ТОП-5 швидких SSD накопичувачів для ПК і ноутбуків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перехід з жорсткого диска HDD на твердотільний накопичувач SSD дає відчутніший приріст швидкодії комп’ютера, ніж апгрейд процесора чи відеокарти. Операційна система Windows завантажується всього за 10 секунд, програми запускаються миттєво, а в іграх більше не трапляються неприємні короткочасні підвисання (так звані мікрофрізи). Ми підібрали п’ятірку різнопланових SSD: для апгрейду старого ПК і для збірки повністю нового, для тонкого ноутбука чи ігрової консолі PlayStation.

Patriot P220 — один з найдоступніших твердотільних накопичувачів на ринку. Об’єм може варіювати від 128 гігабайт до 2 терабайт. Найвигіднішою за співвідношенням ціни і місткості є версія на 1 ТБ. Виконаний у класичному форматі 2.5 дюйма з інтерфейсом SATA 3, збережена зворотна сумісність з SATA 2. Всередині знаходиться, за заявою виробника, «сучасний SATA 3 контролер», отже електронна начинка може бути різною залежно від партії. Хоча зараз це притаманно майже всім бюджетним SSD.

Незалежно від моделі контролера (Phison, Silicon Motion чи Maxio), швидкість послідовного читання та запису дорівнює 550 і 500 МБ/с відповідно. Це є майже піком пропускної здатності шини SATA 3. Обробка ж дрібних файликів відбувається на швидкості 50 тисяч IOPS, тобто операцій введення-виведення за секунду. Підтримується алгоритм автоматичного підчищення програмного сміття TRIM. Допустима робоча температура від 0 до 70 градусів за Цельсієм допускає використання навіть на промисловому виробництві. Корпус SSD зроблено з металу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Transcend MTE400S — дуже компактний SSD, навіть порівнюючи з іншими дисками формату M.2. Має довжину всього 4 сантиметри проти типових для більшості інших M2 дисків 8 сантиметрів. Попри маленькі розміри, об’єм накопичувача може досягати цілого терабайту. Працює по шині NVMe, тобто PCIe 3.0 x4. Призначений в першу чергу для тонких ультрабуків, компактних неттопів, планшетів і портативних ігрових консолей а-ля Steam Deck. Коштує майже стільки ж, скільки його великі брати, без суттєвої переплати за мініатюризацію.

Швидкість послідовного читання та запису файлів дорівнює 2000 і 1700 МБ/с. Це далеко не рекорд швидкодії серед M.2 NVMe дисків, але все одно в три-чотири рази швидше за класичні SATA SSD. До того ж, якби швидкість була вищою, диск сильно нагрівався би і потребував металевого радіатора, шо збільшило би його габарити. Випадкове ж читання відбувається на швидкості 275K IOPS. А ресурс гарантійного перезапису складає солідні 400 ТБ. Після перевищення ліміту диск почне поступово худнути в об’ємі.

Solidigm P41 Plus — творіння молодого американського бренду, заснованого колишніми інженерами Intel і Hynix. Обмінюється інформацією з комп’ютером через прогресивну шину PCIe 4.0. Терабайтна версія диска видає швидкість читання та запису 4100 і 3000 МБ/с, а показник IOPS перевищує 500K. Серцем диска є контролер Silicon Motion SM2269XT з двома ядрами архітектури ARM Cortex-R5. Суфікс XT означає відсутність обов’язкової потреби в окремому чипі оперативного буфера.

Натомість контролер підтримує технологію Host Memory Buffer (HBM), тобто використовує частину загальносистемної оперативної пам’яті для свої потреб. З одного боку, користувач втрачає приблизно півгігабайта з загальних 16 чи 32 ГБ оперативки ПК. Але з іншого, двоканальна ОЗП швидша за внутрішній буфер SSD, що позитивно позначається на швидкості обробки дрібних файликів (той самий показник IOPS). Охолоджується диск тонким графеновим радіатором: цей сплав алюмінію з вуглецем має одну з найкращих теплопровідностей.

Viper VPR400 — перший у світі SSD із швидкісною шиною PCIe 4.0 і світлодіодним RGB підсвічуванням. Побудований на контролері InnoGrit IG5220 з кодовим ім’ям RainierQX. Окремого чипу ОЗП-буфера немає, замість нього використовується технологія HBM. Розвиває швидкість 4600 і 4400 МБ/с на читання і запис відповідно. Це за умови увімкненого RGB підсвічування, яке з’їдає частину пропускної здатності інтерфейсу M.2. Якщо ж підсвічування вимкнути, то швидкість виросте на кілька сотень мегабайт за секунду.

Підсвічування синхронізується з материнськими платами всіх популярних брендів: ASUS Aura, MSI Mystic, Gigabyte Fusion, ASRock Polychrome та Biostar Vivid. Охолоджується диск товстостінним алюмінієвим радіатором, який за заявою виробника знижує робочу температуру в середньому на 8 градусів за Цельсієм. А у випадку ПК з недостатньою циркуляцією повітря всередині корпусу, допоможе розумний алгоритм тротлінгу. А саме диск буде автоматично балансувати швидкість, щоб залишатия в рамках допустимого температурного ліміту.

Crucial P3 Plus — це, мабуть, найвигідніше співвідношення ціни і швидкодії серед SSD формату M.2 PCIe 4.0. Досягти цього вдалося шляхом використання 176-шарової флеш-памяті QLC (чотири біти на одну комірку) власного виробництва компанії Micron, якій якраз належить бренд Crucial. Контроллер використовується Phison E21T — не найшвидший серед PCIe 4.0 контролерів, зате слабко нагрівається. Вистачає навіть тонкого комплектного радіатора SSD, який наклеєний на чипи одразу на заводі.

Але якщо у вашої материнської плати є власний M.2 радіатор, товстий і ребристий, тому більш ефективний, то його можна буде приклеїти поверх своєрідним «бутербродом». Швидкість послідовного читання дорівнює 5000 МБ/с незалежно від об’єму SSD. Тоді як швидкість запису може варіювати: 3600 МБ/с для версії на 1 ТБ і до 4200 МБ/с для більш містких версій. Разом з диском постачається фірмовий додаток Crucial Storage Executive для моніторингу здоров’я та оновлення прошивки, а на диск дається солідна п’ятирічна гарантія.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.