У яких випадках не варто вимикати або перезавантажувати комп’ютер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Є кілька ситуацій, за яких не варто вимикати або перезавантажувати комп’ютер, оскільки це може призвести до помилок і втрати даних. Особливо небезпечним є швидке вимкнення живлення або жорстке перезавантаження (за допомогою кнопки Reset).

Під час копіювання файлів

Якщо комп’ютер вимкнеться в цей момент, то можливо будуть помилки у файловій системі. А ось команда “Вирізати” тут зовсім небезпечна – вирізавши файл з одного місця і вставивши в інше в момент перезавантаження можна втратити файл.

Звичайно, файл можна буде відновити, але з використанням додаткового програмного забезпечення. Сюди ж віднесемо і завантаження файлів з інтернету: файлова система може накопичувати помилки, якщо так часто робити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час встановлення програм

Було кілька ситуацій, коли комп’ютер вимикався (вимикалася електрика) в момент встановлення програм. Після увімкнення з’явилися помилки – програма, за фактом, встановлена, але не працює. Видалення також не проходить. Довелося йти в реєстр і видаляти дані, які створив софт. Не з усіма програмами так може бути, але все ж потрібно взяти на замітку.

Під час ініціалізації нових пристроїв

Під’єднуючи веб-камеру до USB у системному блоці, під час переміщення системного блока назад під стіл зачепив дріт живлення, який вискочив із гнізда. Під час повторного ввімкнення ПК не хотів розпізнавати веб-камеру, хоча раніше з цим проблем не спостерігалося. У цьому випадку врятувало видалення і ручне додавання пристрою.

Під час роботи зі службовими утилітами

І антивірусами. Уявімо, що ви запустили програму, яка чистить сміття і реєстр на ПК. І тут комп’ютер вирішили рестартувати – софт не встигне закінчити розпочате, що може призвести також до різних збоїв і помилок у системі.

Під час роботи з важливими даними

Навіть якщо ви натиснули заповітну комбінацію Ctrl + S (зберегти), раптове для програми перезавантаження або вимкнення живлення може вийти боком. Перед перезавантаженням бажано закрити всі програми, з якими працюєте.

Була ситуація, коли збереження з якихось причин затягнулося, але користувач вирішив, що вимкнути комп’ютер уже можна. Вимкнув. Під час наступного увімкнення він виявив, що дані, з якими він працював, безповоротно втрачено. Так, переважна більшість додатків не дадуть вимкнути або перезавантажити систему – вийде спеціальне вікно.

Але бувають ситуації, коли ми машинально тиснемо на примусове завершення роботи, що може призвести до втрати даних. Притому відновити дані, які не були збережені на накопичувач, буде неможливо.

Перед тим як вимкнути або зробити рестарт збережіть потрібні дані і закрийте всі програми. У цьому і є запорука успіху правильного вимкнення або перезавантаження.

У разі, якщо комп’ютер часто вимикається через стрибки або падіння напруги, то на допомогу прийде джерело безперебійного живлення, яке підстрахує систему в подібних ситуаціях. Вам буде дано час, щоб зберегти дані і правильно вимкнути ПК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.