iSIM: особливості та плюси/мінуси популярної технології

У свідомості більшості сучасних людей сім-карта – це невеликий шматок пластику з інтегрованою електронною начинкою. Минулого року відбулася подія, здатна змінити це уявлення. Так, компанія Qualcomm у співпраці з фахівцями Thales представила iSIM. Це вбудована сім-карта, що являє собою абсолютно новий стандарт.

iSIM: детальніше про сім-карту останнього покоління

У використовуваних раніше технологіях зв’язок забезпечувався спільною роботою самої сім-карти і модуля GSM. У iSIM модуль більше не потрібен – картка вбудовується прямо в процесор і отримує сигнали безпосередньо. Тобто ця розробка залишила позаду не тільки класичні “сімки”, а й просунуту eSIM. З нею можна знизити вартість пристроїв за рахунок відсутності модулів і раціональніше розпорядитися простором, що звільнився всередині корпусів.

Плюси використання iSIM

  • компактність – розмір 1×2 мм;
  • можливість для інтеграції додаткових блоків або збільшення розмірів батарей;
  • безпека – карта краще захищена від віртуальних атак, водночас її неможливо знищити окремо від апарата;
  • економічність – без модуля GSM вартість девайсів має стати нижчою;
  • енергозбереження – iSIM споживає менше енергії за рахунок живлення від SoC;
  • простота реєстрації – прив’язати номер можна за допомогою QR-коду.

Ще одна перевага – перспектива встановлення карти в нестандартні пристрої. Без модуля зробити це набагато простіше і напевно незабаром з’являться незвичайні девайси з можливістю здійснення дзвінків.

Мінуси iSIM

На даний момент у iSIM два недоліки:

  1. Необхідність придбання процесорів Qualcomm – поки саме на них випробувана технологія.
  2. Неможливість вилучення карти.

І якщо перший аспект згодом буде виключено, то другий апріорі залишиться з огляду на конструктивні особливості карти.

Перспективи розвитку технології

Експерти єдині в думці про неминучість розвитку технології. На це вказують можливості її інтеграції в різні пристрої та відмова від класичних компонентів (модуля GSM). Фахівці дослідницької компанії Kaleido Intelligence зробили прогноз, за яким за 4 роки кількість пристроїв з iSIM перевищить 300 млн. одиниць. Надалі їхня кількість тільки зростатиме.

Резюме

Незважаючи на наявні недоліки, технологія iSIM напевно набуде широкого поширення. Вона впроваджуватиметься в електроніку, дасть змогу зробити техніку доступнішою й автономнішою завдяки збільшенню батарей і відмові від модулів зв’язку. Також з такими картами підуть у минуле класичні SIM, на виробництво яких витрачаються ресурси, а самі вони несуть шкоду навколишньому середовищу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.