Як самостійно переустановити Windows – декілька порад

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У разі серйозних програмних збоїв перше, що можна зробити – це перевстановити систему. Також можливе скидання до заводських налаштувань.

Як перевстановити Windows

Для прикладу візьмемо 10-ту версію Windows. Сам процес досить складний, але якщо дотримуватися всіх пунктів правильно, то це не становитиме труднощів.

Для початку варто перенести потрібні особисті файли на зовнішній накопичувач або ж у хмарне сховище і дізнатися, який тип системи встановлений на вашому ПК/ноутбуці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спосіб: через завантажувальний пристрій

Нині ПК і ноутбуки частіше продаються із заздалегідь встановленою операційною системою, хоча раніше окремо додавали диск і активаційний ключ. Оскільки цей диск з ОС більше не входить у комплектацію, доведеться завантажити потрібну версію Windows з офіційного сайту на зовнішній USB-накопичувач.

Вам знадобиться спеціальна програма Media Creation Tools, вона записує образ операційної системи на накопичувач. Головне, щоб обсяг пам’яті завантажувального пристрою становив не менше 8 Гб.

Оскільки Microsoft більше не дозволяє завантажувати й оновлювати ОС, можна зайти на сайт через VPN, завантажити через Torrent або ж застосувати інші програми (Rufus, Universal Media Creation Tool).

Отже, у вас вийшло завантажити на накопичувач операційну систему. Тепер потрібно діяти так:

  • Підключаємо USB накопичувач, запускаємо утиліту.
  • Вибираємо пункт Створити інсталяційний носій.
  • Заповнюємо мову, версію та архітектуру (64 або 32-розрядна).
  • Вказуємо підключений USB.
  • У вікні Виберіть носій – USB-пристрій флеш-пам’яті.
  • Розпочнеться процес скачування образу.

Завантажувальний пристрій через BIOS

Підключіть завантажувальну флешку і під час перезавантаження системи зайдіть у BIOS. Для цього натисніть клавіші Del, F2 або Esp – у кожної моделі свої кнопки. Далі в меню Boot вибираємо USB і натискаємо Enter, після чого почнеться встановлення операційної системи. Також не забудьте вказати 10 версію ОС і визначити тип встановлення вибірковий, у ньому виберіть основний розділ Windows.

Після завершення інсталяції авторизуйтеся у своєму акаунті Microsoft або створіть новий обліковий запис. Після цього нова ОС буде повністю доступна.

Інші способи перевстановлення Windows

Якщо висловлюватися коректно – це не зовсім перевстановлення, а скоріше способи скидання системи до точки, коли помилка ще не з’явилася.

Скидання до заводських налаштувань

Цей спосіб часто використовують перед продажем пристрою. Під час налаштування відкату можна як зберегти всі файли, так і видалити їх. Для цього потрібно: зайти в “параметри”, далі в “оновлення та безпека”, вибрати “Відновлення” і натиснути кнопку “Почати”, після чого вибрати, зберегти файли чи ні.

Скидання до попередньої версії

Якщо після встановлення нової версії вона працює нестабільно, то вірним рішенням буде відкотити її до попередньої. Також заходимо в “Оновлення та безпека”, “Відновлення” і “Повернутися до попередньої версії”, натискаємо “Почати”.

Скидання до контрольної точки

Спосіб дає змогу скинути систему до контрольної точки, у якій збій не спостерігався. (Однак якщо ви не робили таких точок відновлення, то і спосіб не спрацює). Заходимо у “Відновлення”, потім у “Запуск відновлення системи” і “Вибрати точку відновлення”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.