Чому на ПК не рекомендується встановлювати кілька антивірусів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Є в мене один товариш, комп’ютер якого зламали за допомогою відомого вірусу шифрувальника. На ПК були важливі документи, які виявилися недоступними. Ба більше, він навіть сплатив хакерам ту суму, яку вони просили за розблокування, але нічого не сталося. Файли він втратив – дані виявилися зашифровані так, що розшифрувати без ключа їх було неможливо.

Відтоді товариш вирішив підстрахуватися і встановив одразу цілих 3 антивіруси! Йому довелося “потанцювати з бубном”, щоб усі три програми не конфліктували одна з одною під час встановлення. Адже антивірусне ПЗ не любить, коли на ПК є подібні програми. У підсумку, мій приятель отримав дуже повільний комп’ютер без будь-якої практичної користі від 3-х захисних програм.

Чим погана наявність більше одного антивіруса в системі?

Повноцінний захисний софт працює постійно. Програма аналізує абсолютно всі дії. Кожен пакет отриманого трафіку проходить аналіз, кожен байт оперативної пам’яті тестується… А що це означає? Те, що йде споживання ресурсів. Наявність трьох антивірусів, що працюють, завантажать систему щонайменше на 50%, а толку від цього буде мало. Чому? Читаємо далі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як правило, якщо антивірус виявив шкідливе ПЗ, то він відправляє його в карантин. Це таке захищене місце, де файли з вірусом можуть бути доти, доки користувач не дасть команду, що з ним робити: намагатися лікувати, видаляти або ж повернути з карантину.

Адже антивірус теж може помилитися і видалити, наприклад, важливі файли. У моїй практиці був такий випадок, коли антивірус вирішив, що в Excel документі є вірус, користувач підтвердив видалення і залишився без важливого документа. Як потім з’ясувалося, причина була смішна – усередині xls-файлу був макрос, у якому низка змінних мала назви, схожі на імена вірусів…

То що буде, якщо два антивіруси знайдуть вірус? Відправлять його в карантин. Якщо їм вдасться зробити це одночасно, то далі може виникнути рекурсія і один антивірус знаходить вірус в карантині в іншого, і станеться нескінченна рекурсія – програми почнуть копіювати вміст карантину одна в одної. Як мінімум, ПК зависне або ж станеться збій операційної системи.

Нерідко виникають ситуації, коли одна програма вважає іншу за вірус і блокує роботу комп’ютера загалом – адже всередині будь-якого антивірусного ПЗ є база з сигнатурами (прикладами) вірусів. Також подібне ПЗ вміє обмежувати доступ для будь-якої операції. Один антивірус обмежить, а інший вважатиме, що це витівки вірусу і виникнуть проблеми.

Тому, якщо вам вдасться поставити більше одного антивіруса на ПК, то радіти не варто – можуть виникнути найрізноманітніші проблеми, аж до того, що Windows потрібно буде перевстановлювати. Ба більше, жоден антивірус не гарантує 100% захист від вірусів і атак – така інформація чорним по білому написана в ліцензійній угоді, навіть якщо ви використовуєте платну версію.

Висновок: не варто ставити більше одного антивіруса. Цим ви нічим не допоможете комп’ютеру, а лише піддасте свою стабільну роботу більшій небезпеці.

Досвідченим користувачам Windows 10 або 11 і зовсім не потрібен такий софт – достатньо використовувати налаштування безпеки за замовчуванням і не завантажувати програмне забезпечення з неперевірених джерел. З більшістю вірусів впорається вбудований захист Windows, принаймні на моїй практиці за 7 років я не зміг заразити 10ку чим-небудь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.