Топ-3 причини, чому смартфон швидко розряджається

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Смартфон під’єднаний до павербанка вже годину, він “висмоктав” усю енергію, якої мало б вистачити на три цикли заряджання, але у вас усе ще 40%? Справа може бути як у “хімічному віці” акумулятора, так і в особливостях експлуатації. Розбираємося разом.

Реклама

Особливості експлуатації

Будь-яка енергія має свої межі, а тому потребує дбайливої витрати. Виходячи з ванної, ми закриваємо крани з водою. Залишаючи приміщення, гасимо світло. Чому б не виробити звичку так само ощадливо витрачати і заряд акумулятора?

Але спочатку потрібно з’ясувати, що саме “їсть” енергію, якщо телефон швидко розряджається.

У налаштуваннях смартфона ви побачите список додатків, які споживають певний відсоток усієї енергії батареї.

Залежно від того, які додатки найбільш “ненажерливі”, картина може бути, наприклад, така:

  • музичні та відео-додатки – 43%;
  • соцмережі – 22%;
  • VPN – 10%;
  • Google.Карти та інші навігатори – 10%;
  • wi-fi і bluetooth – 5%;
  • пошук Google – 5%;
  • банківські додатки – 5% тощо.

Ви можете рідше користуватися найбільш енерговитратними застосунками або перейти на їхні “полегшені” версії. Так, наприклад, у месенджера Телеграм є енергоефективна версія X.

Буває, що старий телефон уже не тягне сучасні технологічні додатки, тому й акумулятор швидко сідає. Очевидне рішення – купівля нового смартфона.

Переймаючись питанням, чому швидко розряджається телефон, запитайте себе, чи маєте ви звичку завжди завершувати додатки, коли не користуєтеся ними. Фоновий режим потребує багато енергії, адже в ньому відбувається безперервний процес оновлення інформації. Особливо це стосується месенджерів, пошуковиків, інтернет-магазинів, служб доставки тощо.

У налаштуваннях можна відключити доступ різним додаткам до камери, мікрофона та інтернету у фоновому режимі – це додатково заощадить енергоресурс.

Близько 20% ємності батареї може забирати один тільки екран. Рекомендуємо встановити інтелектуальний режим, за якого дисплей сам буде підлаштовуватися під рівень освітленості. Яскравість автоматично впаде до мінімуму, якщо ви зайдете в темне приміщення, і підніметься до 100%, якщо опинитеся на вулиці в сонячний день.

Ще одна відповідь на запитання, що робити, якщо на андроїді швидко сідає батарея – це зменшити таймаут екрана. Тобто час, через який він згасне після того, як ви відклали смартфон убік. Поміняйте інтервал зі звичних 2-4 хвилин до 30 секунд.

Для вечірньої роботи з телефоном використовуйте нічний режим – коли операційна система і більшість додатків працюють у “темних” темах.

Досить “ненажерливий” і мобільний інтернет. З під’єднаним wi-fi телефон сідає істотно повільніше, ніж під час мобільного передавання даних. Тому якщо є можливість переключитися на wi-fi, використовуйте її. Питання лише в тому, наскільки ви довіряєте тій чи іншій мережі.

Також знизити витрати допоможе видалення додатків, якими ви не користуєтеся на постійній основі. Варто періодично проводити “прибирання”, видаляючи непотрібні файли і завантажений контент.

“Хімічний вік” акумулятора

Припустимо, ви дбайливо використовуєте заряд. Чому батарея на смартфоні швидко розряджається? Переважну більшість сучасних пристроїв оснащують літій-іонними акумуляторами. Вони легкі, швидко заряджаються, досить добре тримають заряд, але при цьому досить примхливі. Холод, спека, вологість, екстремальний режим експлуатації сильно впливають на довжину циклу зарядки і загальну довговічність джерела енергії.

Важливо ставитися до акумуляторів саме як до витратних матеріалів. Ніякі “темні” теми, режими заощадження енергії та інше шаманство з бубном не зроблять їх вічними. Хоча, звичайно, допоможуть продовжити термін служби.

Але так чи інакше цей термін обмежений кількістю повних циклів заряду. У сучасних батарей таких циклів близько 500. Коли вони будуть вичерпані, акумулятор збереже приблизно 80% своєї первісної ємності. І смартфон доведеться частіше заряджати.

Якщо ваш смартфон став занадто швидко сідати і різко вимикатися на холоді, ймовірно, справа в “хімічному віці” акумулятора.

Щоб дізнатися, чи так це, зайдіть у налаштування. Якщо у вас iPhone, виберіть вкладки “Акумулятор” – “Стан акумулятора”. Ви побачите максимальну ємність. Якщо вона знизилася до 80% і нижче, акумулятор пора міняти. У Xiaomi така інформація знайдеться в розділі “Живлення і продуктивність” – “Батарея”, в інших смартфонів на Android вона у вкладці “Батарея”.

Зазвичай акумулятора смартфона вистачає в середньому на три-чотири роки активного користування, після чого батарею доводиться міняти.

Але, звісно, все індивідуально. В одних випадках резерв буде вичерпано за два роки щоденного перегляду нескінченних гігабайтів відео, в інших батарея спокійно “проживе” і до 8 років. Часом найбільш “живучими” виявляються старі моделі телефонів. Але не варто співати дифірамби прекрасному минулому, коли вся техніка нібито була якіснішою. Найімовірніше, обмежена пам’ять бувалого пристрою вміщує значно менше додатків, і ви рідше ставите на нього різні оновлення, тому й акумулятор бережеться.

Отже, припустимо, максимальна ємність батареї досягає 90 або 95% від початкової, але смартфон все одно миттєво сідає. У чому ще може бути причина того, що швидко розряджається телефон на андроїді?

Несприятливі зовнішні умови

Літій-іонні акумулятори – ніжні створіння. Холод і тепло можуть бути надзвичайно для них шкідливими. Перепади температур змушують техніку працювати в режимі підвищеного навантаження.

На морозі “фізика” телефону стає більш крихкою. До того ж, на деталях може виникати конденсат, що шкодить компонентам.

Максимальний поріг, за якого літій-іонний акумулятор здатний нормально працювати, – це +60° C. Ви скажете, що такої спеки в наших широтах не буває. Але повірте, глибоко всередині пристрій легко може розігрітися до такої температури у звичайний день, коли на вулиці +27° С. Або, наприклад, на яскравому сонці.

Коли температурний поріг перевищено, всередині батареї починаються шкідливі хіміко-фізичні процеси, через які акумулятор швидко втрачає ємність. Хочете, щоб телефон служив довго, не допускайте його перегріву і намагайтеся не користуватися ним на холоді.

Інший зовнішній ворог телефонної батареї – “нерідні” зарядні пристрої. Автомобільні зарядки і неякісні повербанки можуть негативно позначатися на стані акумулятора, зношуючи його. Не економте на якості, купуючи зарядні пристрої невідомих брендів.

“Лікування” в такому разі колишнє – загляньте в налаштування, щоб дізнатися максимальну ємність. Якщо вона становить 80% і нижче – пора в сервісний центр. Заміна батареї займе всього кілька хвилин. Рекомендуємо не скупитися і поставити оригінальну модель. Вона служитиме і радуватиме вас відчутно довше.

Отже, ми розглянули основні причини, чому швидко розряджається телефон. Їх усього три.

Якщо “хімічний вік” батареї добігає кінця, просто поміняйте її в сервісі. Якщо використовуєте пристрій занадто активно, настав час провести ревізію ваших додатків (і способу життя заодно). Ще причина може бути у шкідливих для техніки перепадах температур і використанні неякісного модуля для зарядки.

Тепер ви знаєте, як діяти в будь-якому з перерахованих випадків!

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ