ТОП-5 кулерів для процесора: повітряні та водяні

Простенький кулер зазвичай кладуть прямо в коробку з процесором, але він малоефективний і шумний. А оверклокерські моделі проців взагалі продаються без комплектного кулера, бо для них потрібна масивна повітряна башта або система рідинного охолодження. Обираючи кулер, потрібно обов’язково перевіряти сумісність кріплення з сокетом материнської плати та максимально допустиму висоту, яку може вмістити корпус ПК. Ми підібрали п’ятірку різнопланових процесорних охолоджувачів: низькопрофільний, одно і двохвентиляторні башти, двох та трьохсекційні водянки.

Noctua NH-L9a-AM5 і NH-L9i-17xx — мабуть, найпопулярніші низькопрофільні кулери у світі, які є альтернативою малоефективним боксовим охолоджувачам, що постачаються в комплекті з процесорами Intel й AMD. Заввишки всього 37 міліметрів, що менше за Laminar RM1 і Wraith Stealth (відповідно 43 та 53 мм). Призначений в першу чергу для збірки ультракомпактних комп’ютерів у тонкому корпусі, які виконуватимуть роль домашнього кінотеатру HTPC. Попри мініатюрні розміри, важить кулер майже півкілограма.

Ребра радіатора зроблені з алюмінію, а дві теплові трубки — з міді. Залежно від версії кулера, звичайна чи Chromax.Black, мідь вкрита нікелем або чорною фарбою для захисту від корозії. Вентилятор у першому випадку бежево-коричневый, це фірмові кольори австрійського бренду Noctua, а в другому — чорний. Підшипник вентилятора використовується унікальний SSO2, який самостійно стабілізується. Швидкість обертання варіює від 600 до 2500 обертів за хвилину. А комплектний резистор LNA допоможе зменшити рівень шуму на чверть.

Deepcool AK400 WH — однобаштовий і одновентиляторний кулер, повністю пофарбований у все актуальніший білий колір. Винятком є лише зелений логотип Deepcool на вентиляторі та декоративній пластині, що закриває запаяні кінці чотирьох теплотрубок. Ну й звичайно, без покриття залишили мідну підошву кулера, яка безпосередньо контактує з процесором. Заввишки башта всього 155 міліметрів, що навіть нижче середньостатистичних 160 мм. Тобто без проблем вміститься в будь-який ATX чи навіть Micro-ATX корпус.

Башта кулера вузька, тому не перекриває слоти DIMM для оперативної пам’яті на материнській платі. Навіть не довелося робити башту асиметричною. До того ж, вузька башта добре продувається навіть при мінімальній швидкості вентилятора. Стартує комплектний 12-сантиметровий вентилятор з 500 обертів за хвилину, що взагалі не чутно вухом. І навіть на максимальних 1850 об/хв рівень шуму не перевищує 30 децибел. Досягається це використанням довговічного гідродинамічного підшипника та гумових антивібраційних куточків.

Xilence M705D (інша назва XC061) — однобаштовий, але вже двохвентиляторний кулер, пофарбований у суцільний чорний колір. Фарба виконує одразу дві функції: декоративну та антикорозійну. П’ять теплових трубок контактують з процесором напряму, без посередницької пластини. Це краще для проців з суцільним кристалом (Intel Core), але трішки гірше для зроблених з кількох чиплетів (AMD Ryzen). Проте, різниця складає всього кілька градусів, шо несуттєво. Підтримуються усі актуальні сокети, включаючи найновіші Intel LGA 1700 й AMD AM5.

Винятком є хіба що вузькоспеціальні процесори AMD Threadripper з сокетом TR4, для яких потрібен кулер зі значно ширшою підошвою. Два вентилятори на FDB-підшипниках працюють на швидкості від 700 до 1600 обертів на хвилину, а рівень шуму дорівнює 18 – 33 децибелам. Якщо у вас не дуже гарячий процесор, то на кулер можна встановити лише один вентилятор, а другий використовувати як корпусний. Головне, щоб материнська плата підтримувала не лише класичні 3-пінові, а й новомодні 4-пінові PWM конектори для корпусних вентиляторів.

Aerocool Mirage L240 — двохсекційна система водяного, а точніше рідинного охолодження, адже всередині знаходиться не вода, а спеціальна рідина-холодоагент. Три кольори на вибір: чорний, білий і рожевий. Типорозмір 240 міліметрів є найбільш універсальним, тому що вміщається практично у будь-який корпус ПК, якщо не зверху, а то спереду точно. Помпа виконана з чистої міді та має всередині велику кількість мікроканалів, завдяки чому миттєво забирає тепло від процесора. Трубки вкриті тефлоновим плетінням, що робить їх одночасно гнучкими і міцними.

Радіатор водянки має збільшену відстань між ребрами для кращого продуву. Два комплектні 12-сантиметрові вентилятори побудовані на гідравлічному підшипнику, а електромотор помпи — на підшипнику з нержавіючої сталі, який стовідсотково захищений від корозії. Вентилятори та кришка помпи декоровані ARGB підсвічуванням Infinity Mirror з візуальним ефектом безкінечності. Підсвічування тонко налаштовується та синхронізується з усіма поширеними материнськими платами: ASUS Aura, MSI Mystic, Gigabyte Fusion і ASRock Polychrome.

be quiet! Pure Loop 2 FX 360 — німецька система рідинного охолодження максимального типорозміру 360 міліметрів. Теоретично існують ще масивніші 420 мм СРО, але практично вони сумісні лише з кількома моделями корпусів. Достатня навіть для найгарячіших процесорів: Core i9-13900KS і Ryzen 9 7950X3D. Індекс FX у продукції be quiet! означає наявність світлодіодного ARGB підсвічування. Ним декоровані рамки трьох вентиляторів та рамка помпи. В комплекті постачається хаб, до якого можна підключити шість різних компонентів ПК з підсвічуванням.

Також водянка має клапан для дозаправлення холодоагентом. Тоді як більшість конкурентів є герметично запаяними, а через багато років рідина може частково випаруватися. Вентилятори побудовані на нарізному підшипнику Rifle Bearing і мають по дев’ять лопастей з аеродинамічними канавками. Все це підвищує повітряний тиск для більш ефективного продування радіатора водянки. Помпа має подвійну ізоляцію, що мінімізує її вібрацію. До того ж, швидкість мотору помпи регулюється, тоді як у більшості інших СРО вона незмінна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.