Статті

Чи потрібно заклеювати камеру на ноутбуці

Share
Час читання: 3 хв.

Великий брат і його всевидюче око – справжній кошмар для багатьох із нас. Як показує практика, деякі користувачі занадто педантично ставляться до питань своєї безпеки в Мережі. Це стосується і прихованого стеження за юзерами через будь-які камери, встановлені в девайсах. Чи справді потрібно замислюватися про вразливості фото- і відеокамер? Чи все це дешеві байки? Спробуємо розібратися.

Чи варто боятися шпигунства звичайному користувачеві?

Якщо поглянути на питання з погляду логіки, то давайте будемо чесними самі з собою. Та кому ми з вами потрібні в цьому величезному цифровому світі? Таких самих користувачів, як ви, в мережі налічується занадто багато, щоб виділяти когось конкретного. З іншого боку, яким тоді чином ми з вами можемо спостерігати злиті оголені фотографії якоїсь популярної актриси?

Медійні особистості потрапляють під приціл зловмисників досить часто, але знову ж таки, у нас чомусь досі немає фотографій з особистої колекції абсолютно кожної знаменитої людини. Річ у тім, що хакерам набагато простіше і вигідніше отримати конфіденційну інформацію про ті ж банківські рахунки. Навіщо вступати в контакт із жертвою і вимагати в неї гроші, щоб витік не потрапив на простори інтернету? Найпростіше підсунути фішингову форму для покупки або ж відстежити натискання клавіш, а потім отримати доступ до електронних грошей.

Інша річ, звісно, коли питання має суто естетичний характер і гроші не стоять на чільному місці. У такому разі побоюватися дійсно варто, але знову ж таки не пересічному обивателю. Доти, доки про ваше існування знає тільки кілька сотень людей – переживати нема про що. Так, браузери і деякі програми намагаються дізнатися про нас усе більше, але відеозйомка не принесе їм жодної користі.

А що щодо знаменитостей?

Найяскравіший приклад – Марк Цукерберг і його Twitter. Якщо придивитися, то можна побачити, що на фотографії заклеєна не тільки камера, а й мікрофон. Воно не дивно для людини, яка регулярно дрейфує в десятці найбагатших людей світу за версією Forbes – ми б теж так ретельно ставилися до своєї безпеки. До того ж питання про приховане стеження і прослуховування вирішується за допомогою маленького шматка скотчу. Принаймні, щодо наявних девайсів.

Інший популярний приклад – директор FBI Джеймс Комі, який зізнався, що заклеює камеру на ноутбуці. За його словами, закривати камеру на девайсі – це теж саме, що закривати вхідні двері на замок. Ніхто ж не залишає їх відчиненими, вірно?

На закритих форумах можна навіть зустріти трояни на кшталт BlackShades, які продаються у відкритому доступі та їхня вартість перебуває на цілком демократичному рівні. Від 40$ і вище.

Так що в підсумку?

За підсумком ми отримуємо, що людям, які крутяться в медійному просторі, можна і навіть потрібно наслідувати приклади вищезазначених знаменитостей. До того ж, зробити це досить просто. Можна навіть підійти до питання з естетичного боку і замовити за копійки лаконічну кришку для камери, яка впишеться в дизайн і може в разі потреби відкриватися.

Пересічному користувачеві в 99.9% випадків нічого не загрожує. Але чим чорт не жартує, вірно? До того ж з кожним роком можна спостерігати, як у мережі з’являються статті про те, що навіть великі компанії без відома користувачів збирають про них будь-які дані. Взяти, наприклад, нещодавно гучний конфлікт про Epic Games Store, який потайки моніторив ваших друзів в інших ігрових лаунчерах. Безумовно, це далеко від стеження за допомогою камери, але якщо навіть корпорації-гіганти сунуть свій ніс куди їм не варто, то що зупиняє приватних осіб?

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    5 нових функцій iPhone 16, про які ви могли не знати

    Вчора Apple презентувала нову лінійку iPhone 16, що привернула увагу яскравими кольорами, новою кнопкою для…

    21.09.2024

    Нова Пошта повідомила про важливі зміни для українців, які перебувають за кордоном

    Нова Пошта мала базовий додаток для європейських країн, де були тільки стандартні функції. Тепер же…

    21.09.2024

    Продуктивність Apple A18 Pro та Snapdragon 8 Gen 3 порівняли в умовах гри Genshin Impact

    Нові моделі iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max від Apple принесли суттєві покращення,…

    21.09.2024

    Головна функція WhatsApp і Viber може бути небезпечною для користувачів

    Експерти попередили про небезпеку, яку можуть приховувати листівки, що надсилаються через месенджери, такі як WhatsApp…

    21.09.2024

    OpenAI активно рухається до 3-ї фази ШІ та залучає таланти для команди

    Компанія OpenAI знову привертає увагу своїми амбітними планами щодо розвитку штучного інтелекту. Під керівництвом дослідника…

    21.09.2024

    Qualcomm оголосила про наміри купити Intel

    Один із провідних світових виробників чіпів Qualcomm планує придбати компанію-конкурента Intel. Про це повідомило видання…

    21.09.2024