Статті

Три небезпеки публічного Wi-Fi, про які не всі знають

Share

Мобільний інтернет у великих містах працює досить добре, але за слушної нагоди люди користуються відкритими Wi-Fi точками, наприклад, у кафе і будь-якому іншому громадському місці.

По Wi-Fi буде і швидкість вища і трафік не потрібно витрачати. Знаю людей, які використовують тариф з мінімальним пакетом мегабайт – у великому місті знайти відкриту Wi-Fi мережу не складе труднощів. Але мало хто знає, що не завжди використання чужої мережі буде безпечним. Поговоримо про три небезпеки, які можуть чекати на вас під час використання публічного Wi-Fi.

Фішинг

Трапляються ситуації, коли зловмисники зламують комерційні роутери і MESH системи заради досягнення своїх цілей. Ви підключилися до мережі, відкрили потрібний вам сайт, ввели логін і пароль. А далі? А далі нічого – на вихідний сайт ви вже не потрапляєте, а у вас у браузері відкрився підроблений сайт, який зовні нічим не відрізняється від шуканого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Такий метод називається підміною DNS – URL-адреса сайту зберігається, але зловмисник скопіював дизайн і таким чином дізнається ваші паролі. Ви думали, що ввели свій логін і пароль на справжньому сайті, а він виявився підробленим. Захиститися досить просто. Як правило, хакери підробляють тільки головну сторінку і форму авторизації. Перед тим як увійти на сайт, перевірте, чи працюють інші сторінки та функціонал сайту. Але цей спосіб тільки непрямий і не врятує від повного проксування сайту. Звідси висновок: краще не авторизовуватися на важливих сайтах через сумнівні мережі.

Перехоплення даних

Переважна більшість сайтів і додатків працюють через безпечне з’єднання за допомогою сертифіката SSL. Але якщо ви відвідуєте сайт без сертифіката (в адресному рядку, зазвичай, є повідомлення у вигляді перекресленого замочка), то будь-які дані, які ви вводите, теоретично, можуть бути перехоплені всередині мережі Wi-Fi.

Але і тут не варто втрачати пильність – не всі сайти і додатки можуть використовувати високий рівень шифрування. Не рідкісні випадки, коли і захищений трафік може бути перехоплений.

Злом пристрою через Wi-Fi мережу

Одразу хочу заспокоїти – якщо у вас сучасний смартфон або ноутбук з Windows 10 (11), і використовуєте рекомендовані параметри безпеки, то турбуватися нема про що. А ось якщо ви використовуєте морально застарілі девайси, то варіант злому вашого пристрою через публічний Wi-Fi можливий. Адже підключаючись до будь-якої мережі, операційна система відправляє і приймає найрізноманітніші дані.

У разі, якщо в програмному забезпеченні є вразливість, яка відома хакеру, то пристрій може бути заражений. А далі все залежить від того, що так званий “мережевий хробак” може зробити з вашим гаджетом. Від крадіжки конфіденційних даних до використання пристрою для своїх цілей.

Вищевказані небезпеки рідкісні, але водночас можуть бути. Особливу небезпеку може становити те, що після підключення до Wi-Fi відкривається вікно браузера, і вам пропонують завантажити і встановити якийсь додаток. Давши йому всі дозволи, він може робити на вашому пристрої практично все, що завгодно.

А ось ситуація, коли ви прийшли до свого улюбленого торговельного центру, вибрали Wi-Fi мережу зі звичною назвою, а під’єдналися… До іншої мережі, яку створив якийсь хитрун із мобільним роутером у рюкзаку. Така мережа вважається особливо небезпечною для підключення.

Як захиститися?

  1. Не підключайтеся до сумнівних Wi-Fi мереж. Уточніть в адміністрації закладу точне ім’я Wi-Fi мережі та перевірте, чи немає в списку мережі зі схожим ім’ям.
  2. Якщо є хоч якісь сумніви, не робіть нічого, що пов’язано з грошима та переказами.
  3. Використовуйте хороший платний VPN. Він захищає від небезпечного Wi-Fi.
  4. Вимкніть автоматичний пошук і підключення до вільних точок Wi-Fi.
  5. Користуйтеся сучасними операційними системами, програмним забезпеченням і стежте за оновленнями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Чому шахраї телефонують на WhatsApp і Telegram

    Небажані дзвінки від шахраїв отримали новий різновид — тепер зловмисники дзвонять не лише за номером,…

    14.05.2024

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024