Чим замінити ChatGPT – топ-8 найкращих альтернатив

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нейромережа ChatGPT стала цього року неймовірно популярною, проте вона не єдина, існують аналоги, і вони багато в чому навіть перевершують її. Про деякі ми вже розповідали, а в цій статті зібрано ще більше подібних проєктів.

Microsoft Bing Chat

Працює на тій самій мовній моделі GPT-4, що й ChatGPT, що не дивно, адже обидва проєкти розробляє компанія OpenAI за підтримки Microsoft. Утім, між ними чимало фундаментальних відмінностей: у базі ChatGPT міститься відносно стара інформація (до 2022 року), а Bing Chat використовує пошуковий рушій для актуалізації даних і найчастіше перенаправляє користувачів на різні сайти для отримання свіжих і достовірних відомостей. Він вбудований у браузер Edge і бета-версію клавіатури SwiftKey для Android-пристроїв.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google Bard

Ця нейромережа працює на основі мовної моделі LaMDA, яку створили фахівці компанії Google. Цей бот доступний обмеженому числу користувачів у США та деяких країнах. Його можливості майже такі самі, як у ChatGPT і Bing Chat, але результат менш якісний, хоча він непогано справляється з написанням і редагуванням текстів англійською мовою. Найімовірніше, Google інтегрує Bard у свою пошукову систему та інші продукти, але на цьому етапі він лише тестується і недоступний широким масам.

YouChat

Цей чат-бот вбудований у пошукову систему You.com і використовує модель GPT-3.5, тому має ті самі недоліки, що й ChatGPT, головний із яких – застаріла інформація станом на кінець 2021 року. Розробники спробували частково розв’язати цю проблему, і YouChat не тільки намагається відповідати на запитання, а й надає посилання на сайті, де наведено свіжіші відомості.

Perplexity

Це безлімітна і безкоштовна альтернатива ChatGPT, головний недолік якої – відсутність можливості запам’ятовувати контекст бесіди. Щоразу доводиться вводити запит заново з усіма нюансами, інакше нейромережа даватиме занадто розлогі відповіді. Осмислений діалог із цим чат-ботом вести не вдасться, і він розуміє тільки англійську мову.

GitHub Copilot

Цей чат-бот був розроблений власниками GitHub на допомогу програмістам. Він заснований на мовній моделі GPT-4, навчений на кількох мільйонах рядків коду і призначений для допомоги в написанні програм і скриптів. Нейромережа може сама писати потрібний код за описом необхідних можливостей, покращувати готовий код або дописувати невеликі функції, якщо програміст не може створити їх самостійно. Також передбачено аналіз чужого коду з написанням коментарів, за що відповідає той чи інший шматок. GitHub пропонує Copilot за плату – 10 доларів на місяць з приватних осіб і 19 доларів на місяць з організацій.

ColossalChat

Чат-бот, що працює на мовній моделі LLaMA і навіть не потребує створення облікового запису. Розробники також передбачили автономну роботу нейромережі: її можна встановити на свій комп’ютер, але в цьому випадку результати виходять не настільки вражаючими.

gpt4all

Це офлайновий нейромережевий бот із відкритим вихідним кодом. Він заснований на моделі LLaMA і призначений в основному для програмістів – допомагає їм писати код і відповідає на технічні питання. Інструкція зі встановлення та роботи доступна на GitHub. Завантажити проект із російською IP-адресою не вийде, на допомогу прийде VPN або magnet-лінк для торрента.

ProGPT

Нейромережевий хаб, що працює в Telegram. Він працює більш ніж із десятьма нейромережами і може генерувати понад сотню видів текстів тридцятьма мовами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.