Статті

Від чого залежить швидкість Інтернету – 5 факторів, про які ми навіть не замислюємося

Share
Час читання: 3 хв.

Написав цю статтю завдяки другу моїх батьків. Він постійно скаржився на повільний доступ в інтернет і воював зі своїм провайдером, який зі свого боку стверджував, що все в повному порядку. Мені довелося поїхати до нього і розібратися на місці – перше, що я помітив, доступ до інтернету через Wi-Fi з мого смартфона працює просто ідеально. Так у чому була справа? Трохи нижче дізнаєтеся, а поки я одразу переходжу до причин, через які інтернет може працювати повільно.

Wi-Fi роутер

З роками будь-який цифровий пристрій “втомлюється” – адже Wi-Fi роутер, по суті, є невеликим комп’ютером, який працює роками без вимкнення і відпочинку. Тривалий перегрів може згубно діяти на деталі пристрою, що в кінцевому підсумку призведе до його уповільнення.

Також будь-який роутер необхідно раз на квартал перезавантажити – вимкнути і ввімкнути буде достатньо. Під час перезавантаження в роутері очищаються тимчасові дані, які від надлишку можуть діяти на пристрій негативно, тобто сповільнюючи його. Сюди ж можна додати перешкоди – на частоті більшості Wi-Fi точок працює дуже багато пристроїв.

Комп’ютер / Смартфон

Найчастіша причина “повільного” інтернету. Якраз саме це сталося з другом моїх батьків – увімкнувши його комп’ютер я жахнувся: браузер запускався 2 хвилини. Як показала діагностика, комп’ютер був просто завантажений вірусами на повну – після перевстановлення Windows браузер став працювати спритно, а друг сім’ї був задоволений. У багатьох браузер не перевстановлюється роками, природно, з цієї причини буде гальмувати інтернет – браузер періодично потрібно перевстановлювати. А за самим комп’ютером також потрібно стежити.

У випадку ж зі смартфоном, швидкість інтернету залежить від кількості місця, що залишилося, віку смартфона, а також кількості програм, що працюють одночасно. Так, і не забувайте чистити вкладки в мобільному браузері – іноді їх накопичуються сотні, що сповільнює швидкість роботи оглядача.

Якість самого сигналу

У моїй практиці був випадок, коли клієнта під’єднали по кручений парі, довжина якої була 100 з гаком метрів, а дріт проходив через десяток електричних щитків. Взагалі, втрати сигналу до 100 метрів на кручений парі мінімальні, але тут, мабуть, впливала індуктивність високовольтних проводів. Якщо хочеться мінімізувати всі втрати, то тут тільки один варіант – оптоволоконне з’єднання до Wi-Fi роутера.

У мобільному підключенні 90% якості залежить від віддаленості і завантаженості базової станції.

Завантаженість мережі та серверів

А ось це, мабуть, найскладніший момент. Провайдер гарантує вам підключення, наприклад, у 100 Мбіт/сек, але це не означає, що у вас інтернет працюватиме на цій швидкості. Та швидкість, що гарантує провайдер, працюватиме тільки до серверів провайдера і то за ідеальних умов.

Далі вже багато що залежить як від самого провайдера і його завантаженості, так і маршруту до кінцевого сайту. Простий приклад: вам потрібно просто відвідати сайт, але в цьому простому відвідуванні відбуваються десятки різних процесів. Нехай від вашого комп’ютера до кінцевого сервера, де розташований сайт, буде проходити через кілька різних вузлів. Якщо дорогою якийсь вузол затримає ваш сигнал, то сайт може працювати повільно. Однак, інші сайти працюватимуть у нормальному режимі, якщо не використовують такий самий маршрут.

Перевірити шлях до сайту можна за допомогою команди “tracert itechua.com” через командний рядок. Команда покаже шлях від вашого пристрою до кінцевого сайту.

Інший раз може повільно працювати група сайтів через те, що на маршрутних вузлах можуть спостерігатися проблеми. Наприклад, якщо проблеми будуть у московського провайдера, то користувачі з регіонів можуть зіткнутися з уповільненням доступу до сайтів.

І остання причина, чому той чи інший сайт може працювати повільно, може бути в роботі самого сервера, на якому розташовано сайт: можливо, на нього надходить багато запитів і в цьому разі сервер повільно обробляє інформацію.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    5 нових функцій iPhone 16, про які ви могли не знати

    Вчора Apple презентувала нову лінійку iPhone 16, що привернула увагу яскравими кольорами, новою кнопкою для…

    21.09.2024

    Нова Пошта повідомила про важливі зміни для українців, які перебувають за кордоном

    Нова Пошта мала базовий додаток для європейських країн, де були тільки стандартні функції. Тепер же…

    21.09.2024

    Продуктивність Apple A18 Pro та Snapdragon 8 Gen 3 порівняли в умовах гри Genshin Impact

    Нові моделі iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max від Apple принесли суттєві покращення,…

    21.09.2024

    Головна функція WhatsApp і Viber може бути небезпечною для користувачів

    Експерти попередили про небезпеку, яку можуть приховувати листівки, що надсилаються через месенджери, такі як WhatsApp…

    21.09.2024

    OpenAI активно рухається до 3-ї фази ШІ та залучає таланти для команди

    Компанія OpenAI знову привертає увагу своїми амбітними планами щодо розвитку штучного інтелекту. Під керівництвом дослідника…

    21.09.2024

    Qualcomm оголосила про наміри купити Intel

    Один із провідних світових виробників чіпів Qualcomm планує придбати компанію-конкурента Intel. Про це повідомило видання…

    21.09.2024