Чи впливає погода на якість інтернет-з’єднання

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви коли-небудь помічали, що в дощ, у снігопад і за сильного вітру інтернет починає гальмувати? Що це: випадковість чи закономірність? Розберемося в статті.

Чому в погану погоду домашній інтернет працює повільніше

Інтернет-з’єднання забезпечується за рахунок різної інфраструктури: оптоволоконного кабелю, мідних дротів, wi-fi роутера та іншого обладнання. Коли кабелі та дроти йдуть під землею, то сильний вітер їм не страшний. Але є інший фактор ризику – висока вологість. Якщо дріт недостатньо добре захищений від води і водночас пролягає на невеликій глибині, то під час сильного дощу або весняного паводку, волога може потрапити в з’єднання. Як результат – сигнал передається з перешкодами або взагалі блокується.

Страждають від опадів і розподільні коробки з антенами, розташовані на дахах багатоповерхових будинків. Коли конструкції погано захищені, вода потрапляє в контакти, утворюється іржа, відбувається окислення, і як підсумок – погіршується якість зв’язку. Інтернет починає працювати з перебоями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Взимку під час сильного снігопаду сигнал інтернету теж може стати слабшим через те, що антени на даху засипало снігом. Крига – додаткова проблема. Але зазвичай, коли крижана кірка тане, то якість сигналу відновлюється.

Вітер небезпечний насамперед для супутникового інтернету. Від сильного пориву тарілка може зміститися або почати вібрувати. Сигнал інтернету, відповідно, погіршиться або пропаде зовсім.

Сильна спека теж може негативно вплинути на швидкість інтернету. Якщо в приміщенні немає кондиціонера, wi-fi роутер перегрівається і починає “глючити”. Це особливо актуально для обладнання застарілих моделей.

Не можна випускати з уваги і людський фактор. У погану погоду, коли за вікном гроза або сильний снігопад, люди вважають за краще залишатися вдома. Фільми, музика, соцмережі – одні з найпопулярніших способів проведення часу. Відповідно, навантаження на мережу зростає, і це теж веде до погіршення якості сигналу і зниження швидкості.

Чи впливає погана погода на якість мобільного інтернету

Під час дощу швидкість мобільного інтернету, як правило, знижується. Причина – висока вологість повітря. Краплі води частково поглинають сигнал і зменшують площу покриття. Під час грози найбільшу небезпеку становить блискавка. Якщо розряд потрапить у вишку, то це негативно позначиться на якості стільникового зв’язку загалом.

Діліться в коментарях своїми спостереженнями: як погода впливає на якість вашого домашнього інтернету. І обов’язково вказуйте провайдера, послугами якого користуєтеся. А на каналі Домконнект ще багато матеріалів про мобільний і домашній інтернет. Приєднуйтесь до числа підписників!

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.