Що краще: вимикати комп’ютер чи відправляти в сплячий режим

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато людей не вимикають комп’ютер взагалі. Він працює цілодобово, але залежно від налаштувань енергозбереження може сам переходити в сплячий режим. Є така категорія користувачів, яка вважає сплячий режим шкідливим і відключає його в налаштуваннях зовсім. Давайте розбиратися – що краще для комп’ютера і ноутбука, оскільки є невелика різниця в технологіях.

Що відбувається під час вимкнення комп’ютера?

Якщо ви правильно вимикаєте систему (через завершення роботи), то відбувається закриття всіх працюючих додатків і служб. Якщо завершити програму неможливо через незбережені дані, то система запитає користувача, чи потрібно зберегти дані. Якщо в Windows увімкнено режим швидкого запуску, то під час вимкнення важливі системні файли буде збережено на диск, щоб комп’ютер увімкнувся наступного разу якомога швидше. Після всіх дій контролер відключає живлення від усіх важливих елементів і комп’ютер вимикається.

Що відбувається в сплячому режимі?

У сплячому режимі комп’ютер продовжує працювати, але в режимі очікування команди з клавіатури, миші або кнопки живлення (якщо у вас ноутбук, то відкриття кришки може пробуджувати систему) комп’ютер пробуджується. Перехід у сплячий режим вимикає більшість елементів комп’ютера: відеоадаптер, систему охолодження процесора і корпусу, жорсткий диск. Залишається працювати оперативна пам’ять, у якій містяться всі потрібні дані – адже після виходу зі сплячого режиму комп’ютер швидко починає працювати у звичайному режимі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До речі! Сплячий режим вимагає, щоб комп’ютер був фізично під’єднаний до джерела живлення. Але є ще один режим – гібернація. У цьому режимі дані з оперативної пам’яті вивантажуються на диск і комп’ютер можна відключити фізично. А потім він увімкнеться і відкриється той самий сеанс. Це зручно, але краще цим режимом не користуватися – можливі помилки в його роботі і втрата даних у деяких випадках.

То як правильно чинити, вимикати комп’ютер чи переводити в сон?

У принципі, комп’ютер можна взагалі не вимикати. Ба більше, для нього це корисно. Відсутні стрибки напруги, деталі рівномірно нагріті й не остигають. Але якщо комп’ютер шумить і вам не буде потрібен довгий час, то навіщо його тримати увімкненим?

Мислимо логічно: якщо найближчим часом ми не збираємося користуватися комп’ютером, то можна його вимкнути. Якщо ми відходимо від комп’ютера на годину-дві, то можна перевести його в сплячий режим, а потім “розбудити”.

А що з ноутбуками?

А ось ноутбук не варто тримати увімкненим цілодобово. Взагалі, ноутбук це переносний комп’ютер. Тобто, він потрібен для епізодичного використання: у поїздках, у кафе і ресторанах тощо. Саме в епізодичному режимі ноутбук прослужить довго.

Тому, ноутбук краще вимикати. До того ж, якщо ви переведете його в сплячий режим, а він не буде під’єднаний до джерела живлення, то батарея згодом сяде, і такий спосіб вимкнення (а він вимкнеться) вважатиметься аварійним завершенням роботи, що шкідливо для операційної системи і загрожує втратою даних.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.