Статті

Міфи про китайські смартфони, які вводять вас в оману

Share
Час читання: 4 хв.

Ще 10 років тому ринок смартфонів складався винятково із західних брендів і пристроїв Східноазіатських тигрів, тоді як продукція з КНР вважалася чимось маргінальним. Зараз ми бачимо, що ситуація змінилася кардинальним чином.

Крім людей помірного спрямування, які спираються на факти і технічні характеристики, існують ті, хто або щосили намагається обходити сторАоною телефони з КНР, вважаючи їх дешевими підробками західних пристроїв, або ті, хто буквально поклоняється китайським виробникам, передрікаючи швидке забуття Apple і Samsung. Але неправі представники обох таборів. Щоб це довести, давайте розберемо найпоширеніші міфи про китайські телефони.

Низька якість китайських телефонів

Цей міф має довгу історію і стосується всієї продукції з КНР. Дійсно, ще недавно єдине, що вміли китайці – збирати пристрої західних брендів, виконуючи замовлення тієї ж Apple. Ну а гаджети місцевих компаній були їхньою жалюгідною пародією.

Зараз ми маємо справу з цілим розсипом брендів: від HUAWEI і Xiaomi, відомих по всій планеті, до vivo, чия продукція рекламується, зокрема, на чемпіонатах світу та Європи з футболу. Китайські телефони продаються скрізь, для чого вони просто зобов’язані дотримуватися стандартів якості, які висувають регулюючі органи тієї чи іншої країни.

Купуючи смартфон великої компанії, чи то BBK Electronics (vivo, OPPO, OnePlus), чи то Transsion Holdings (TECNO, Infinix), чи то Xiaomi (включно з Redmi, POCO і Black Shark), ви отримуєте пристрій, який за якістю не поступається продукції Apple, Samsung або Sony. Разом з тим існують підвальні виробники, чиї девайси збираються на дрібних підприємствах. Детальніше про їхні проблеми ми розповідали в тематичному матеріалі.

На китайських смартфонах немає української мови та Google

Оскільки китайські телефони продаються по всьому світу, вони оснащуються багатомовною прошивкою і сервісами Google, які є основою будь-якого пристрою на базі операційної системи Android. Навіть дивно, що хтось продовжує вірити в наявність ієрогліфів і проблем із застосунками.

При цьому є винятки. По-перше, ви повинні усвідомлювати різницю між глобальною і китайською версією смартфона. По-друге, на пристроях HUAWEI дійсно немає сервісів Google, але це – проблема виробника, а не країни, на території якої зареєстрована компанія.

Оновлення Андроїд на телефоні

Фанати Apple пишаються тим, що їхні смартфони продовжують отримувати апдейти операційної системи навіть через 5 років після виходу пристрою. Якщо поглянути на ситуацію з оновленнями Android, то справді доведеться констатувати менший термін підтримки. Однак він компенсується тим, що майже всі додатки продовжують працювати навіть на старих версіях ОС.

У контексті розмови про китайські смартфони варто відзначити один дивовижний факт: найдовше отримують оновлення аж ніяк не пристрої американської Google, а девайси OnePlus і OPPO (4 роки ОС і 5 років патчів безпеки) – брендів, що входять до концерну BBK Electronics з КНР. На таку саму підтримку можуть розраховувати власники Samsung, а ось смартфони Google отримують великі апдейти Android стільки ж, скільки гаджети Xiaomi або realme, тобто 3 роки.

Китайці тільки копіюють

На жаль, китайці не до кінця позбулися звички копіювати все західне. Apple зробила чубок? А ми теж можемо! Плоскі грані? Тримайте в кожному другому китайському смартфоні! Однак першу висувну камеру на ринку представила vivo з КНР, а тренд на глянцеві кришки з градієнтами був заданий не Apple, а HUAWEI.

Сьогодні китайці пропонують не тільки власні напрацювання в галузі дизайну, а й технологічні інновації. Камера з рідкою лінзою вперше з’явилася на Xiaomi Mi Mix Fold, змінна діафрагма – на HUAWEI Mate 50 Pro, а 240-ватна зарядка – на realme GT Neo 5. Все ще продовжуєте вважати, що китайські виробники тільки копіюють чуже?

У китайських телефонах усе китайське

Після всього вищесказаного може скластися враження, що китайці – всемогутні люди, які роблять все на світі. Але це велика помилка. Компанії Xiaomi, HUAWEI і OnePlus дійсно зареєстровані в КНР, а їхні гаджети здебільшого складаються на батьківщині. Втім, будь-який хороший смартфон – це компіляція величезної кількості компонентів, розроблених аж ніяк не членами КПК.

Подумайте, наскільки затребуваними виявляться пристрої китайських виробників, якщо позбавити їх чипсетів Qualсomm (США) і MediaTek (Тайвань), камер Sony (Японія), пам’яті та екранів Samsung (Південна Корея)? Успіх смартфонів з КНР, як і виробників техніки з будь-якої іншої країни світу, став можливий виключно завдяки відкритим економічним зв’язкам. Так що не варто надто перебільшувати досягнення китайських брендів.

Китайські телефони завжди дешевші

Нарешті, багато хто з нас за інерцією продовжує вважати китайські смартфони еталоном співвідношення ціни і характеристик. Але на практиці будь-яка компанія зацікавлена в отриманні прибутку і не збирається працювати собі у збиток. Китайці можуть випустити смартфон Xiaomi 13, який дорожчий за iPhone 14, а його технічні характеристики з урахуванням реклами в MIUI навряд чи переконають зробити однозначний вибір на користь китайці.

Дешевизна деяких пристроїв з КНР здебільшого пояснюється економією на певних компонентах. Китайці, наприклад, люблять ставити камеру на 200 Мп, доповнюючи її ганебними сенсорами на 2 Мп замість дуже корисного телеоб’єктива або надширококутного модуля з автофокусуванням. Samsung і Apple в такій ситуації не йдуть на компроміси, роблячи смартфон нехай дорожчим, але кращим у таких, здавалося б, дрібницях.

Головний урок, який кожен повинен засвоїти, полягає в тому, що китайські телефони є такими самими представниками глобального ринку, як і пристрої виробників зі США, Південної Кореї чи Японії. А приналежність компанії до певної країни не робить її продукцію гіршою чи кращою, на відміну від об’єктивних показників.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024