Названо міфи про підекранний сканер відбитків пальця, у які час перестати вірити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні майже кожен смартфон оснащений сканером відбитка пальця. Відрізняється тільки місце його розташування: на спинці пристрою, у кнопці живлення або в екрані. Для мене відповідь на запитання, де сканер відбитка пальця кращий, тривалий час була однозначною – у кнопці. Від підекранних аналогів відштовхували міфи, які продовжують існувати досі. Але після особистого знайомства з подібними дактилоскопами, я можу з упевненістю сказати, що нічого кращого за сканер під екраном не існує.

Телефон не розпізнає відбиток

Переважна більшість підекранних сканерів являє собою звичайнісіньку фотокамеру (ультразвукові аналоги зустрічаються вкрай рідко), яку розташовують під матрицею. Вона має невисоку роздільну здатність, через що я і багато інших користувачів помилково думали, що такі дактилоскопи відрізняються поганою точністю розпізнавання. Але не тут-то було.

Навпаки, оптичні сканери в цьому відношенні навіть кращі за своїх ємнісних побратимів. Якщо звичайний дактилоскоп постійно чудить, намагаючись розпізнати палець спітнілої руки, то камера спрацьовує майже у всіх випадках. Через цю особливість ємнісних сканерів мені все одно постійно доводилося вводити пароль, щоб розблокувати смартфон. Втім, якщо виробник в якості оптичного дактилоскопа поставить камеру з низькою роздільною здатністю, то вам доведеться страждати, як більшості власників смартфона Samsung Galaxy A51 (на щастя, такі приклади – рідкість).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Швидкість сканера відбитків

Також я довгий час вірив, що підекранний сканер повільно працює. Адже це дуже легко і складно пояснювалося: камері потрібно підсвітити палець, а потім зробити знімок і зіставити його з оригіналом відбитка. Можливо, на дешевих смартфонах проблема низької швидкості залишається, але навіть на vivo V23 з аж ніяк не флагманським процесором Dimensity 920 спрацьовування було моментальним.

Різниці з ємнісним сканером мені помітити не вдалося. Чіпсети сучасних смартфонів добре працюють із зображеннями, моментально обробляючи фото і в тому числі знімки пальців, які робить дактилоскоп. До того ж анімація розблокування нівелює трохи вищу швидкість звичайного сканера.

Сканер зі склом на екрані телефона

Ще один міф – погана робота сканера, якщо на екран смартфона наклеєна плівка або нанесене захисне скло. У цій помилці є певна логіка, адже додатковий компонент спотворює зображення, заважаючи пристрою розпізнати палець свого власника. Однак різниця із захистом і без настільки ефемерна, що сканер продовжує спрацьовувати навіть із кількома шарами плівок і стекол.

Якби це було не так, то виробники смартфонів з підекранними сканерами не стали б наносити плівку на дисплей із заводу, а всіма силами намагалися приховати недолік. Але факт полягає в тому, що ніяких мінусів немає, і ви точно не відчуєте дискомфорт, якщо будете знімати блокування за допомогою оптичного дактилоскопа.

Смартфони з підекранним сканером

Прийнято вважати, що телефони зі сканером відбитка, розташованим під екраном, коштують дорого. І справді, ще 3-4 роки тому оптичні дактилоскопи отримували тільки флагмани. Але зараз AMOLED-екранами, необхідними для реалізації подібного типу сканерів, оснащують навіть дешеві смартфони. А те, куди поставити дактилоскоп, вирішує вже сам виробник. За винятком Redmi і брендів третього ешелону вибір завжди падає на екран.

Щоб не бути голослівним, як приклад наведу кілька недорогих смартфонів зі сканером під екраном, які можна купити з офіційною гарантією за 10-20 тисяч гривень:

  • vivo V25e. Доступна модель, що має на борту 90-герцовий екран, 8 Гб оперативної пам’яті в базі, 64-мегапіксельну камеру з оптичною стабілізацією і акумулятор на 4500 маг з 44-ватною зарядкою в комплекті. Працює вся ця пишність за рахунок спритного і енергоефективного чипсета Helio G99.
  • Samsung Galaxy A33. За аналогією з попереднім апаратом цей смартфон готовий порадувати 90-герцовим екраном і камерою з оптичною стабілізацією. Та й процесор Exynos 1280 не падає в бруд обличчям. А ще у Galaxy A33 є флагманська фішка: захист від вологи і пилу за стандартом IP67.
  • realme 9 Pro+. Апарат realme теж має флагманську фішку. Адже його основну камеру не тільки оснастили OIS, а й сенсором Sony IMX766, який зустрічається в дорогих смартфонах на кшталт Xiaomi 12 або OnePlus 10T. Сам девайс крім крутої камери пропонує потужний чипсет Dimensity 920, лінійний вібромотор і стереодинаміки.
  • Xiaomi 12 Lite. Хоча в продажу вже з’явилася модель 13 Lite, торішнє покоління має кращий вигляд завдяки невисокій ціні, що становить зараз близько 15 000 грн. Заплативши менше 20 тисяч, ви отримуєте 120-герцовий екран, 108-мегапіксельну камеру і 67-ватну зарядку в тонкому корпусі, під яким ховається справжній звір в особі Snapdragon 778G.
  • HONOR 70. Цей смартфон коштує 29 000 ₽, але виглядає як флагман за 100k. Девайс працює на свіжому чипі Snapdragon 778G Plus, а новий сенсор камери Sony IMX800, доповнений надшириком з аналогічною роздільною здатністю 50 Мп, дає змогу робити фото в різних сценаріях за будь-яких умов освітлення.

Це – недорогі телефони зі сканером під екраном, які є сусідами на прилавках із пристроями, що пропонують за ті ж гроші дактилоскоп у кнопці живлення. А ось у сегменті флагманів 99% ринку зайнято моделями з оптичним сканером. І невже ви продовжуєте думати, що екран – не найкраще місце для розташування зчитувача відбитків?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.