Статті

Як правильно вибрати power bank для гаджета

Share
Час читання: 4 хв.

Пауербанк – незамінний гаджет. Він важливий і для тих, хто часто і подовгу опиняється без доступу до розетки, і для тих, у кого така ситуація виникає рідко і раптово. Правило одне: заряджений пауербанк завжди має бути з собою. Які нюанси важливо враховувати при його виборі? Давайте розбиратися.

Ємність

Ємність вимірюється в міліампер-годинах (мА-год). Це ключова характеристика пауербанка, від якої залежить, скільки енергії зможе зберігати зовнішній акумулятор.

Зверніть увагу – зберігати, а не віддавати. Заповнений на 100% пауербанк віддасть у пристрій, що заряджається, приблизно 75-80% своєї енергії. Річ у тім, що частина її витрачається на перетворення напруги, а частина йде в тепло і розсіюється через корпус пауербанка просто з часом, навіть якщо нічого не заряджати.

Отже, чим більше, тим краще? Не зовсім. Орієнтуйтеся на те, які пристрої ви будете заряджати і як часто. Якщо вам потрібно зрідка підживлювати смартфон в екстреній ситуації, важливо просто мати павербанк із собою, нехай у ньому буде і зовсім небагато енергії – скажімо, 3000 мА-год. Такий пристрій буде компактним і не обтяжить навіть дамську сумочку. Однак, стежте за тим, щоб рідко використовуваний зовнішній акумулятор був заряджений – він втрачає енергію з часом.

Якщо ви активно використовуєте смартфон із великою батареєю, у вас із собою завжди бездротові навушники, фітнес-браслет, планшет, а можливо, навіть ноутбук, ви часто стикаєтесь із тим, що якийсь із ґаджетів розрядився, то потрібен великий запас енергії – щонайменше 10 000 мА-год, а можливо, і вдвічі більше. І тоді ще важливіше не забувати заряджати пауербанк.

Вихідний струм і напруга

Ці дві характеристики визначають, наскільки швидко ви зможете заряджати ваші пристрої за умови сумісності з самими гаджетами. Якщо ваш смартфон підтримує швидку зарядку певної потужності, розумно буде мати і пауербанк з аналогічною можливістю.

Вихідна напруга вимірюється у вольтах (В). Важливо, щоб ваші пристрої підтримували ту саму напругу, що й пауербанк. Смартфони зазвичай вимагають 5 Вольт, а ось ноутбуки потребують більше, і пауербанк для їхнього заряджання знайти буде складніше. Дізнатися точні значення струму і напруги, які вам необхідні, можна на зарядниках до гаджетів або в інструкціях до них. До речі, сьогодні у продажу є й такі пауербанки, в яких передбачено роз’єми з різною вихідною напругою або з перемикачем напруги для одного порту.

При рівній напрузі зіграє свою роль і більш висока сила вихідного струму, яка вимірюється в амперах (А). Тут знову ж таки варто враховувати сумісність за струмом. Пауербанк із силою вихідного струму в 1 А швидко зарядить, наприклад, фітнес-браслет або розумний годинник. Для пристроїв, які споживають вищий струм, потрібен пауербанк із відповідним значенням. Однак якщо сила струму менша, ніж може споживати під час заряду ґаджет, він все одно заряджатиметься, просто повільніше, ніж зазвичай, іноді значно повільніше.

Вихідні та вхідні роз’єми

Звертайте увагу на те, які є роз’єми на пауербанку для підключення пристроїв, що заряджаються, і зіставляйте з наявністю у вас відповідних кабелів. Зазвичай ви побачите стандартний прямокутний USB, але у вас, наприклад, можуть бути й особливі дроти, які потребують округлого роз’єму USB Type-с.

Іншими словами, купуючи пауербанк, продумуйте до кінця весь процес: як і за допомогою чого будете заряджати “банк”, як і чим будете до нього підключати інші пристрої.

Вхідний струм і напруга

Сила струму і напруга на вході визначають, який зарядний пристрій оптимальний для живлення самого пауербанка. Тут той самий принцип: краще використовувати зарядку, на яку розрахований акумулятор. Візьмете з меншою силою струму, і заряд буде повільним, візьмете з великою – переплатите за зарядку, а в швидкості не виграєте, оскільки пауербанк просто не зможе споживати більше потужності. У більшості випадків, утім, можна використовувати штатну зарядку від вашого смартфона.

Якщо вам потрібно постійно і швидко заряджати пауербанк, звертайте увагу на моделі з підтримкою технології Quick Charge. Вона дасть змогу прискорити процес заряджання за рахунок більш високої напруги. Звичайно ж, потрібен сумісний зарядний пристрій, який часто не йде в комплекті.

Захист

Як правило, в сучасних моделях пауербанків передбачено захист від перевантажень в мережі, перегріву, короткого замикання, глибокого розряду. Все це зберігає термін служби зовнішнього акумулятора.

Додаткові функції

Такі опції роблять пауербанк зручнішим в експлуатації або роблять її в принципі можливою в особливих випадках:

  • Індикація заряду – показує поточну кількість енергії в зовнішньому акумуляторі.
    Сонячна батарея – дає змогу заряджати “банк” на сонці. Однак знайте, що це завжди вкрай повільний спосіб, від якого є хоч якась користь тільки під прямими сонячними променями. Мабуть, це може бути корисним тільки для довгих походів. У місті, на бігу від сонячної батареї не буде ніякого толку.
  • Підтримка технології Qi – пауербанк заряджатиме мобільні пристрої з аналогічною технологією в бездротовому режимі.
  • Ліхтарик, захист від вологи та пилу – опції, корисні в походах.
  • Наскрізна зарядка – дає змогу одночасно під’єднати мобільний пристрій до пауербанка, а зовнішній акумулятор – до мережі. Цей “бутерброд” може мати практичний сенс тільки у двох ситуаціях. Перше: у вас одна розетка, а підзарядити за ніч потрібно і сам банк, і смартфон. Коли смартфон “наїсться”, енергія почне накопичуватися і в зовнішньому акумуляторі. Друге: пауербанк заряджається на вищій потужності, ніж смартфон – тоді основна частина енергії буде йти в гаджет, а залишок залишатиметься в пауербанку.

Які бувають пауербанки

Який вибрати пауербанк, залежить від ваших потреб:

  • Компактні – з ємністю до 5000 мА-год. Такі зовнішні акумулятори зазвичай невеликих розмірів, можуть навіть поміщатися в кишенях на одязі. Зазвичай їх використовують для зарядки годинників, браслетів і плеєрів. Утім, вони ж – паличка-виручалочка на всякий пожежний випадок для будь-якого гаджета.
  • Стандартні – на 5000-15 000 мА-год. Найбільш поширені, можуть забезпечити кілька зарядок смартфона.
  • Підвищеної ємності – більш ніж на 20 000 мА-год. Такі зовнішні акумулятори зручно використовувати для зарядки планшетів і ноутбуків, а також брати з собою в тривалі походи і поїздки, в яких погано з доступністю електрики.
Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Використання Android-планшетів стане більш зручним і комфортним

    У ході вивчення коду другої бети Android 15 QPR1 Мішаал Рахман з Android Authority виявив…

    09.10.2024

    Камера від iPhone 16 і 8ГБ ОЗП: Названа ціна та детальні характеристики iPhone SE 4

    Наступний рік відкриває перед аматорами iPhone захоплюючі перспективи. Серед очікуваних релізів особливу увагу приверне лінійка…

    09.10.2024

    iPhone 16 Pro зберігає лідерство на фоні низьких продажів стандартних версій

    Після виходу лінійки iPhone 16 аналітики активно вивчають стан ланцюжка постачання, щоб визначити рівень попиту…

    09.10.2024

    Microsoft завершила підтримку двох версій Windows 11

    Компанія Microsoft оголосила про припинення підтримки двох версій операційної системи Windows 11: 21H2 та 22H2.…

    09.10.2024

    Корпорація Microsoft відстає від конкурентів у розвитку технологій штучного інтелекту

    У 2023 році багато аналітиків пророкували лідерство американської корпорації Microsoft на міжнародному ринку штучного інтелекту,…

    09.10.2024

    AnTuTu: iPhone 16 Pro Max виявився не таким потужним, як iPad Pro M4

    Розробники бенчмарку AnTuTu представили вересневий рейтинг продуктивності пристроїв Apple, до якого увійшли нові моделі iPhone…

    09.10.2024