Чи потрібна вам швидка зарядка. Якщо так, то яка

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Часи, коли ми підключали телефон до розетки на цілу ніч, давно добігли кінця. Ще десять років тому в смартфонах почали з’являтися перші технології швидкого заряджання: у 2012 було прийнято специфікацію USB Power Delivery, згідно з якою роз’єм міг приймати потужність струму до 100 Ватт, а в 2014 Qualcomm ввела стандарт Quick Charge 2.0 (18 Вт), що став першим широко поширеним типом швидкого заряджання.

До 2015-го на світ з’явилися й оригінальні технології, заточені під певні моделі. Наприклад, Lenovo Vibe P1 з величезною для свого часу батареєю на 5000 мАг заряджався від фірмового блоку (24 Ват) за дві години, а флагман OPPO R7, що мав удвічі меншу батарейку, поповнювався від схожого адаптера OPPO VOOC (20-22.5 Ват) всього за годину.

Аж до 2018 року 20-25 Ватт залишалися стандартом швидкої зарядки навіть для іміджевих смартфонів, але потім компанії немов почали масово зриватися з ланцюга. До 2019-го Huawei представила три моделі з 40-ватною зарядкою, а в портфелі у OPPO були рішення і на 50 Вт. У 2020-му з’явилися перші смартфони з блоком на 120 Вт, а в 2021-му ще нікому не відома фірма Infinix показала апарат зі 160-ватною технологією (нехай і у вигляді концепту, що не надійшов у серію).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому взагалі фірми пішли на таке рішення? У мене є два пояснення щодо цього. Перше і найбанальніше – їм стало нічим дивувати споживачів. Спочатку вони мірялися діагоналлю екрана, потім перейшли на мегапікселі в камерах, а тепер і почали прискорювати процес зарядки. Друге, конспірологічне, яке не витримує жодної критики – виробники спеціально завищують потужність вхідного струму, щоб акумулятори швидше деградували. Третє ж звучить куди прозаїчніше – компанії через брак технологій збільшення ємності батарей при збереженні тієї ж маси і габаритів стали побічно збільшувати автономність за рахунок провідності USB.

А тепер давайте я розповім вам, на що в принципі здатна швидка зарядка. Як приклад я візьму типовий для нашого часу акумулятор на 5000 мАг і спробую віртуально зарядити його різними мережевими адаптерами, виходячи зі свого досвіду тестування смартфонів. Для початку давайте уявимо, що наш апарат взагалі не вміє швидко заряджатися, ну або у нас просто не виявилося потрібного блоку під рукою. Якщо потужність струму становитиме 5 Ватт, то зарядка триватиме чотири години, а якщо 10 Ватт – то “всього” три. Не забуваємо, що за весь цикл зарядки потужність струму не перебуває на одному рівні, а повільно спадає, що дає змогу вберегти батарею від навантажень.

Мінімально допустима 18-ватна зарядка поповнить нашу батарею за 2 години, а популярний серед Huawei і Honor блок на 22.5 Вт впорається і за годину сорок. Адаптеру потужністю 33 Вати знадобиться трохи більше години, ну а вдвічі потужнішому на 67 Ват знадобиться сорок хвилин. Нарешті, популярний 120-ватний блок зарядить батарею до 95% всього за 20 хвилин, а рекордний за нинішніми мірками аналог на 240 Ватт зробить це вдвічі швидше.

А чи потрібна вам взагалі швидка зарядка?

Цей вибір залежить від вашого циклу життя і ваших уподобань. Чи є у вас можливість залишитися без улюбленого ґаджета хоча б на годину, чи життєва потреба не дає вам змоги відірватися від нього ні на хвилину? А може, ви часто потрапляєте в ситуацію, коли телефон розряджений, а вам через двадцять хвилин виїжджати на роботу? Можливість поповнити батарею за швидкий термін завжди буде доречною, тим паче, що за відсутності потреби її можна просто вимкнути або взагалі нею не користуватися, заряджаючи пристрій через менш потужні джерела живлення (USB-порт комп’ютера, бездротова станція і т. д.).

А ви користуєтеся швидкою зарядкою? Якої вона потужності і як швидко заряджає ваш телефон? Поділіться своєю думкою в коментарях до цієї статті!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.