Синдром фантомної вібрації: чому вам здається, що ваш телефон вібрує

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У вас коли-небудь було дивне відчуття, що ваш смартфон починає вібрувати в кишені, хоча ви не отримували жодних повідомлень чи сповіщень? Саме тоді ви думаєте: “Та це ж не сон, мій телефон просто вібрував! Не впевнений… Так, це досить бентежить. Але не хвилюйтеся, ви не єдині! Американське дослідження показало, що 90% користувачів страждають від “синдрому фантомної вібрації”. Але від чого ще? Що це за варварський вираз? І, перш за все, чи варто хвилюватися? Ось як це працює.

“Синдром фантомної вібрації”: що це таке?

Ви спокійно розмовляєте з друзями і раптом відчуваєте, що ваш мобільний телефон на Android або iOS починає вібрувати в сумці або в кишені штанів. Немає нічого банальнішого: ви негайно перевіряєте екран свого мобільного. А там, на диво, нічого немає. Ні дзвінків, ні повідомлень, ні навіть сповіщень від додатків на кшталт WhatsApp. Ви були переконані, що відчули вібрацію в нозі. Ви відчуваєте тривогу: чи не божеволієте ви? Не панікуйте, ви не божеволієте, цьому явищу є реальне пояснення.

Як повідомляє портал La Tercera, наукова спільнота навіть охрестила це відчуття “синдромом фантомної вібрації”. Здавалося б, звучить не дуже обнадійливо. І ви будете здивовані: нещодавнє дослідження, проведене в Технологічному інституті Джорджії (GIT), стверджує, що більшість користувачів мобільних телефонів відчувають подібні ефекти. За словами одного з авторів дослідження, доктора Роберта Розенбергера, який спеціалізується на вивченні впливу технологій на нашу поведінку, дуже поширеною стала ілюзія, що ваш мобільний телефон вібрує без жодної видимої причини. Він наводить переконливий приклад: “Якщо ви звикли до своїх окулярів і вони є частиною вашого повсякденного життя, ви майже забуваєте, що ви їх носите. З телефоном у кишені щось схоже. З набутими тілесними звичками цей пристрій стає частиною вашого тіла. Розум автоматично звикає сприймати вібрації вхідного дзвінка або текстового повідомлення. Люди сприймають інші відчуття, такі як рух одягу через м’язові спазми, як вібрації від мобільного телефону, але це лише галюцинація”, – каже він. Так, ви правильно прочитали, цих вібрацій насправді не існує!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але не хвилюйтеся, це дуже поширене явище: американське дослідження, проведене на групі студентів, показало, що майже 90% з них відчувають ці “фантомні вібрації” принаймні раз на два тижні. І, щоб заспокоїти вас, ці помилкові тривоги не є ані болючими, ані дратівливими. Звичайно, не дуже приємно, але що тут скажеш, нові технології – зло століття! За словами невролога Евелін Бенавідес, від цього явища страждають в основному тривожні користувачі, які завжди напоготові і швидко реагують. На противагу безтурботним, розсіяним і безтурботним людям. “Мобільний телефон часто грає з нами злий жарт. Якщо ми хвилюємося, що нам хтось телефонує, у нас несвідомо виникає дивне враження, що мобільний вібрує або дзвонить, хоча це не так. Це очікування виникає в нашому мозку. Це відбувається тому, що він не спить і чекає, що щось станеться”, – пояснила вона порталу La Tercina. вона пояснила порталу La Tercera.

Як прибрати ці фантомні вібрації?

Доктор Ларрі Розен, професор Каліфорнійського державного університету, використовує дещо бентежний термін “іРозлади”. Він має на увазі негативні наслідки нових технологій для нашого психічного здоров’я. “Ми зараз настільки стурбовані, що сприймаємо простий сигнал нейронів під кишенею як вхідний дзвінок, хоча це може бути не більше ніж свербіж…”, – каже він.

Не треба бути ракетним вченим, щоб зрозуміти, що настав час щось з цим зробити і пригальмувати частоту використання смартфонів. Ми любимо свій смартфон, але не до такої міри, щоб він зводив нас з розуму! Щоб не потрапити в пастку, не завадило б трохи відключитися. Тож зробіть перерву і відійдіть від нього на деякий час. Це дуже просто: просто вимкніть звук, залиште його в спальні під час вечері, тримайте в шухляді, коли миєте посуд або дивитеся улюблений серіал. І ви побачите, як хоча б на мить ви відчуєте свободу та полегшення!

Навіть більше, доктор Ларрі Розен стверджує, що лише кілька хвилин, проведених далеко від смартфона, дозволяють “перезавантажити” мозок. Можете собі уявити? Фізично відокремивши себе від мобільного, ви змусите себе відпочити і краще зосередитися. Таким чином, ви зможете краще думати, перш ніж реагувати. Іншими словами, кожного разу, коли ви відчуєте можливу вібрацію, у вас буде рефлекс сказати собі, що вашого мобільного немає поруч. І поступово, через деякий час, ваш власний мозок перестане фокусуватися на вібраціях, і ви перестанете їх відчувати.

Ще одна порада – візьміть собі за звичку класти смартфон екраном догори або на стіл, або на парту. Таким чином, час від часу поглядаючи на екран, ви будете знати, де він знаходиться, і це зменшить вашу тривогу. Відтепер, якщо можлива вібрація виникне несподівано, ви не відчуватимете потреби перевіряти кишеню. Тому що, очевидно, ваш мобільний там не лежить!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.