Підміна номера телефону – як це працює і чи правда, що це доступно всім підряд

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для обдзвону жертв шахраї часто використовують підміну телефонних номерів, щоб видавати себе за інших людей і співробітників компаній. Розповімо, як працює технологія підміни номера і чи дійсно нею може скористатися кожен.

Як працює технологія підміни номера телефону?

Під час дзвінка визначити абонента, який телефонує, можна за двома параметрами: ідентифікатором ANI (Automatic Number Identification), який неможливо підробити, та ідентифікатором Caller ID. Останній відповідає за те, який номер відображатиметься на екрані смартфона під час вхідного виклику.

Якщо ідентифікатор ANI використовується для розшуку і визначення особи абонента операторами і державними органами, то на Caller ID не звертають таку пильну увагу, оскільки особливо важливої інформації він у собі не несе. Однак його зміна дає змогу зловмисникам підробити свій номер і замінити його на будь-який інший, що і стає способом реалізації різних шахрайських схем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для здійснення підміни Caller ID достатньо скористатися послугами одного з численних віртуальних провайдерів IP-телефонії та замовити послугу SIP-телефонії – одного з протоколів для обміну даними в мережі. До неї входить можливість редагувати характеристики голосових викликів, включно із самим Caller ID. Простими словами – користувачеві дається можливість придумати і ввести практично будь-які цифри (найчастіше в готову форму на сайті), на які і заміниться його справжній номер. Склад “нового” номера на заміну може бути будь-яким і залежить тільки від фантазії людини, яка замовила таку послугу. Так, підмінити справжній номер можуть:

  • На номер будь-якого іншого абонента – роблять це або найчастіше випадково, або навмисно, якщо шахраї планують дзвонити від імені конкретної людини, наприклад, її сім’ї або друзям.
  • На номери великих компаній – так шахраї підробляють номери банків та інших організацій.
  • На “красиві” номери – наприклад, зловмисники можуть дзвонити з номерів з великою кількістю нулів або інших однакових цифр, що стоять поруч. Це дає змогу аферистам підвищити довіру до себе, оскільки у більшості абонентів “красиві” номери асоціюються з номерами гарячих ліній великих компаній.

Наскільки доступна послуга підміни номера?

Підмінити Caller ID може будь-яка людина з доступом до телефонного з’єднання через протоколи IP-телефонії. Для цього навіть не обов’язково використовувати спеціальний софт – такі послуги широко поширюються віртуальними операторами і скористатися ними можна, не виходячи з дому. Така популярність підміни номерів зумовлена кількома факторами. По-перше, підміна може використовуватися для легальних цілей і спочатку була введена як послуга для бізнесу. Великі компанії можуть скористатися підміною, щоб їхні співробітники телефонували з однакового номера, який ідентифікуватиметься у клієнтів як офіційний номер організації.

По-друге, саме надання послуги з підміни, як і використання спеціалізованих програм для цього, кримінально не карається. Відповідальність настає тільки, якщо підмінний номер використовується в шахрайських цілях. Крім того, незаконною може вважатися підміна номера, якщо її використовують колекторські агентства і компанії, які рекламують свої товари і послуги.

З цих причин підмінити свій номер може практично будь-яка людина, у якої є на це кошти – у віртуальних операторів зв’язку ця послуга платна. Маніпулювати Caller ID можна й іншими способами, наприклад, через спеціалізовані програми, які також не заборонені й перебувають у вільному доступі на тематичних ресурсах. Останніми роками підміна стала доступна і через ботів у месенджері Telegram – вони також підміняють номер через IP-телефонію, але скористатися такою послугою набагато швидше і простіше, ніж через звичайні сервіси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.