Для цього пристрій потрібно почистити. Якщо є навички – самостійно, якщо ні, то краще віддати на чистку в авторизований сервіс центр.

Висохла термопаста

Між мікросхемою і радіатором охолодження є спеціальна прокладка, яка називається термопаста. Вона потрібна, щоб відводити тепло від корпусу чипа безпосередньо на радіатор. Згодом паста втрачає свої хімічні властивості, висихає і перестає якісно проводити тепло. ЦП починає сильно грітися і прогріває корпус усередині. Бажано, раз на кілька років міняти термопасту, особливо, якщо ноутбук містить потужний процесор або відеокарту.

Закриті вентиляційні отвори

У будь-якого ноутбука є вентиляційні отвори для забору і видування повітря. У разі, якщо вони засмічені або закриті чим-небудь, пристрій нагріватиметься. Перевірте отвори на предмет пилу та бруду – можна почистити самостійно використовуючи ватні палички.

Діяти потрібно акуратно, щоб нічого не пошкодити. Також варто пам’ятати правило – експлуатувати лептоп потрібно тільки на рівній і твердій поверхні, адже у ноутбука спеціально є ніжки, щоб створити простір для повітрообміну. Не варто користуватися ноутбуком на колінах або на ковдрі – перегрів шкодить пристрою.

Ноутбук перевантажений потужними завданнями

Якщо тримати завантаження CPU, а також відеочипа близьким до 100%, то ноутбук грітиметься. Зустрічаються такі моделі, які на піковому навантаженні нагріваються аномально і система охолодження працює буквально на межі.

Також варто розуміти, що тривале нагрівання будь-якого пристрою шкідливе – можуть змінюватися фізико-хімічні властивості деталей і деградація, що в кінцевому підсумку може призвести до збоїв у роботі пристрою. Також якщо ви розганяли процесор, то сильне нагрівання неминуче. Краще не розганяти частоту CPU в ноутбуці, бо наслідки можуть бути сумними.

Вихід з ладу вентилятора охолодження

Усередині ноутбука можуть бути кілька вентиляторів охолодження. Згодом будь-який із них може вийти з ладу або ж працювати не так, як потрібно. До того ж не завжди можна візуально зрозуміти, працює кулер чи ні, адже часто вмикаються вентилятори тільки в разі сильного нагрівання. Його поломка, найчастіше, може супроводжуватися неприродними звуками і гулом.

У будь-якому разі, аномальне нагрівання ноутбука потребує уваги, адже підвищена температура шкідлива для деталей пристрою.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ