Статті

Як продовжити ресурс експлуатації батареї ноутбука

Share
Час читання: 2 хв.

Часом власники ноутбуків зі здивуванням починають помічати, як автономний режим всього після року експлуатації падає мало не наполовину. Це вважається серйозною проблемою, оскільки ноутбуки прийнято купувати для одного – для автономної роботи поза домом або офісом. Але якщо вжити енергійних і правильних заходів, то ресурс експлуатації батареї комп’ютера можна значно підвищити. Але як це зробити?

Тренування батареї

Особливу увагу потрібно приділити новому ноутбуку, в якому ще батарея “свіжа”. Літієво-іонним батареям потрібне спеціальне тренування – потрібно поставити ноутбук на заряджання доти, доки індикатор заряду повністю не згасне. І тільки потім увімкнути комп’ютер і витратити енергію до нуля. Такий спосіб рекомендується провести не менше 2-х разів і бути впевненим, що після тренування батарейний блок прослужить довго.

Температурний фактор

У літню пору спека може досягати пікових значень. Якщо вийти на вулицю з повністю зарядженою батареєю, то її ємність за спеки вище 40°C може підскочити до 120%, а це призведе до одного – літієво-іонні осередки почнуть зношуватися, а батарейний блок потребуватиме швидкої заміни. Якщо на вулиці фіксується сильна спека, то рекомендується скористатися такою технологією – зарядити батарею до 80% і бути впевненим, що в умовах сильної спеки загальна ємність не перевищуватиме 100%. І батарея буде вірою і правдою служити кілька років.

Використання батареї після морозу

Більшість користувачів часто роблять одну помилку – вносять ноутбук з морозу і одразу його вмикають. Тут потрібно враховувати ефект роси, який негативно позначиться не тільки на АКБ, але також і ключових частинах комп’ютера. Слід почекати 10-15 хвилин, поки техніка прогріється до кімнатної температури, і тільки потім вмикати.

Що вибрати: реставрацію батареї чи новий акумуляторний блок?

Якщо батарея сильно зношена, то її можна відправити на реставрацію майстру. Міняти власними силами вбудовані акумулятори – не завжди доречно. Можна помилитися на вольтаж і весь блок вийде з ладу. Є й інше рішення – придбання нового акумуляторного блока у фірмовому магазині. Зараз АКБ для ноутбуків коштують відносно недорого (до $35) і дають змогу впевнено працювати в автономному режимі до 3-4 годин, що цілком достатньо для більшості користувачів.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Розумне кільце від Apple може бути представлене вже 2026 року

    На думку аналітиків CCS Insight, Apple вже в 2026 році може випустити розумне кільце, яке…

    08.10.2024

    Названо перші смартфони Huawei, які сумісні з HarmonyOS NEXT

    Huawei оголосила про початок публічного бета-тестування фірмової операційної системи HarmonyOS NEXT. Водночас компанія опублікувала офіційний…

    08.10.2024

    У WhatsApp впровадили функцію створення посилань на дзвінки з інтерфейсу чату

    У популярному месенджері WhatsApp з'явиться нова функція. Про це повідомляє  портал WABetaInfo. Що ще відомо…

    08.10.2024

    iPhone 17 Pro, ймовірно, буде доступний у трьох нових яскравих кольорах

    Apple може повернутися до яскравішої палітри кольорів у новому iPhone 17 Pro, після того як…

    08.10.2024

    Чутки: смартфони серії Samsung Galaxy S25 отримають чіпи MediaTek

    По мережі ходить багато суперечливих чуток про те, яким же таки чіпами будуть оснащені майбутні…

    08.10.2024

    Що таке рівень захисту ІР. Як дізнатися, наскільки ваш гаджет захищений від пилу та бруду

    Сучасні гаджети часто мають маркування IP, яке вказує на певний клас пиловологозахисту. Однак це не…

    08.10.2024