Статті

Від чого відмовитися в смартфоні і при цьому мати хороший телефон за невеликі гроші

Share

Теоретично, кожен хотів би мати в кишені флагман. Але іноді це того не варто. Бо ми можемо витратити цілий статок на функції, які ніколи не будемо використовувати.

Нові топові смартфони вже коштують в районі 50 000 грн.
Особисто я не купую такі дорогі телефони і у мене є своя думка.

Звичайно, є користувачі, які можуть використовувати всі його можливості. Але дуже багатьом людям вистачить функцій і середняка. Їм потрібен ефективний пристрій зі швидким інтернетом, гарним дисплеєм, гарною якістю дзвінків і фотографій та гідним акумулятором. І це в основному все. І вам не потрібно витрачати 50 тисяч, щоб отримати все це.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За що ми платимо у флагмані

За визначенням, топові смартфони мають бути “всепридатними”. Це означає, що, починаючи з якості збірки, вони повинні бути як мінімум скляними або керамічними. Стандарт водонепроникності IP 68 і бездротова зарядка на додаток до супершвидкого зарядного пристрою. Процесор вищого класу – переважно Snapdragon 8 Gen 1. Набір камер із телеоб’єктивом. І, звичайно, AMOLED-дисплей з частотою оновлення 120 Гц або вище.

Від чого ви можете відмовитися

Якість і матеріали збірки, звісно, дуже важливі. Але в більшості випадків буває так, що смартфон, особливо той, за який ми віддали багато грошей, опиняється в чохлі. Бо найменше ми хочемо, щоб його прикрашала не дуже приємна павутина з тріщин. І тоді не має значення, з чого зроблена задня панель – скло, кераміка чи пластик – у чохлі все виглядає однаково.

Ще один момент – водонепроникність. За своєю конструкцією всі смартфони вищого класу стійкі до занурення в прісну воду. Але не всі вони на папері відповідають стандарту IP 68. Чому це так? Щоб заощадити гроші. Для виробника не є великою проблемою зробити телефон захищеним від води, і це не тягне за собою гігантських витрат. Однак отримання сертифіката коштує грошей. Саме тому кілька компаній офіційно не відповідають цьому стандарту, а неофіційно визнають, що із зануреним у воду телефоном нічого не трапиться. Звісно, краще це не перевіряти, бо гарантія на це не поширюється.

Тому смартфони зі стандартом IP 68 коштують дорожче. А тепер питання – чи потрібна вона нам? Звісно, можливість зробити святкові світлини в басейні чи озері дуже заманлива. Але якщо в нас, наприклад, особливий випадок, ми можемо витратити гроші на спеціальний чохол і зробити з ним фотографії.

Бездротова зарядка. Зізнаюся, вони мені дуже подобаються. Але я користуюся ними все рідше і рідше. Тому що за швидкості заповнення акумулятора 80, 120 або навіть 150 Вт зарядними пристроями, бездротова вже вважається довгою. Ось чому мій бездротовий зарядний пристрій стає дедалі запиленим, і я використовую його більше для старих телефонів. З новітніми я до них не підходжу. Тому, як би мені не подобалася індукція, я можу легко від неї відмовитися.

Процесор, або найкраще – ворог хорошого

Рухаємося далі. Топовий процесор. Особисто я не бачу жодних переваг перед старими чипами, тільки одні збитки. Для мене останнім хорошим Snapdragon був чип 870. Надалі це буде перемога маркетингу над реальною користю для користувача. Більш висока продуктивність моделей 888 або 8 Gen 1 поза бенчмарками не очевидна. У повсякденному використанні вони працюють так само добре, як і Snapdragon 870. Замість цього вони в основному перегріваються і розряджають батарею, іноді до непристойних результатів. Де тут сенс?

Йдемо далі – різниця між ними і Snapdragon 700 серії, звичайно, є. Але продуктивність, наприклад, 778G, на якому працюють багато дуже успішних смартфонів середнього класу, дуже близька до топової. На мій погляд, більшість користувачів будуть задоволені цим, особливо з огляду на різницю в ціні, яку доведеться заплатити за телефон із цим процесором порівняно з топовим.

Чи побачать його наші очі?

Звичайно, LTPO2 з плавною частотою оновлення до 120 Гц, без сумніву, чудові. Але вони коштують грошей. І, чесно кажучи, мені важко побачити різницю між 120 і 90 Гц. Так що, як би важко мені не було повернутися до звичайних 60 Гц, спокійних 90 Гц мені цілком достатньо. Крім того, необхідно враховувати, що плавність роботи пристрою залежить не тільки від частоти оновлення, а й від безлічі факторів. Тому до магії великої кількості Гц потрібно підходити розумно.

Тому, як я не рекомендую відмовлятися від AMOLED-дисплея на користь дешевшої IPS-панелі, так і відмова від максимального числа Гц може принести нам додаткову економію під час вибору телефону.

Якість фотографій – найбільша дилема

Смартфони зручні, тому що завжди під рукою. Якість фотографій і, перш за все, простота їх отримання дуже хороші. Але і тут можна заощадити, якщо знати, чого ви чекаєте від свого телефону і які фотографії ви робите найчастіше.

Топові телефони майже не відрізняються від середняків за основною камерою, відмінності тільки в додаткових ширококутних і телеоб’єктивах з оптичним зумом. Така камера в плані зуму завжди буде кращою, ніж та, яка використовує цифровий зум. Але знову ж таки – важливо вивчити свої потреби і відповісти на питання, як часто ви будете його використовувати. Якщо часто – то виходу немає. Але якщо рідко або зовсім ні – можна сміливо обирати смартфон середнього класу з хорошою камерою.

Я вже дуже звик до телевіків і мені подобаються фото, які вони роблять, тому це часто для мене вирішальний фактор.

Ось чому перед купівлею телефону варто оцінити свої потреби. Запишіть на аркуші паперу, що для вас важливо, а без чого ви можете обійтися. Тільки після цього слід приступати до пошуку конкретної моделі. І не кидатися на найостанніші та найдорожчі телефони, які нам пропонують виробники. По-перше, останні не завжди кращі за своїх попередників. А по-друге, навіщо нам потрібні функції, якими ми не будемо користуватися і за які доведеться багато платити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

View Comments

  • Запитання до автора які моделі ви порадите згідно ваших рекомендації не беремо до уваги матеріал корпусу топовий процесор якісь фото. Звертаємо увагу на акумулятор дзвінки інтернет і що купувати?

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Стали відомі нові функції акумуляторів у iPhone 15

    В iPhone та iPad використовуються літій-іонні акумулятори, які схильні до хімічного старіння. Це поступово знижує…

    12.05.2024

    Microsoft повідомила про повне припинення підтримки Windows 10 21H2 менш ніж за місяць

    Наслідуючи графік життєвого циклу своїх операційних систем Windows компанія Microsoft оголосила про повне закінчення підтримки…

    12.05.2024

    У мережу злили фото складаного Xiaomi Mix Flip

    Знімок засвітився у китайській соцмережі Wiebo. На ньому показано зовнішню сторону складаного смартфона Xiaomi Mix…

    12.05.2024

    В App Store з’явився емулятор PlayStation 1

    Користувачі iPhone тепер можуть зіграти в тайтли першої PlayStation завдяки новому безкоштовному емулятор Gamma, який з'явився в…

    12.05.2024

    Астрофотограф зробив вражаючий знімок сонячного затемнення

    Зйомка повного сонячного затемнення вважається одним із найскладніших завдань в астрофотографії через необхідність детального планування…

    12.05.2024

    Робот-гуманоїд Tiangong вміє бігати зі швидкістю 6 км/год (відео)

    Стартап з Пекіна представив Tiangong – робота-гуманоїда з електричним приводом, здатного розвивати біг до 6…

    12.05.2024