Чому в інтернеті так багато реклами і чому її не варто відключати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пам’ятаю ще ті часи, коли в інтернеті практично не було ніякої реклами. Інтернет був якимось порятунком від телевізора – іноді дивишся фільм тривалістю в 1,5 години, а в ньому рекламних пауз на 20-25 хвилин.

Коли з’явилася перша реклама в інтернеті, багато користувачів були незадоволені, як так, не чіпайте глобальну мережу. Але зараз більша частина користувачів звиклася – ба більше, завдяки таким оголошенням багато хто знаходить цікаві сайти і робить вдалі покупки.

Наприклад, ви хотіли купити товар або послугу, але не купили. Пішли з цього сайту. На інших ресурсах вам можуть показати рекламу з потрібним товаром і навіть запропонувати купити дешевше, ніж у першому магазині. Така технологія називається – ремаркетинг.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Є ще ретаргетинг – ви були на сайті, але також не скористалися його послугами. Система це знає і намагатиметься загнати вас назад. Зручно, якщо ви з якихось причин втратили адресу першого магазину.

Рекламні мережі знають ваш приблизний вік, платоспроможність, стать та інтереси. Наприклад, я нещодавно цікавився вартістю преміальних автомобілів і тепер бачу в рекламних мережах оголошення про ювелірні вироби з діамантами та інші брендові речі.

Сучасна реклама – ціла наука, яка допомагає рухати економіку нашої країни і заробляти власнику ресурсу. Якби не було можливості розміщувати оголошення, то сайтів було б небагато і вони були б не цікавими. Іноді у власника цікавого сайту є один спосіб заробити – розмістити банери.

Існують найрізноманітніші блокіратори подібних оголошень. Але особисто я не користуюся і навіть не рекомендую їх встановлювати. Ні, я не переживаю за себе, спробую пояснити це в кількох тезах:

  1. Реклама допомагає багатьом цікавим ресурсам робити корисний і цікавий контент. З кожного відвідувача проєкт заробляє дуже невелику суму (від кількох копійок, до кількох десятків рублів), до того ж усе ще залежить від того, як відвідувач буде взаємодіяти з оголошеннями.
  2. Блокіратори реклами можуть заблокувати також і який-небудь важливий функціонал сайту або програми. До того ж, ви цього навіть не знатимете – ресурс може відображатися криво або ж ви втратите будь-яку можливість на ньому.
  3. З відходом реклами від Google боятися нічого. Раніше в Google дуже часто проскакували сумнівні оголошення.

Залишилася одна велика мережа – РСЯ (Рекламна мережа Яндекса), в якій йде дуже сувора модерація. Нарватися на поганий або шахрайський сайт у ній практично неможливо. Річ у тім, що на відвідуваний сайт веб-майстер не буде ставити якісь “ліві” банери, оскільки за них можлива песимізація з боку пошукової системи.

Блокатори були актуальні в той час, коли власники сайтів використовували нав’язливу рекламу. Ви заходите на сайт, а відкривається одразу кілька спливаючих вікон і попапів, миготить підписка на сповіщення або ж вміст блокується доти, доки ви не переглянете оголошення. Але зараз уже немає подібного – пошукові системи намагаються песимізувати ресурси, які містять великі обсяги агресивного маркетингу.

Звідси висновок – відключати немає сенсу. А деякі хитрі веб-майстри відстежують, чи з’явився банер. Якщо ні, то можуть зробити недоступною частину будь-якого функціоналу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.