Армійський стандарт захисту смартфонів – що в ньому особливого

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У характеристиках смартфона може вказуватися його ступінь захисту. Найчастіше це стандарт IP, але деякі пристрої мають стандарт MIL-STD-810G.

Загальноприйнятий світовий стандарт захисту для смартфонів IP (International Protection) перевіряє два фактори: захищеність пристрою від потрапляння предметів (дрібних частинок пилу, піску тощо), а також захищеність від потрапляння рідини. За результатами випробувань апарату видається ступінь, яка вказується в характеристиках телефону, наприклад, IP67, IP54 та інші.

Стандарт MIL-STD-810G (United States Military Standard) є більш комплексною перевіркою високого рівня, яка повинна доводити, що смартфон здатний працювати у важких умовах, бути більш стійким до ударів, потрапляння рідини і зміни температури.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сертифікація за армійським стандартом захисту являє собою 29 спеціалізованих випробувань, серед яких:

  • Перевірка впливу температури навколишнього середовища (від -51°С до +75°С) у вимкненому стані.
  • Перевірка на працездатність за екстремально низьких/високих температур довкілля -20°C до +60°C (у ввімкненому стані).
  • Робота при перепадах температур.
  • Захист від дощу і потрапляння вологи всередину пристрою.
  • Ударостійкість.
  • Стійкість до вібрації.
  • Інші випробування.

Повний перелік перевірок досить широкий, до них відносяться тести практично на всі аспекти роботи телефону і можливі ситуації, в яких він може опинитися. Ось тільки деякі з існуючих випробувань:

  • Пристрій перевіряють на ударостійкість, кидаючи його з висоти 1,2 метра понад 20 разів і перевіряючи на наявність пошкоджень після кожного кидка.
  • Для перевірки на захист від потрапляння рідини на телефон виливають воду під напором протягом години – процедуру повторюють 4 рази.
  • Захист від вологості проводять, поміщаючи телефон на 48 годин в умови підвищеної вологості не менше 95%.

Щоб отримати армійський стандарт захисту, смартфон має успішно пройти необхідні випробування. При цьому офіційна сертифікація поширюється тільки на ті пристрої, які надалі використовуватимуться для потреб армії США. У цьому випадку можна гарантувати, що телефон пройшов усі заявлені тести і повністю пристосований для роботи в найважчих умовах.

Якщо говорити про армійський стандарт для споживчих смартфонів, що випускаються на продаж, то про подібний рівень випробувань говорити складно. Оскільки не існує центрального органу сертифікації MIL-STD-810G, то і виробники можуть проводити свої власні тести, частково повторювати армійські випробування або ж не робити їх зовсім – перевірити, чи дійсно телефон тестували, не вдасться, оскільки докази перевірки виробник пред’являти не зобов’язаний.

Таким чином, зазначений у характеристиках смартфонів армійський стандарт захисту MIL-STD-810G ще не гарантує те, що телефон справді був повністю протестований. Навіть якщо виробник і проводив випробування, не вдасться з’ясувати, за якими з можливих аспектів апарат перевірявся.

Моделі, сумісні зі стандартом MIL-STD-810G, випускають такі бренди, як AGM, Samsung, Caterpillar і деякі інші. І оскільки доказів підвищеного захисту сам виробник не пред’являє, орієнтуватися варто на відгуки та огляди інших людей, які на практиці з’ясували, чи справді смартфон такий “невбиваний”, яким його рекламують.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.