Статті

Який телевізор варто купити в 2023 році. Розмір і роздільна здатність мають значення

Share
Час читання: 3 хв.

Який телевізор варто купити сьогодні – питання, з яким багато людей стикаються щодня. Купівля нового телевізора – важливе рішення, адже мова йде про пристрій, який проведе в нашому домі щонайменше кілька років. Сьогодні на ринку представлено багато моделей телевізорів, і вибір правильної моделі може бути проблематичним. Тож на що слід звернути увагу при виборі телевізора для себе?

Який телевізор варто купити сьогодні? По-перше, розмір

При виборі нової техніки для дому вам неодмінно слід звернути увагу на розмір телевізора. Що саме це означає? Ми можемо мати вдома 55-дюймовий телевізор, який є одним з найпопулярніших розмірів на сьогоднішній день, але також прагнути до 65-дюймового або навіть 85-дюймового. Однак важливо враховувати, як далеко ви будете сидіти від пристрою. Прийнято вважати, що для нових телевізорів з мінімальною якістю HD/Full HD це має становити 4-5 сантиметрів на кожен дюйм діагоналі. Отже, 50 дюймів дає нам мінімальну відстань 2 метри і так далі. Тому не варто перебільшувати і намагатися втиснути 80 дюймів у вітальню, де для нього немає місця. Однак у випадку вищої роздільної здатності, тобто 4K, ця відстань вже може бути меншою (приблизно 2,1 сантиметра на кожен дюйм), хоча слід пам’ятати, що чим більший телевізор, тим складніше нам може бути дивитися щось на ньому, якщо ми сидимо надто близько.

Яка якість зображення на телевізорі?

Вибираючи, який телевізор купити, добре думати наперед. Іншими словами, 4K-контент стане стандартом не тільки в потоковому, але й в цифровому ефірному телебаченні. Можливо, пройде ще деякий час, перш ніж усі сервіси запропонують контент у 4K-якості, але рано чи пізно це станеться. Якщо дозволяють кошти, варто вже зараз придбати телевізор з роздільною здатністю 4K. Телевізор з роздільною здатністю 8K також може бути хорошим вибором, але тут ціна вже досить висока, тому з цим потрібно рахуватися. Додайте до цього, що матриця, яку ми обираємо, також має велике значення. На ринку ми можемо знайти OLED, LCD або QLED, серед інших.

OLED (Organic Light Emitting Diode) – це технологія, в якій кожен піксель випромінює власне світло, найбільшою перевагою якої є глибокі чорні та насичені кольори. На жаль, OLED зазвичай є більш дорогим вибором, але якість може компенсувати це. У LCD (рідкокристалічному дисплеї) світло генерується матрицею з підсвічуванням, а пікселі контролюють кількість світла, що проходить крізь них. Тут ми маємо менш насичені кольори, але ціна телевізора вже набагато нижча. Існує також QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) – технологія, яка використовує нанокристали, що називаються квантовими точками, для генерації кольорів. Можна сказати, що це щось на кшталт покращеного РК-дисплея, і ми писали про нього більш детально, коли порівнювали QLED і OLED.

На що ще слід звернути увагу при покупці телевізора?

Не зайвим буде перевірити, чи має наш телевізор відповідний декодер, який дозволить нам дивитися цифрове ефірне телебачення, але моделі з 2022 року і новіші, як правило, вже оснащені таким декодером. Також важливо знати, яку систему Smart TV матиме наш телевізор. На телевізорах Samsung ми знайдемо фірмове програмне забезпечення. Те саме стосується пристроїв LG та Panasonic. На них ми зможемо встановити більшість найпопулярніших додатків, таких як Netflix, але може статися так, що не всі. Тут на допомогу приходить Android TV або Google TV, тобто система, яка присутня, наприклад, у телевізорах Sony або TCL. Варто заздалегідь з’ясувати, яка система пропонує додатки, що вас цікавлять, і чи інтуїтивно зрозуміла навігація в ній.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    OpenAI активно рухається до 3-ї фази ШІ та залучає таланти для команди

    Компанія OpenAI знову привертає увагу своїми амбітними планами щодо розвитку штучного інтелекту. Під керівництвом дослідника…

    21.09.2024

    Qualcomm оголосила про наміри купити Intel

    Один із провідних світових виробників чіпів Qualcomm планує придбати компанію-конкурента Intel. Про це повідомило видання…

    21.09.2024

    США планують значну військову допомогу для України

    Сполучені Штати оголосять про великий пакет озброєнь для України вже наступного тижня, але, за словами…

    21.09.2024

    Нова пошта випустила оновлений мобільний застосунок

    Головна його відмінність – тепер ви можете керувати Новою поштою самостійно. Більше не треба дзвонити…

    21.09.2024

    У Краківці затримано контрабанду ноутбуків Apple в рейсовому автобусі

    На кордоні з Польщею прикордонники виявили незадекларовану партію техніки. У рейсовому автобусі знайшли 61 ноутбук…

    21.09.2024

    iPhone 17 Pro не отримає Face ID під дисплеєм

    Останні чутки щодо iPhone 17 Pro стали несподіваними: аналітик Росс Янг спочатку стверджував, що новинка…

    21.09.2024