Як натискання однієї кнопки знищило всі дані та Windows на ноутбуці

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Є в мене родич – у комп’ютерних справах таких заведено називати “чайниками”. Людина, начебто, понад 20 років працює на комп’ютері, але нічого в цьому не розуміє. Якщо з компом усе нормально, то він на ньому працює, але якщо щось іде не так, то він не розуміє, що робити.

Реклама

Усі спроби підготувати людину до вирішення різних форс-мажорних обставин, які можуть статися з ПК, ні до чого не призвели. Коли я жив поруч, то він раз на тиждень приносив мені свій ноутбук, буквально щоб “press any key to continue” (натисніть будь-яку клавішу для продовження).

Був у нього на той час маленький ноутбук, і він періодично глючив – дуже часто виникала проблема, за якої лептоп не міг визначити клавіатуру або тачпад. Потрібно було просто натиснути одну з функціональних клавіш (F), щоб пропустити системне повідомлення, коли виникала ця помилка.

Далі ноутбук успішно завантажувався, і проблем із клавіатурою і тачпадом не виникало. Неполадка була, мабуть, у BIOS, і я рекомендував родичу звернутися до сервіс-центру, але його ця помилка особливо не хвилювала – він нарешті навчився натискати заповітну клавішу для продовження завантаження.

Але одного разу він прибіг до мене з криками “Шеф, усе пропало” і приніс ноутбук. Увімкнувши пристрій, я був здивований – на ньому стояла чиста Windows XP (справа була давно) без того софту, що я встановлював, і без усіх документів і програм. Таке відчуття, що родич перевстановив операційну систему. Але як він міг? На всі мої запитання, він говорив, що нічого не робив і не знає, як таке вийшло. Судячи з дат системних файлів, Windows реально було встановлено кілька годин тому. Але хто це міг зробити?

Однак, потім він згадав, що ноутбук не завантажувався, і він щось натискав. Весь процес, з його слів, зайняв близько години, справа була ввечері, і він, не дочекавшись, ліг спати. А вранці ось такі справи – ноутбук повністю чистий, усі важливі файли відсутні.

Я б у житті не здогадався, що сталося, якби не буклет, який він завжди носив із ноутбуком у сумці:

А на ньому, як ви розумієте, написано “F3 Hotkey Recovery”, а на зворотному боці пояснюється, що відновити систему можна натисканням лише однієї клавіші.

Перевіряти відразу не став – потрібно було рятувати важливі документи. Благо, це вдалося зробити – витягнув жорсткий диск, підключив до своєї системи і відновив усі файли. Вирішив перевірити, як працює ця система відновлення.

І що ви думаєте? Під час завантаження ноутбука, якщо натиснути клавішу F3, то з’являється одне єдине повідомлення. Потрібно натиснути F4 для запуску процесу відновлення або Escape, щоб вийти з діалогу.

А родич-то мій уже знає, що можна щось натиснути, побачив заповітний напис про клавішу F4 і натиснув її. Процес відновлення пройшов дуже швидко і без будь-яких подальших діалогів. Потрібно було кілька разів натиснути на одну з клавіш F під час етапів встановлення. Притому сама інсталяція Windows XP була буквально у фоновому режимі – чорне вікно з процес-баром і не більше того. Під час відновлення форматується жорсткий диск. Користувач отримує чисту операційну систему з чистим жорстким диском.

У підсумку проблему було вирішено. Пощастило, що вдалося відновити важливі файли. І все-таки до цього виробника претензія велика – людина, яка не знає англійської мови, може випадково скинути ноутбук до заводського стану з видаленням усіх даних. Про всяк випадок зніс із жорсткого диска цей прихований розділ, у якому був цей функціонал.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ