Навіщо потрібен зв’язок 5G і коли він з’явиться в Україні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незабаром в Україні планується запуск 5G-мережі. Для чого вона потрібна? І чому багато пристроїв давно можуть користуватися цією мережею, але в Україні вона з’являється тільки тепер?

Чому 5G, а не 4G

5G більш швидка. Наразі швидкість мобільної мережі досягає 21 мегабайта на секунду. Домашній інтернет видає більше, близько 70 мегабайт на секунду. Тому зазвичай користувачі платять за обидва інтернети.

У цей час 5G обіцяє швидкість в 1 гігабайт на секунду. Відпадає потреба в домашньому інтернеті. Але навіщо звичайному користувачеві така швидкість, адже для ігор і фільмів цілком вистачає і нинішньої швидкості?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Все це створюється для загального розвитку доступності інтернету. Багато хто помічав, що на стадіоні або в іншому багатолюдному місці швидкість інтернету зменшується. Це відбувається через перевантаження мережі великою кількістю одночасних користувачів. Збільшення швидкості до 1 гігабайта на секунду і збільшення площі покриття дадуть змогу позбутися таких просідань у години пік.

Інтернет дедалі активніше застосовується в найрізноманітніших галузях країни. Наприклад, камери на вулицях і автобанах теж використовують інтернет. Світлофори використовують цю інформацію, коригуючи свій режим роботи.

Незабаром на вулицях дедалі частіше зустрічатимуться автомобілі на автопілоті, які також використовують інтернет для орієнтування на дорогах. У квартирах з’явилося безліч різних пристроїв, крім ПК і телефонів, які також навантажують мережу. Різноманітні смарт колонки, чайники, пилососи тощо, контрольовані додатками на все тих же смартфонах.

Ще одне застосування 5G – це дистанційні операції. Хоч би як це дивно звучало, але такий експеримент уже було проведено в Китаї, де хірург провів операцію з імплантації нейростимулятора в мозок пацієнта з хворобою Паркінсона. Сам лікар був на відстані більш ніж 2600 км від лікарні.

Чи є 5G в Україні

Наразі 5G мереж загального користування немає. Їх обмежено тестують у великих містах, наприклад Києві. Такі мережі ще називаються 5G-ready.

Як йдуть справи з 5G у світі

У 72 країнах 5G активно увійшло в користування, 137 країн все ще на стадії випробування мережі. У Китаї 30% населення вже використовують 5G, їх наздоганяють за цим показником Південна Корея і США.

Лідер серед 5G користувачів – це Північно-Східна Азія, далі Західна Європа. За прогнозами Ericsson незабаром їх усіх обжене Північна Америка.

КОЛИ 5G З’ЯВИТЬСЯ В УКРАЇНІ

Тепер, коли ви знаєте, що таке 5G і для чого потрібна мережа, поговоримо про її розгортання в Україні. На даний момент у жодному українському місті немає покриття 5G. Запуск мережі п’ятого покоління поки що так і не відбувся, але над стартом старанно працюють. Про це свідчать такі факти:

  • 2017 року колишній Президент України Петро Порошенко підписав указ про впровадження 5G на території нашої країни. 
  • У 2019 році Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із північноамериканським інвестором Пітером Фойо та обговорив розвиток телекомунікаційних технологій, а також заявив, що Україна готова до співпраці у цій галузі.
  • 2021 року Кабінет Міністрів випустив указ про початок тестування мобільної мережі 5G в Україні. У цьому року відбулося публічне тестування бездротового зв’язку п’ятого покоління. Тестування проходило у спеціальній лабораторії у Києві, а сам проект називався 5G Lab. За проведення проекту відповідали Міністерство цифрової трансформації України, компанії Vodafone Ukraine та Huawei Ukraine. Усі бажаючі могли відвідати лабораторію та протестувати, як працює 5G на різних мобільних пристроях.

Очікувалося, що повноцінне розгортання 5G у нашій країні розпочнеться у 2022 році, але завадила війна. Фокус зрушив, і на передній план вийшли важливіші справи. Але це не означає, що запуск 5G не відбудеться. Офіційних заяв щодо цього поки що не було, але сміємо припустити, що розгортання мережі п’ятого покоління відбудеться вже в другій половині 2023 року. Але поки що покриття буде точкове, і основною мережею для українців на найближчі 2-3 роки залишиться 4G.

Також слід враховувати, що насамперед 5G запустять для великих підприємств та для сфер бізнесу. Особливо цифровізація буде важливою після перемоги, оскільки зможе полегшити та прискорити деякі процеси у роботі та відновленні критичної інфраструктури, а також в інших важливих галузях економіки.

Після цього використовувати мережу п’ятого покоління зможуть вже звичайні користувачі. Очікується, що спочатку 5G запустять у великих містах – Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові. За словами експертів, лише через 5-6 років мережа 5G стане переважаючою в Україні.

Проблема лише в потрібній частоті?

У нашій країні погано розвинені пристрої з підтримкою 4.8-4.99 ГГц. Вони не “звикли” працювати з цією частотою. Це позначиться на тому, що користувачі в майбутньому обиратимуть тільки моделі девайсів з підтримкою потрібних частот. І якщо ми перейдемо на інші частоти, то тоді вже іноземні користувачі не зможуть використовувати наші 5G мережі після приїзду.

Частоту в 4.8-4.9 ГГц підтримують лише два оператори, і масштабне покриття таких мереж буде дуже дорогим, що підходить більше для локальних зон периметром не більше за центр великих міст.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.