Статті

Ви заряджаєте телефон неправильно – деякі причини

Share
Час читання: 3 хв.

Акумулятори в смартфонах, ноутбуках, навушниках, зубних щітках та ігрових консолях з часом зношуються. І неправильні звички користувача можуть прискорити цей процес. На щастя, термін служби батареї можна продовжити – просто дотримуйтесь цих порад.

Літій-іонні батареї, якими оснащено більшість сучасних гаджетів, досить вибагливі. Усі вони поступово втрачають ємність – і це залежить не тільки від особливостей самого пристрою, а й від того, як ми заряджаємо і використовуємо його.

Щоб продовжити термін їхньої служби, вчені, які вивчають літій-іонні акумулятори, – Грегорі А. Кеолеян з Мічиганського університету і Майкл Г. Пехт з Мерілендського університету – рекомендують дотримуватися порад виробників. Вони також поділилися і більш універсальними способами.

Не заряджайте пристрій за рівня заряду вище 20%.

Щоб максимально продовжити термін служби батареї, необхідно сповільнити швидкість, з якою спалюються так звані цикли зарядки. Усі девайси можна повністю розряджати і заряджати певну кількість разів. Зазвичай – від 300 до 1000.

Дотримуйтесь простого правила: не ставте пристрій на заряджання, доки рівень батареї не сягне близько 20%, а також вимикайте його від живлення приблизно за 80%. Це оптимізує кожен цикл, не навантажуючи при цьому акумулятор. Кеолеян додає, що найкраще заряджати гаджет безпосередньо перед використанням.

Також правильним є й те, що що повільніше проходить зарядка, то менше шкоди завдається батареї. Деякі продукти пропонують можливість “швидкого” заряджання. Звісно, це зручний спосіб, якщо час обмежений, але все ж таки Пехт радить вдаватися до нього лише за потреби.

Не залишайте пристрій підключеним до живлення

Часто ми заряджаємо пристрої вночі, поки спимо – і це цілком нормально. Однак потім ми також підключаємо їх до мережі дорогою на роботу або навіть залишаємо на зарядці на весь день. Кеолеян рекомендує цього уникати, щоб не виснажувати ємність акумулятора. При цьому розряджати батарею до нуля також не слід.

Вважається, що потрібно час від часу повністю розряджати і заряджати девайс, щоб стерти “пам’ять” батареї. Але це стосується лише свинцево-кислотних акумуляторів, а не літій-іонних, які встановлені в більшості сучасних мобільних гаджетів.

Пехт радить зберігати пристрої, які не будуть використовуватися деякий час, наприклад, електродриль, при рівні заряду близько 50%. Це також означає, що не варто залишати девайси на зарядці, якщо вони не знадобляться найближчим часом.

Не перегрівайте батарею

Як і більшості з нас, акумуляторам найкомфортніше за температури приблизно 22°C і нижче. Особливо шкідливо тримати їх при температурі вище 32°C, наприклад в автомобілі в спекотний літній день. Пехт додає, що батарея, яка перебуває в корпусі, може нагріватися ще сильніше.

Холодніші температури (але не негативні) менш шкідливі. Проте деякі виробники рекомендують не заряджати пристрій за сильного холоду. Пехт розповідає, що зберігає невикористані батареї в холодильнику. За такого підходу важливо переконатися, що вони не піддаються впливу вологи, оскільки це може призвести до корозії електроніки, що оточує акумулятор.

Не зациклюйтеся над “правильною” зарядкою нової техніки

Хороша новина: за останнє десятиліття продукти, зокрема смартфони та ноутбуки високого класу, значно “порозумнішали” щодо заряджання й автоматично запобігають деяким із перелічених вище помилок.

Багато ноутбуків можуть припиняти зарядку і підтримувати рівень батареї нижче 100%, навіть якщо вони тижнями підключені до живлення. Проте Кеолеян стверджує, що варто час від часу відключати їх від мережі.

Наприклад, iPhone на базі iOS 13 і пізніших версій оснащений функцією “Оптимізована зарядка”. Вона відстежує повсякденні звички користувача і автоматично розраховує час зарядки, щоб смартфон був готовий до роботи до його пробудження.

Не поспішайте оновлювати гаджет

Якщо батарея остаточно виходить з ладу, не обов’язково купувати новий пристрій. Можливо, акумулятор можна замінити, звернувшись або до виробника, або в ремонтний сервіс. Так ви не тільки зможете заощадити, а й завдасте менше шкоди навколишньому середовищу.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    AnTuTu: iPhone не потрапив до рейтингу задоволеності користувачів гаджетами

    Вересневий рейтинг AnTuTu щодо задоволеності користувачів гаджетами Apple очолили iPad Pro. Хто увійшов у рейтинг…

    09.10.2024

    Оновлення безпеки Windows 11: Microsoft виправила 118 уразливостей, включаючи дві критичні

    Microsoft випустила оновлення безпеки Patch Tuesday, яке виправляє 118 уразливостей, включаючи дві, які вже активно…

    09.10.2024

    Oppo представить новий смартфон із кнопкою, подібною до iPhone 16

    Компанія Oppo з радістю повідомляє про довгоочікувану презентацію своєї нової серії флагманських смартфонів Find X8,…

    09.10.2024

    Adobe анонсувала інноваційний інструмент захисту контенту від ШІ

    Adobe анонсувала інноваційний інструмент захисту контенту від ШІ. Автори контенту можуть застосовувати теги атрибуції, недоступні…

    09.10.2024

    Xiaomi запатентувала унікальний складний смартфон із двома окремими дисплеями

    Xiaomi зареєструвала патент на створення нового форм-фактора для складних смартфонів. Компанія стверджує, що розроблений їй…

    09.10.2024

    ЗМІ повідомляють, що Android передає дані про власника смартфона кожні 15 хвилин

    Автори порталу Cybernews провели цікавий експеримент, щоб перевірити практично конфіденційність Android. Для цього вони купили…

    09.10.2024