Чому радіус роботи Wi-Fi роутера набагато менший за стільникову станцію

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

З кожним роком у нашому житті з’являється все більше бездротових пристроїв. Навіть деякі побутові прилади на кшталт холодильників і кавоварок стають бездротовими. І практично в кожній квартирі, будинку та офісі можна зустріти Wi-Fi роутер, який якраз і пов’язує всі ці пристрої воєдино, а також відкриває їм шлях в інтернет. Але чому стільникові станції встановлюють на відстані від кількох сотень метрів до кілометрів, а точки доступу Wi-Fi мають стояти в кожному багатоквартирному будинку у великій кількості?

Реклама

Що найцікавіше і частотний діапазон у Wi-Fi і стільникових мереж схожий. Наприклад мережі 4G працюють на частоті 1,8 і 2,6 ГГц, 3G – 2,1 ГГц, а найпоширеніші діапазони Wi-Fi – 2,4 і 5 ГГц. Здавалося б, що і дальність зв’язку має бути порівнянною. Але не все так просто!

Стільникові мережі спочатку створені для покриття великих просторів. Ключовою відмінністю від домашніх бездротових точок доступу в них є потужність передачі від стільникової станції, а також чутливість на прийом.

Базова станція передає дані на потужності приблизно в 100 разів більшій. Але смартфони що з Wi-FI, що зі стільниковими мережами працюють приблизно з рівною силою. Тому стільникові вишки забезпечуються великими антенами, званими панельними або секторними ☝ Їхні розміри якраз і обумовлені необхідністю прийняти дуже слабкий сигнал від смартфонів на великій відстані.

Також важливу роль відіграє і принцип організації покриття в стільникових мережах. Як правило, на будь-якій станції є по 3 сектори – напрямки, куди випромінюється сигнал і звідки він приймається. Якби стільникова вишка випромінювала на всі боки як Wi-Fi роутер, то радіус покриття був би набагато меншим:

Дальність стільникового зв’язку багато в чому визначається спрямованістю роботи антен на стільниковій вишці

Тому якщо говорити про теоретичну можливість: замінивши обладнання стільникової станції на Wi-Fi роутер і забезпечивши його тими самими технологіями передавання й антенами, що і в стільникової станції, то можна було б домогтися такого самого радіусу дії.

Але кожному-своє. Стільникові мережі – набагато складніші системи, що надають й інші послуги, крім передачі даних. А головне завдання Wi-Fi – якраз і служить для поліпшення покриття і швидкостей там, де не справляються мобільні оператори.

Ви можете подумати, звідки ж мені в голову прийшло все це написати? Але як і для багатьох інших статей, тему мені підкинув один із читачів у коментарях. Завжди радий Вашим запитанням про стільниковий зв’язок, якими б незвичайними вони не здавалися на перший погляд.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ