10 помилок, які можуть убити вашу відеокарту

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Погана циркуляція повітря, відсутність обслуговування

Багато сучасних відеокарт виділяються великим об’ємом тепла – RTX 3050 – 130 Вт, RTX 3060 Ti – 200 Вт, RTX 4090 до 500 Вт у деяких варіацій, і список можна ще довго продовжувати. Гаряче повітря потрібно швидко вивести з корпусу. Ситуація ускладнюється, якщо ще комп’ютер давно не чистився від пилу. У результаті температура в корпусі досягає критичного рівня, компоненти гріються, виникають такі проблеми:

Реклама
  • падіння продуктивності;
  • деградація чипів пам’яті;
  • відвалюється BGA-пайка.

Щоб унеможливити технічні проблеми, потрібно раз на півроку чистити комп’ютер від пилу і використовувати потужні вентилятори для циркуляції повітря. Оптимальний варіант два кулери 140 мм – вдув і один – видув, мінімум на 1100 обертів.

Статична електрика

Статика багатьма користувачами не сприймається всерйоз. Однак навіть у разі незначного торкання може статися розряд, відеокарта перестане працювати. Зіпсувати пристрій статистикою можна навіть під час перенесення без спеціальної упаковки. Таку проблему цілком можна вирішити, використовуємо захисний браслет і не одягаємо синтетичний одяг, якщо в планах лізти всередину ПК.

Поганий блок живлення

Взагалі, неякісний блок живлення – це небезпека для всього комп’ютера. У бюджетних моделях відсутні різні захисти, слабкі конденсатори через 2-3 роки потребують заміни. У міру зносу фільтрувальних конденсаторів у блоці живлення, зростає навантаження на ці елементи на материнській платі. Як підсумок виходить БЖ і слідом тягне за собою материнку, відеокарту.

Вихід тільки один, не економте, купуйте відразу хороший, фірмовий блок живлення. Вони не тільки володіють значним ресурсом, а й захистять внутрішні компоненти від різних проблем з напругою.

Некоректний розгін відеокарти

Багато користувачів хочуть вичавити максимум зі своєї відеокарти, не замислюючись про наслідки. Розгін вимагає певного досвіду і знань. Покладатися на інтуїцію не вийде, можна швидко знищити відеочіп.

Однак навіть якщо все вийшло, виникає інша проблема – зростає навантаження на систему охолодження. Починаються знову експерименти, застосовуються мідні прокладки або рідкий метал. Працювати з цими елементами складно і навіть якщо все зроблено грамотно, з часом все одно можуть виникнути серйозні технічні збої.

Плануєте розгін відеокарти, продумуйте цей процес ще під час складання ПК, закладаючи для цього певний запас ресурсів, зокрема продумуючи потужну систему охолодження.

Знос перехідників живлення

Використання перехідників під час під’єднання блоків живлення призводить до різних неприємних ситуацій. Першочергово багато хто з них досить низької якості, сильно гріються і навіть можуть розплавитися. Новий 12VHPWR виявився не менш проблемним і регулярно додає головного болю користувачам.

Вихід один, але очевидний – купуйте топові моделі блоків живлення з уже всіма необхідними конекторами, щоб не застосовувати різні перехідники. Також ретельно перевіряйте всі з’єднання, щоб не було перекосів, сильних вигинів, натягу.

Слот PCI-E

Вага відеокарт істотно зросла і продовжує збільшуватися. На цьому тлі значно зростає навантаження на слот PCI-E. Він виламується, пошкоджуються контакти. Рекомендуємо всі маніпуляції з відеокартою проводити максимально акуратно. Уважно все перевіряти, надійно загвинчувати кріпильні болти. Якщо карта занадто габаритна, шукайте материнку з армованим слотом. Виключаємо натяг кабелю живлення.

Некоректна прошивка BIOS

Якщо вирішили самостійно у відеокарти перепрошивати BIOS, не поспішайте розпочинати цей процес. Переконайтеся, що вибрали відповідний BIOS, ознайомилися з усіма етапами встановлення. В іншому разі отримаєте непрацюючу відеокарту, яку буде не так просто відновити навіть фахівцям.

Акуратно чистимо від пилу

Що таке обережність або дбайливе поводження, багато користувачів чули про це віддалено. Як підсумок, регулярно в сервісні центри потрапляють відеокарти з різними пошкодженнями, які виникли під час обслуговування ПК.

Чистити відеокарту потрібно акуратно, щоб не пошкодити конденсатори, доріжки, відколоти дрібні елементи. Заміна термопрокладок не менш вимогливий процес. Якщо не впевнені у своїх силах, скористайтеся послугами фахівців. Це набагато дешевше, ніж купувати новий відеочіп.

Провисання текстоліту

Ще одна проблема, яка трапляється з важкими відеокартами. Якщо познайомитися з серією відеокарт RTX 3000 і RTX 4000, то можна помітити, як збільшується вага, і значення вже давно перейшли за рамки пристойних. Тільки підставка дозволяє уникнути провисання. Інакше в центральній частині утворюється вигин, який поступово призведе до незворотних процесів.

Висновок

Пам’ятайте, відеокарта – це крихкий пристрій. Будь-який необережний рух і можуть виникнути пошкодження. У кого немає навичок, звертайтеся по допомогу до фахівців. Купувати нову хорошу відеокарту вкрай дорого.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ