Статті

Що не так із сучасними моноблоками – думка експерта

Share
Час читання: 4 хв.

Сьогодні поговоримо про моноблоки, які, як відомо, популярні в офісах і навчальних закладах, але з якихось причин не набули популярності у квартирах і будинках, а більша частина з тих, що все-таки стоять на робочих столах у роботяг удома – це iMac.

Але чому так? Адже багато хто купує той самий ноутбук, просто тому що нічого не треба налаштовувати, після чого все життя цей ноутбук простоїть на одному місці.

Чому не моноблок?

Тому що все досить сумно

Коли я починав писати цю статтю, то чомусь не згадав про одну дуже важливу особливість моноблоків – вони просто до божевілля дорогі. Ну, наприклад Lenovo Ideacentre AIO 3 в мінімальній конфігурації коштує 25 тисячу гривень. За ці гроші ми отримуємо:

  • IPS екран, діагоналлю 24 дюйми, 60 герц;
  • Процесор – Ryzen 3 5300U;
  • Пам’ять – 8 оперативна/256 постійна;
  • При цьому моноблок без встановленої ОС (тобто ввімкнути його в розетку і користуватися – на жаль, не вийде).

За 25 тисячу гривень – як вам таке? Не наводитимемо аналогій з ПК, оскільки багато хто не хоче займати грошиком і купою дротів усе місце під GTX ногами, але водночас у цю ціну влізе ноутбук Lenovo V15 G2 ALC з приблизно такими самими характеристиками, аналогічний монітор (MSI Pro MP241X), мишка гривнів за 300, і ще приблизно 4 тисячі залишиться на “відзначити обновку”.

Ще раз, моноблок за ціною виходить ДОРОЖЧЕ ноутбука з мишкою і другим монітором, причому в цьому конкретному випадку – на 2 тисячі гривень.

Аффтар, це поганий приклад!

Можу припустити, що леново, з їхньою купою корпоративних клієнтів, начхати на роздрібні продажі своїх моноблоків – припустимо. Як щодо “ігрових” моноблоків? Тут відразу скажу, що термін “ігровий” у наш час можна спокійно трактувати як “потужний, з хорошою графічною підсистемою” – ігровим називається все, навіть ноутбуки.

Ідея будь-якого потужного гаджета спочатку прикольна, як у випадку, наприклад, з ігро-ноутами. У нашому випадку, потужні моноблоки… Це просто дуже сумно.

Якщо ви вирішите, що вам життєво необхідний моноблок із хорошою відеокартою, то… Вирішуйте, що він вам не потрібен. У маркеті фільтр відеокарт (якщо не розглядати Б/У макбуки) закінчується на Nvidia GeForce MX450 – карті-затичці, яка впевнено тримається на рівні… GTX 750Ti для ПК, або GTX 960M для ноутбуків, а в сучасному світі вона дочиста програє вбудованій radeon 680M в іграх.

Так ось, модель як приклад – Acer Aspire C24-1651 з i7 1165G7 (знову процесор від ноутбука), 16 гігабайтами оперативної пам’яті, вже згаданою MX450 і з SSD на 512 гігабайт. Як думаєте, скільки такий коштує? 40 тисяч? 50? Не вгадали – 60 тисяч гривень… Спасибі хоч за те, що вінда вже встановлена.

На тлі ось цього всього, iMac із чипом M1 уже не здається таким дорогим, враховуючи, що в моноблоках стоїть переважно ноутбучне залізо й екран, який хоч і непоганий, але за такі гроші… Серйозно, за 65 тисяч можна купити ноутбук (нехай і молодший) з RTX 3060 і i7 12-го покоління, до нього – мишу і монітор, і це виходить не тільки потужнішим, а й дешевшим.

Причому ноутбук з характеристиками ось цього моноблока, цілком реально урвати за 25 в базарний день, або за 30 “перший-ліпший”. Одне питання – а чому так? Цього нам знати, на жаль, не дано.

Які висновки?

Висновок перший: більшість сучасних моноблоків являють собою щось із дуже низьким співвідношенням ціни до якості. Ви можете сказати, що “в моноблоки ставлять хороші екрани”, на що я відповім тільки “ги, ні”. У моноблоках стоять ті самі матриці, що й у звичайних моніторах, але не треба думати, що в моноблоці за півтонни буде матриця рівня iMac.

У топових моделях – так, проте вони все ще залишаються сильно переоціненими, і, думаю, найближчим часом для особистого використання розглядати їх не варто.
Плюси у моноблоків, звісно, теж є – це і зручний форм-фактор (він займає менше місця, ніж навіть ноутбук, не кажучи про ноут з монітором), і клаво-миша в комплекті, і… Та загалом-то в іншому вони – просто проміжна ланка між ПК і ноутбуком, з відповідними плюсами.

Чи перекривають ці плюси всі їхні мінуси? Мені здається, що зовсім ні: ціна вища, ніж у ноутбука, причому значно, водночас усередині 90% моноблоків стоять або процесори від ноутбука (або навіть U-серія), або процесори від intel з літерою B, тобто “повноцінні, але впаяні”.

Ось, що не так із сучасними моноблоками. Хоча, звичайно, якщо душа лежить – купуйте на здоров’я і радійте. Живемо один раз, і правильно чи неправильно витратили ви свої кошти – відомо тільки вам і вашій хотєлці. У мене ж на цьому все, всім спасибі за увагу, скоро побачимося!

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Apple переглядає дизайн Vision Pro після появи нових конкурентів

    Apple, за даними Bloomberg, переглядає свою стратегію у сфері просторових обчислень після виходу нових VR/AR-окулярів…

    01.10.2024

    MacRumors: iPhone 16 Pro Max не підтримує заряджання 45 Вт

    Незважаючи на заяви Apple про підтримку швидкої зарядки потужністю 45 Вт в iPhone 16, незалежні…

    01.10.2024

    За оновлення безпеки Windows 10 незабаром доведеться платити

    У міру наближення кінця терміну підтримки Windows 10 Microsoft запроваджує нові правила. Найближчим часом користувачам…

    01.10.2024

    Огляд soundcore Sport X20: Найміцніші навушники для тренувань

    Бездротові навушники Anker soundcore Sport X20 стали одними з найочікуваніших новинок не лише в сегменті…

    01.10.2024

    У кіберполіції розповіли про ознаки злому смартфона

    Департамент кіберполіції Національної поліції України попередило українців про ознаки наявності шкідливого ПЗ на смартфонах. Докладніше…

    01.10.2024

    П’ять невідомих функцій Android, які варто спробувати

    В Android-смартфоні приховані унікальні функції, які можуть зробити гаджет зручнішим та ефективнішим. Розкриваємо Топ-5 найкорисніших…

    01.10.2024