Для чого хакери зламують комп’ютери звичайних людей

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Нещодавно до мене звернувся мій давній друг із проблемою – ноутбук став сильно гальмувати, грітися і з’явилися різні помилки. Також не видалялися програми.

Реклама

Взявши його ноутбук на тест, я виявив з 10-ок вірусів: вирішив просто перевстановити Windows, бо віруси залишили занадто багато рудиментів у системі. Полагодив усе, віддав приятелеві на що отримав від нього резонне запитання:

– А навіщо мій комп’ютер цим хакерам?

Що і спонукало мене написати статтю на цю тему – гадаю, такі питання хвилюють багатьох користувачів комп’ютерів і смартфонів (так, на смартфонах теж бувають віруси і їхня дія часом серйозніша, ніж на ПК).

Атаки хакерів зазвичай бувають двох видів: персональні та масові. У випадку з персональною атакою зловмисникам потрібно отримати доступ до пристрою певної жертви, щоб скористатися даними. Як правило, такі атаки проводять на великих бізнесменів, а звичайні користувачі заражаються комп’ютерними вірусами через масові атаки.

Для чого ж хакерам потрібен комп’ютер обивателя?
Насправді, цілі можуть бути різними. Опишу мені відомі, які я отримав виходячи зі свого досвіду боротьби з вірусами.

– Використання пристрою як шлюзу.

Для того, щоб хакер творив свої злісні справи, йому потрібен анонімний доступ до інтернету. Зловмисник будує ланцюжок, заражаючи пристрої інших людей, тобто його сигнал проходить через кілька заражених пристроїв.

Вичислити такого хакера практично неможливо, оскільки пристрої можуть перебувати в будь-яких точках світу. Ба більше, бувають віруси, які можуть заразити Wi-Fi роутер або автомобільну магнітолу з мобільним інтернетом.

Через заражений пристрій він може робити свої темні справи і навіть зберігати якісь дані на ньому – багато що залежить від стабільності та швидкості підключення до мережі.

Нерідкі випадки, коли заражені пристрої відіграють роль ботнету і беруть участь у DDOS атаках.

– Використання ресурсів ПК

Знаю два способи використання ресурсів чужого ПК: для підбору паролів до чужих акаунтів (або навіть до архівів) і майнінг криптовалюти.

Рекомендую прочитати: Для чого потрібна лампочка з вбудованим Wi-Fi

– Збір даних і кейлоггінг

Деякі віруси вміють збирати дані – збережені паролі, дані облікових записів, файли cookie. Однак, браузери та операційні системи з роками все більше і більше захищені, тому такі віруси вже рідко спрацьовують.

Хіба що, якщо хакер знайде вразливість у будь-якій програмі або елементі операційної системи. Усе це відбувається в автоматичному режимі, і боятися, що, наприклад, вкрадуть ваші приватні фото і будуть шантажувати не варто. Таке буває тільки під час цілеспрямованої атаки.

Віруси кейлогери можуть збирати всі дані, які вводить користувач із клавіатури.

– Шахрайство

Непоодинокі випадки, коли віруси можуть підмінити локальний DNS пристрою, і ви замість сайту для оплати потрапите на підроблений сайт, який перехопить дані вашої банківської картки.

– Розміщення своєї реклами

Найпоширеніші віруси. Можуть вставляти свою рекламу в програми і навіть елементи операційної системи. Єдина шкода від них – заважає реклама, а також можна перейти на який-небудь шахрайський сайт.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ