Статті

Поміняв смартфон і погіршився зв’язок: у чому причина?

Share
Час читання: 2 хв.

Одне з традиційних запитань від читачів стосується погіршення якості зв’язку після зміни смартфона. На жаль, це не просто суб’єктивна думка окремих користувачів, а цілком реальна проблема. Але про все по порядку.

Перше що я рекомендую зробити: перевірити налаштування. Можливо смартфон заблокований в якомусь окремому стандарті або відключені виклики VoLTE, VoWiFi. За замовчуванням, деякі звичні функції можуть бути вимкнені, що безумовно позначатиметься на якості дзвінків.

Другий крок: звернутися до оператора. Є ймовірність некоректних налаштувань абонента з боку оператора. Також він перевірить імовірне погіршення якості зв’язку через аварії на мережі, перевантаження або інші причини, що не залежать від абонента.

Але виконання цих кроків зовсім не гарантує, що зв’язок на новому смартфоні стане таким самим як і раніше. Віднедавна виробники стали свідомо погіршувати можливості своїх пристроїв, і на те є одразу 2 причини.

По-перше, ефективність приймачів-передавачів пропорційна їхнім габаритам. Звичайно ж, є певні технічні та програмні рішення, але фізику не обдуриш.

Наприклад, є золоте правило: довжина антени має дорівнювати принаймні чверті довжини хвилі. І якщо ми виміряємо реальні габарити антен смартфонів, то відразу з’ясується, що для низькочастотних діапазонів це правило практично ніколи не виконується.

По-друге, виробники смартфонів ведуть постійну боротьбу за швидкість розряду акумуляторної батареї. Звідси з’являється спокуса знизити максимальну випромінювану потужність передавача, щоб заощадити трохи енергії.

І, як ви розумієте, грішать цим виробники якраз найостанніших і найпопулярніших пристроїв. У своїй практиці ми регулярно стикаємося з моделями смартфонів, які менш чутливі та менш потужні, ніж їхні попередники.

А чим виправдовуються виробники? Вони особливо нічого і не приховують. Аргумент один: стільникові мережі стали набагато кращими в плані покриття. На базових станціях є безліч технологій, що поліпшують стабільність радіо з’єднання. Так навіщо ж підтримувати характеристики смартфонів на рівні десятирічної давності?

Аналогію можна провести з відмовою від зовнішніх антен у телефонах з 90-х. Антенна, що стирчить, була неодмінним атрибутом будь-якого телефону на зорі GSM. Але в якийсь момент на ринку взагалі не залишилося моделей з такою особливістю.

Дійсно, більша частина абонентів не помічає погіршення якості зв’язку з переходом на нові смартфони з обмеженими характеристиками. Але серед користувачів обов’язково знайдуться ті, хто регулярно буває в місцях з поганим покриттям. Звідси і скарги, що регулярно з’являються.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Аналітики стверджують, що iPhone 16 ще не готовий до інтеграції ШІ та потребує доопрацювань.

    Едісон Лі, фінансовий аналітик Jefferies, заявив, що очікування інвесторів щодо швидкої появи передових функцій штучного…

    08.10.2024

    Розробники розповіли про унікальні функції та особливості Unreal Engine 6

    За його словами, новинка поєднає в собі потужність традиційного Unreal Engine і простоту редактора Unreal…

    08.10.2024

    Microsoft: Помилка Word видаляє документи при використанні великих літер у розширеннях файлів

    Компанія Microsoft попередила користувачів про критичний баг у Word, який може призвести до видалення документів…

    08.10.2024

    ТОП-4 причини дочекатися новий iPhone SE і не купувати iPhone 15

    Дедалі більше інсайдерів говорять про повернення до ладу лінійки бюджетних смартфонів iPhone SE. Як правило,…

    08.10.2024

    Експерти рекомендують оновлювати смартфон для захисту від злому та підвищення його ефективності

    Технічний експерт розповів про важливість своєчасних оновлень операційних систем на смартфонах. Що ще відомо Багато…

    08.10.2024

    OnePlus 13 отримає функцію магнітної бездротової зарядки

    Під час спілкування з шанувальниками на Weibo, коли йому поставили питання про можливе повернення бамбукових…

    07.10.2024