Чи потрібно вимикати комп’ютери щодня – поради

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Чи потрібно вимикати комп’ютер, коли я лягаю спати? Це питання, яке все ще задають собі багато людей. Це займає лише кілька секунд, але деякі люди залишають комп’ютер увімкненим перед сном, хочуть вони того чи ні. Хороша чи погана звичка? Відповідь не настільки очевидна. Насправді, це залежить від ряду факторів: моделі комп’ютера, його характеристик, батареї тощо… Тому було б непогано вивчити це питання трохи більше, хоча б для того, щоб переконатися, що ви нічим не ризикуєте!

Реклама

Чи варто вимикати екран комп’ютера щовечора?

Ви звикли тримати комп’ютер у режимі очікування, а не вимикати його повністю? Тоді зверніть увагу на пульсацію світлодіода. Пристрій довше переходить у сплячий режим, якщо на ньому запущено кілька програм. Це пов’язано з тим, що в цьому режимі вимикається відображення екрана, що дозволяє накопичувачу уникнути будь-яких пошкоджень.

Сплячий режим або вимкнення?

Незалежно від того, досвідчений ви користувач чи новачок, ви вже знаєте, що ваш комп’ютер пропонує різні варіанти вимкнення: якщо натиснути на іконку, ви побачите “Сплячий режим”, “Завершення роботи”, “Вихід з системи” і “Перезавантаження”. Здебільшого ви захочете натиснути сплячий режим, який дозволяє тримати ваші програми та файли відкритими. Це зручно, наприклад, коли ви повертаєтеся до роботи після перерви на каву. Це економить ваш час, оскільки вам не доведеться вмикати комп’ютер повністю. Коли ви повернетеся, все, що вам потрібно зробити, це натиснути кнопку, і він знову буде готовий до роботи. “Режим очікування переводить вашу систему в режим низького енергоспоживання. Але програми та дані залишаються в системній пам’яті”, – пояснює Дерек Мейстер, комп’ютерний експерт Geek Squad. Але чи справді це так вигідно? Виявляється, є й зворотна сторона, яку не варто випускати з уваги. “Сплячий режим економить час і швидко повертає програми до життя, коли ви знову вмикаєте комп’ютер. Але він також може призвести до втрати даних, якщо система несподівано вимкнеться”, – каже експерт.

В ідеалі, найкраще було б перейти в “режим гібернації”, тобто в режим тривалого сну. Це в основному використовується в ноутбуках. Зазвичай це трапляється, коли ви довго не користувалися ноутбуком (дві години або більше). Єдина відмінність полягає в тому, що комп’ютеру знадобиться більше часу для перезавантаження та відновлення програм. Але великою перевагою цієї практики є те, що гібернація зберігає дані поточного сеансу на жорсткому диску. Це означає, що вам не потрібно турбуватися про втрату даних у разі випадкового відключення електроенергії, наприклад.

Чи потрібно вимикати комп’ютер перед сном?

Ні, абсолютно не обов’язково вимикати комп’ютер перед сном. Більше того, навіть корисно час від часу залишати його в режимі сну, оскільки це дозволяє виконувати всі ті завдання з обслуговування, на які у вас ніколи не вистачає часу вдень. Поки ви спокійно спите, це ідеальний час для запуску антивірусу, створення повної резервної копії жорсткого диска або виконання запланованих оновлень. Досить розумно, чи не так? Як пояснює Мейстер: “Програмне забезпечення для захисту виконуватиме сканування у фоновому режимі, поки ваш комп’ютер простоює, так само як і програма для резервного копіювання”.

Так, але зачекайте, ми сказали “час від часу”. Це не означає щодня! Це нюанс, про який слід пам’ятати. Тому що якщо ви залишаєте режим очікування увімкненим занадто часто, ви не помітите цього одразу, але з часом проблеми з продуктивністю почнуть проявлятися. Як тільки ви помітите, що ваші програми працюють ненормально повільно або що файли мають труднощі із завантаженням, подумайте про те, щоб вимкнути комп’ютер. Фахівець каже, що перезавантаження допоможе вирішити всі ці тимчасові проблеми. Пам’ять може звільнитися достатньо, щоб виправити пошкодження, спричинені деякими погано закритими фоновими програмами.

Тож як часто слід вимикати комп’ютер?

Чи є у вас звичка залишати комп’ютер увімкненим на всю ніч? Якщо так, то варто вимикати і перезавантажувати його принаймні раз на тиждень. Але оскільки ви не застраховані від несподіваного відключення електроенергії (яке може статися, поки ви спите), найкраще інвестувати в мережевий фільтр, щоб захистити свій ноутбук від можливого стрибка напруги. “Ви можете подумати про те, щоб вимкнути комп’ютер, якщо ви не збираєтеся користуватися ним протягом наступних кількох годин, після закінчення роботи або коли лягаєте спати. Таким чином, пристрій буде оновленим і готовим до роботи наступного ранку”, – радить Мейстер. З іншого боку, немає необхідності вимикати комп’ютер лише на кілька годин. Режим очікування все ще залишається найкращим варіантом для продовження терміну служби акумулятора.

Висновок: Те ж саме стосується і вашого смартфона. Увечері, коли ви ним не користуєтеся, варто періодично вимикати його для відновлення роботи.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ