Ноутбук постійно на зарядці: чи небезпечно це

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Безперечно, одна з переваг ноутбука в тому, що він завжди під рукою. Однак один із недоліків – обмежена ємність батареї. Як же заряджати ноутбук правильно, щоб не нашкодити батареї?

“Рідний” зарядний пристрій і правильні дії

Почнемо з того, що не тільки ноутбук, а й будь-який інший пристрій заряджати потрібно оригінальною зарядкою. Так ви точно нічого не зіпсуєте.

Другий момент, який слід розуміти, це наявність контролера зарядки в кожному пристрої. Він спрацьовує, коли ємність заповнена на 100% і припиняє подачу струму на батарею. Якщо ви не вимкнете зарядку, то поповнення енергії відновиться, коли буде витрачено 5-7% заряду. Таким чином, розвіюється міф про те, що постійне підключення ноутбука до зарядки може йому нашкодити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ресурс батареї

У кожного акумулятора є ліміт за циклами зарядки-розрядки. Якщо ви підключаєте зарядний пристрій до ноутбука, коли індикатор показує залишок 50%, то потрібно розуміти, що цикл не завершено. Коли йдеться про ліміт на кількість зарядок, то мається на увазі повна розрядка і заповнення до 100%. Якщо ж ноутбук заряджається не з нуля і не до 100%, то кількість таких “напівциклів” збільшується, але самі вони коротші. Висновок такий: незалежно від того, як ви заряджаєте пристрій, на ресурс батареї це ніяк не впливає.

Ноутбук без акумулятора

Теоретично це можливо. Ви можете підключити пристрій до зарядки, а батарею від’єднати. Потрібно розуміти дві особливості такої роботи:

  • При відключенні електрики ви не зможете повернути доступ до незбережених даних.
  • Батарея буде поступово розряджатися і в потрібний момент виявиться повністю порожньою, навіть якщо під час вилучення вона була заряджена на 100%.

Питання в іншому: навіщо вам працювати на ноутбуці без батареї, якщо вона є і справна? Повірте, в потрібний момент вона вас виручить.

Зарядка в транспорті

Припустимо, ви взяли ноутбук із собою в поїзд або літак. Під час роботи він сів. Чи можна його заряджати в транспорті?

Розетки поїздів розраховані на менш потужні пристрої, як-от смартфон чи електробритва. Однак ноутбук вони зарядять, хоч і повільніше, ніж зазвичай. Зарядка в сучасному транспорті не зашкодить пристрою.

Майстер на всі руки

Якщо ви розумієтеся на електриці та електроніці, то є кілька способів, за допомогою яких можна зарядити ноутбук, взагалі не маючи зарядного пристрою.

Без знань і навичок у цій галузі ви ризикуєте отримати удар струмом або зіпсувати контролери та плати в ноутбуці.

По-перше, якщо навіть роз’єм підходить, це не означає, що зарядка підходить до вашого ноутбука. Крім виходу, мають відповідати ще 2 параметри: напруга і сила струму. На кожному блоці зарядного пристрою вони вказані. Якщо ви візьмете адаптер, потужність якого вища, ніж вам потрібно, то деталі ноутбука можуть вийти з ладу.

Умільці розповідають про такі способи:

  • Можна зарядити батарею окремо від ноутбука. Тобто витягується акумулятор, береться пристосування з відповідного штекера, дротів, ізоляційної стрічки, клем тощо і збирається пристрій, який зарядить батарею.
  • Якщо дріт перегнувся, і зарядний пристрій перестав працювати, то дроти зачищають, ізолюють, перевіряють, де “+” і “-“, і під’єднують безпосередньо до контактів у роз’ємі ноутбука.
  • Підключення безпосередньо до плати теж можливе, але потрібно зібрати спеціальний пристрій. Знадобиться мультиметр, ізоляційна стрічка, паяльник, мідні дроти, адаптер і багато чого ще.

Будь-які способи, які відрізняються від стандартного заряду батареї, пов’язані з ризиком як для користувача, так і для пристрою. Так що краще не ризикувати.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.