Чому не завантажується Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто стикався з цією проблемою і, як правило, у неї дві причини – поломка в самому пристрої або ж програмний збій.

У першому випадку найкраще звернутися в ремонтний сервіс і не намагатися лагодити пристрій самостійно, особливо якщо у вас немає відповідного досвіду.

Ця стаття стосуватиметься тільки проблеми апаратного збою. Розповімо, як власноруч виправити поломку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Часті причини поломки Windows:

  • Програми конфліктують між собою.
  • Від’єднання деталей усередині системного блока.
  • Скидання налаштувань до заводських або ж перерване оновлення BIOS.
  • Перерване оновлення самої Windows.
  • Неправильне встановлення драйверів.
  • Неправильне вимкнення Windows.
  • Віруси та шкідливі програми.
  • Зовнішні пристрої (мишки, клавіатури, USB-накопичувачі тощо).

Що ж робити, якщо не запускається Windows?

Перевірка шлейфів

Для початку подивіться в системний блок і переконайтеся, що всі шлейфи деталей приєднані правильно.

Вимкнення сторонніх пристроїв

Спробуйте від’єднати всілякі додаткові пристрої, як, наприклад, веб-камери, навушники, мікрофон тощо. Можна відключати їх по черзі і спостерігати за роботою системи.

Зміна основного диска через BIOS

Іноді бувають випадки, коли BIOS починає завантажувати систему через сторонній USB-накопичувач, наприклад, флешку. Щоб це виправити, необхідно зайти в налаштування BIOS:

  1. Увімкніть ПК і затисніть клавішу Del (чи іншу, внизу дисплея буде підказка).
  2. У меню Boot поставте на перше місце диск, на якому у вас знаходяться всі системні файли (за замовчуванням – це диск С).
  3. Натисніть F10 і перезавантажте пристрій.

Також іноді програмний збій може статися через поломку в зарядному пристрої, тому не забудьте перевірити його цілісність.

Відновлення через спеціальне меню

Система має можливість виправити програмні помилки сама або ж перезавантажитися з останньої збереженої точки. Під час завантаження ОС відкриває вікно автоматичного відновлення, в якому слід зайти в додаткові параметри відновлення і вибрати одну зі збережених точок.

Якщо ж вікно автоматичного відновлення не з’являється, то під час завантаження потрібно затиснути F8. Також пробуйте вимикати і вмикати пристрій, поки не з’явиться це вікно.

Іноді й ці методи не допомагають, тоді знадобиться завантажувальний USB-накопичувач. Підключаємо його, заходимо в BIOS і в меню Boot ставимо на перше місце цей накопичувач. Далі обираємо мову і переходимо у “відновлення системи”, після ж у “додаткові параметри”. Тепер потрібно вибрати, який вид відновлення ви хочете спробувати:

  1. Якщо під час завантаження, то система сама виправить помилки.
  2. Варіант через відновлення системи відкотить ОС до останньої контрольної точки.
  3. І останній спосіб – відновлення образу системи, підходить для тих, у кого раніше була створена резервна копія.

Через командний рядок є такі способи відновлення:

  1. Запуск програми завантаження Windows – bcdboot C:\windows (Enter), де С – диск із системними файлами Віндовс (у вас може бути інша літера);
  2. Відновлення системних файлів – sfc /scannow /offbootdir=С: (Enter), де С – потрібний диск Windows;
  3. Запуск перевірки диска на помилки – chkdsk /f /r A: (Enter), замість А – ваш диск.

Якщо допомогли поради вище, то значить, збій некритичний. Такі поломки виникають, здебільшого, через неправильне встановлення програм або ж драйверів. Через безпечний режим видаліть останні додатки. Зайти в нього можна так:

  1. Вмикайте і вимикайте ПК до появи вікна відновлення, далі зайдіть у розділ додаткові параметри, параметри завантаження і натисніть клавішу F4.
  2. Після ввімкнення пристрою затисніть F8.
  3. Запустіть ПК через завантажувальний накопичувач, далі в меню додаткових параметрів виберіть командний рядок і введіть таку команду: bcdedit / set {default} safeboot minimal

Після всіх виконаних робіт, щоб вийти з режиму, натисніть Win+R, введіть команду: cmd – bcdedit / deletevalue {default} safeboot і натисніть Enter.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.