Чи можна здати за гарантією вологозахищений смартфон, якщо він не працює після падіння у воду

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для багатьох людей важливою характеристикою при виборі смартфона є його сертифікація за одним зі стандартів вологозахисту. Її наявність свідчить про те, що за певних умов пристрій можна занурювати в рідину, не турбуючись про подальшу працездатність. Однак чи поширюється безоплатне гарантійне обслуговування виробника на випадок, якщо телефон впав у воду і не вмикається, чи тут є якийсь підступ?

Вологозахищені смартфони з IP67 або IP68

Найпоширеніші стандарти вологозахисту – IP67 і IP68. Букви в назві розшифровуються як Ingress Protection, що в перекладі означає “захист від проникнення”. Цифри символізують ступінь того самого захисту: перша – для сторонніх предметів, друга – для прісної води. Зверніть увагу, що йдеться не про будь-яку рідину.

Відмінність між IP67 і IP68 виражається в часі, який смартфон проводить під водою на глибині мінімум 1 метр під час тестування. У першому випадку – 1 хвилина, у другому – 30. Ось і вся різниця. Стандарти IP53 або IP54 є свідченням захисту від бризок, але не більше того.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб отримати сертифікат вологозахисту, смартфон (точніше партія) має пройти лабораторне тестування. Не пройшов – не отримав позначку IP. При цьому фактично смартфон може бути вологозахищеним навіть без заповітного сертифіката, якщо виробник просто відмовився платити гроші за зайві бюрократичні процедури.

Гарантія, якщо телефон впав у воду

З приводу гарантії на смартфони ходить багато суперечок, і ми навіть присвячували цій темі окремий матеріал. Якщо коротко, то безоплатне обслуговування надається тільки в разі дотримання умов експлуатації, які заявлені виробником. IP67 або IP68 – це лише сертифікат, а всі нюанси описуються під виносками. Погляньте, що говорить Xiaomi, заявляючи вологозахист IP68:

Водостійкість протестована за таких умов: занурення в статичну прісну воду на глибину до 1.5 метрів упродовж не більше ніж 30 хвилин із дельтою температури між водою і пристроєм до 5°C. Ці характеристики водостійкості пов’язані з певними умовами тестування в лабораторному середовищі, що не відповідають умовам звичайного використання споживачами. З цієї причини цей ступінь захисту не гарантується в умовах, що відрізняються від тестових.

Звертає на себе увагу чесність виробника, який чорним по білому пише: умови тестування не відповідають умовам звичайного використання споживачами. Словом, можете навіть не сподіватися на надання гарантійного обслуговування в разі виходу смартфона з ладу після контакту з водою. Адже, як правило, контакт відбувається при падінні пристрою в рідину або під час полоскання під краном. Подібні приклади не відповідають сценаріям тестування.

При цьому деякі горе-юристи, маніпулюючи різними законами, вводять споживачів в оману, заявляючи, ніби вихід вологозахищеного смартфона з ладу після контакту з водою – свідчення того, що товар не відповідає характеристикам. Але в даному випадку в наявності, скоріше, професійна невідповідність.

Вода в телефоні – що робити

В окремому матеріалі ми говорили про план дій у ситуації, якщо телефон впав у воду. У контексті розмови про гарантію варто позначити 3 приклади, коли ви можете розраховувати на безкоштовне обслуговування:

  • під час діагностики не було виявлено проникнення рідини в корпус пристрою (визначається за допомогою індикатора, захованого всередині);
  • ви надали доказ (наприклад, відео), що вихід смартфона з ладу стався після його контакту з водою в умовах, які відповідають заявленим випробуванням;
  • виробник або магазин надає розширене обслуговування, що передбачає безкоштовний негарантійний ремонт (так, і таке буває).

Як ви розумієте, довести, що смартфон було занурено в статичну воду без домішок на глибину до 1 метра, і він пробув там не більше 30 хвилин, практично неможливо. Навіть якщо сам процес ви знімете на відео, проілюструвати відсутність різниці температури рідини і пристрою буде, м’яко кажучи, важко. Тому ще раз: забудьте про гарантію, якщо телефон впав у воду і не вмикається.

Навіщо потрібен вологозахист смартфона

Добре, мріяти про гарантійне обслуговування ми перестали. Але навіщо тоді потрібна вологостійкість смартфона? Тут ми маємо справу з палицею з двома кінцями. З одного боку, це дійсно не більше ніж маркетинг з практичного погляду, з іншого – проходження тестів підтверджує, що шанс виходу вологозахищеного телефону з ладу після контакту з водою нижчий, ніж у випадку з пристроєм без сертифіката.

А взагалі, незалежно від заявлених характеристик намагайтеся користуватися своїм Андроїдом якомога акуратніше, не допускаючи ні потрапляння води, ні падіння з висоти. Прямі руки – запорука вашого спокою і тривалої експлуатації смартфона без нарікань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.