Роутер обов’язково потрібно перезавантажувати. І ось чому

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на свої невеликі розміри, роутер – це складний технічний пристрій, який мало чим відрізняється від звичайного комп’ютера. У ньому так само, як і в будь-якому комп’ютері є аналог материнської плати, на якій монтуються всі його основні вузли та компоненти:

  • Блок живлення;
  • Оперативна пам’ять, яка зберігає тимчасові пакетні дані;
  • Процесор, який відповідає за правильний розподіл пакетів, що надходять;
  • Флеш-пам’ять, на яку записуються всі важливі налаштування і таблиці маршрутизації.

І, як і будь-який комп’ютер, роутер не може забезпечити безперебійну роботу протягом тривалого часу без перезавантаження. Після тривалої роботи його оперативна пам’ять поступово заповнюється, а продуктивність починає падати. Це може проявлятися як зниженням швидкості надсилання даних, так і збоями або незрозумілими глюками в роботі роутера, аж до повної втрати з’єднання.

Також не рідкість, коли проблеми виникають і з боку провайдера. Роутер продовжує справно працювати і навіть відгукується на команди управління з панелі адміністратора, при цьому інтернет може виявитися недоступним. Такі підвисання сесії також часто вирішуються простим перезавантаженням роутера.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як перезавантажити роутер

Стандартний спосіб

Перезавантажити роутер можна кількома способами. Найпростіший із них – просто вимкнути пристрій із мережі, натиснувши на кнопку його живлення або висмикнувши шнур із розетки. Зазвичай кнопка живлення роутера розташована на його задній панелі поруч із блоком портів підключення.

Після того як ви вимкнули роутер із мережі, необхідно почекати 10 секунд для повного перезавантаження пристрою, а потім можна знову ввімкнути роутер у мережу.

Перезавантаження через панель адміністратора

Цей спосіб, безсумнівно, найдовший, але буде зручним, якщо доступ до вашого роутера ускладнений або вам просто ліньки вставати з дивана, щоб виконати перезавантаження:)

Деякі моделі роутера можна перезавантажити програмним методом через панель адміністратора. Для цього необхідно набрати в адресному рядку браузера комбінацію 192.168.1.1 або 192.168.0.1, а потім ввести логін і пароль (зазвичай це admin/admin), який вказано в договорі з вашим оператором (не плутати з логіном і паролем вашої мережі).

Найчастіше ці дані вказані також і на самому роутері. Потім в інтерфейсі “адмінки” необхідно відшукати параметр “Системні інструменти” → “Перезавантаження”.

Перезавантаження за розкладом

Ще один цікавий спосіб перезавантаження за розкладом дає змогу здійснити розумна розетка. У таких пристроях можна налаштувати сценарій для вимкнення і ввімкнення роутера за часом. Наприклад, ви можете налаштувати розетку таким чином, щоб роутер самостійно вимикався на ніч і вмикався рано вранці.

Але є один нюанс. Логічно припустити, що для того, щоб розумна розетка увімкнулася назад у мережу після вимкнення, вона має бути під’єднана до мережі Wi-Fi. Але як бути, якщо вона ж і вимикає роутер, який по суті керує цим сценарієм? Вирішити цю проблему дає змогу хитрий спосіб підміни домашньої мережі через мобільну точку доступу.

Крім усього іншого, деякі сучасні моделі роутерів дають змогу налаштувати перезавантаження за розкладом і без “танців з бубнами”. Робиться це також через панель адміністратора. Наявність цієї функції залежить від конкретної моделі пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.