Чому роутер треба міняти раз на кілька років

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Дідусеві-роутеру час відправити відпочивати, якщо він:

Реклама

– Підтримує тільки один діапазон.

Сучасні пристрої працюють у двох (а найновіші навіть у трьох) діапазонах 2,4 і 5 ГГц. У такому роутері у вас буде 2 точки підключення, і якщо швидкості на одній з них недостатньо, ви зможете переключитися на інший. Наприклад, Wi-Fi на частоті 2,4 ГГц поширюється на більшу відстань, але буде повільним, оскільки на цій же частоті працюють домашні прилади і більшість роутерів сусідів. А частота 5 ГГц набагато вільніша, хоч і ловить не так далеко, зате не заважає випромінювання від побутових пристроїв.

– Працює на старих стандартах зв’язку.

Стандарти зв’язку – це назви, які у всіх на слуху: Wi-fi 4, Wi-fi 5 і Wi-fi 6. Що більша цифра, то потужніша начинка в роутера і то більшу швидкість він може приймати і роздавати.

  • Wi-fi 4 (або 802.11n) – максимальна швидкість до 150 Мбіт/с.
  • Wi-fi 5 (або 802.11ac) – максимальна швидкість до 6 Гбіт/с.
  • Wi-fi 6 (або 802.11ax) – максимальна швидкість до 10 Гбіт/с.

Є й старіші стандарти, але вони зустрічаються дуже рідко. Якщо у квартирі встановлений роутер зі стандартом Wi-fi 4, то швидкість у 500 Мбіт/с він не зможе забезпечити, як би не старався.

– Інтернет ловить тільки поблизу роутера

Що новіший роутер, то далі дістає сигнал інтернету і то краще ловить Wi-Fi навіть у дальній кімнаті. У всіх роутерів є максимальна площа покриття, тож новіші моделі охоплюють все більші відстані, тож інтернет є навіть на балконі.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ