Як правильно повернути смартфон у магазин: що потрібно знати покупцеві

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто стикався з проблемою, що пристрій після купівлі почав погано працювати або ж проявився якийсь дефект. Такий гаджет легко повернути назад у магазин, якщо діє гарантійний термін.

Але жоден магазин не зацікавлений, щоб проданий товар повернувся на полиці, тому часто консультанти замовчують про всі права покупця, всіляко намагаються відрадити власника несправного пристрою від повернення або ж узагалі не приймають гаджет з якихось дивних причин. У підсумку покупці йдуть без гарантійного ремонту або повернення. Сьогодні ми розповімо, як використовувати право на повернення покупки протягом гарантійного терміну.

Що говорить Закон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Правила повернення товарів прописані в Законі України “Про захист прав споживачів”, а точніше – у статті 9, пункт 1.

“Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі”.

Що стосується повернення електроніки, то зміни до закону, що стосуються електроніки, не вносилися з 1991-го року, і це дуже неправильно.

Адже зараз ми використовуємо смартфони, а закон прописаний під кнопкові телефони. Але компанії намагаються бути все більш лояльними до покупця, тому багато пунктів вирішуються на користь клієнта, навіть якщо цього немає в законі.

Якщо протягом 14 днів у техніки виявився дефект, то її також можна обміняти або здати в магазин. Ми на етапі приймання перевіряємо, які дефекти могли виникнути в телефоні. Наприклад, якщо не працює мікрофон або звуковий динамік, тоді просто робиться повернення або обмін. Адже очевидно, що це дефекти апарату, а не поломка, спричинена людиною.

По суті, справний смартфон у хорошій якості магазин може прийняти, тільки якщо сам продавець того забажає, але таке буває рідко.

А ось прийняти несправний телефон на ремонт за гарантією вони зобов’язані. Але знову ж таки – безоплатним ремонт буде тільки в разі, якщо буде визначено гарантійний випадок: виробничий брак, а не пошкодження з вашої вини.

Інша справа – купівля в інтернеті. У цьому випадку ви зможете повернути товар протягом тижня з моменту придбання просто тому, що вам він не сподобався, наприклад, не підійшов до кольору очей. Звісно ж, товарний вигляд і споживчі властивості смартфона мають бути збережені.

Договір купівлі-продажу, укладений через Інтернет, покупець може розірвати протягом 14 днів із моменту підтвердження інформації про укладення договору від продавця або з моменту одержання товару чи його першої поставки (ч. 4 ст.13 Закону про захист споживачів). Якщо згадане підтвердження не відповідає наведеним вище вимогам, покупець вправі розірвати договір протягом 90 днів від дати отримання інформації. Продавець може виправитися і надіслати нове, правильне підтвердження. За таких умов покупцю дозволено відмовитися від договору протягом 14 днів з моменту одержання уточненого повідомлення.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.