Чи справді ШІ найбільший технологічний прорив в історії

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останнім часом я відчуваю, що перебуваю в якомусь дивному стані, який схожий на сум’яття. Одна частина мене підштовхує слідувати за всіма останніми досягненнями в галузі ШІ та великих мовних моделей, на кшталт ChatGPT, тоді як інша частина наполегливо стоїть на місці й відмовляється рухатися. Я думаю, що так само відчували мої батьки, коли комп’ютери та смартфони почали захоплювати світ – вони побоювалися майбутнього, в якому вони стануть застарілими чи що. Якщо я не почну слідувати тенденціям, то буде надто пізно, щоб надолужити згаяне, тому що ШІ швидко і невблаганно захоплює світ, а я не готовий до цього.

Чи може ШІ замінити людину

Нині, коли читаєш щось в Інтернеті, вже складно сказати, написала це людина чи бот. Прикладом може слугувати наша стаття, повністю написана ШІ 1 квітня, яку мало хто визначив, як дивну. Пізніше ми виступили з викриттям, але більшість все одно повірили, що це звичайна стаття, просто порожня і малоінформативна.

Де є нейромережі

Нині навіть символ повільності – компанія Adobe – впроваджує новий генеративний ШІ Firefly, а Google прискорює темп із Bard. І всі продовжують говорити про Microsoft, яка практично щотижня анонсує новий ШІ-сервіс. Якщо ви тільки недавно почули про Bing Chat і ChatGPT, то ви вже відстаєте. Зараз ми перейшли до створення зображень Bing, Microsoft Copilot і Loop.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І так, можливо, я бурчу як старий, але чи можу я просто визнати, що мені потрібна перерва? Насправді це мало спільного має з досвідом моїх батьків, які зіткнулися з комп’ютерами та смартфонами. Це навіть не схоже на те, коли молодші, ніж я, користувачі масово захопилися TikTok і тому подібними сервісами. У той час я продовжував бути вірним YouTube і Twitter. Це нічого спільного не має з технологічними інноваціями минулого, бо тоді просто з’являлися трохи інші сервіси. Зараз ми маємо справжній прорив і перехід на новий рівень.

Чи готові ми до штучного інтелекту

Раніше технологічні інновації займали роки, щоб розвинутися і стати масовими. У нас же був час звикнути до них, якось поступово вкочуючись у цей ритм. Зі штучним інтелектом здається, що в мене немає такої розкоші. І, кажучи “Я”, я маю на увазі всіх нас. Повністю присвятити себе цьому явищу, вивченню, освоєнню і розумінню на рівні глибше за кілька запитань досить складно. На це потрібен час і багато сил. Але моя робота пов’язана з технологіями і мені це близько. Інші, найімовірніше, думатимуть, що це чергове масове захоплення блокчейн, NFT, метавсесвітом та іншим.

Але ШІ з обробкою природної мови – це інша справа. Очевидно, ми стикаємося з тектонічною революцією в обчисленнях, набагато кардинальнішою, ніж були графічні інтерфейси, сенсорні екрани, смартфони, додатки та сервіси в останні кілька десятиліть. Я виріс у світі, де GameBoy вважався приголомшливим технологічним досягненням, і мені довелося самому навчитися всього, що стосується комп’ютерів. Я користувався ICQ і міг зламати перший iPhone, який купив майже на старті продажів. Але навіть незважаючи на це, мені не здається, що я можу освоїти технології, що насуваються, так само легко і просто. Не варто думати, що все це поверхнево і просто можна насолоджуватися результатом. Поява чат-ботів це і благо, і труднощі, а отже, в цьому треба розбиратися. Особливо, коли згенерований контент буде всюди.

Небезпеки нейромереж

Я не думаю, що ми готові до того, щоб відрізнити всі AI-зображення і відео, що поліпшуються, від звичайних. А найогидніше, що у нас немає належних інструментів для перевірки джерела. Спам і фішинг можуть скоро стати такими, що їх неможливо буде відрізнити від справжніх повідомлень настільки, що навіть найкращі з нас можуть на них попастися. Немає жодних політик, що гарантують збереження робочих місць для мільйонів людей, які скоро можуть стати непотрібними. І це я ще не кажу про апокаліптичні сценарії, на кшталт того, що нам показали в Термінаторі чи Матриці.

Можливо, я перебільшую, але мої більш вікові родичі досі пересилають мені дивні повідомлення з проханням сказати, чи можна цьому вірити. Ба більше, я знаю далеко не одну людину мого віку і навіть молодшу, які попадалися на це і втрачали гроші. А тепер уявіть собі, що це все вийде на якісно новий рівень. Якщо раніше вам писали “скинь 100 гривень на цей номер”, то скоро навчаться дзвонити за допомогою бота, який згенерує голос вашого друга. Можливо, я перебільшую, але ж кілька років тому ми не могли повірити, що ШІ напише непогану статтю для сайту.

Я впевнений, що з часом мої сумніви розкриються більш повно і буде більше аргументів за і проти, але поки що все якось складно і неоднозначно. Чи повинен я стрибнути на поїзд AI і присвятити час освоєнню його інструментів і прийомів, щоб витягти максимум із нього? Або я дивитимуся на екран, поки дедалі більше людей приймають цю технологію, тоді як я стою на місці, думаючи про непередбачувані наслідки? Я і занадто старий, щоб робити перше, і занадто молодий, щоб вибрати друге. У цьому теж є складність сучасного світу з ШІ. А ви що думаєте?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.