Статті

Чи можна залишати зарядний пристрій в розетці без телефону

Share

Залишати зарядний пристрій увімкненим у розетку погана звичка. Але чи настільки вона несуттєва, як нам здається? Ні. Здається, цей рефлекс не позбавлений дивовижних наслідків, і саме про це ми дізнаємося в наступних рядках.

Ви залишаєте телефон на зарядці і, як тільки він заряджається, берете його. Зарядний пристрій залишається в розетці… Це інтуїтивно зрозуміло! Ви думаєте, що це нормально. Насправді, цей жест повинен викликати більше запитань, і це добре, адже є багато людей, які з міркувань економії або безпеки задають собі питання: чи справді неважливо тримати зарядний пристрій у розетці? Не впевнений… Ось кілька відповідей.

Чи можна залишати зарядний пристрій підключеним без мобільного телефону або комп’ютера?

Залишення зарядного пристрою підключеним без телефону або комп’ютера часто викликає питання. Чи безпечно це? Чи не шкодить навколишньому середовищу? Давайте не будемо ходити навколо та скажемо прямо: не бажано залишати зарядний пристрій увімкненим у розетку, коли він не використовується. Так само, як не варто залишати телефон увімкненим на всю ніч у зарядку, це шкодить як навколишньому середовищу, так і вашій власній безпеці. Ось чому найкраще від’єднувати зарядний пристрій від мережі, щойно ви припиняєте ним користуватися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи споживає енергію зарядний пристрій, увімкнений без телефону?

Не всі це знають, але зарядний пристрій, підключений без телефону, споживає електроенергію. Про це попереджають фахівці з питань навколишнього середовища та управління енергією. Те ж саме стосується зарядного пристрою, який живить телефон, акумулятор якого вже на максимумі! На думку експертів, все дуже просто: зарядний пристрій, який підключений до мережі, нагрівається і споживає енергію без потреби.

Скільки споживає зарядний пристрій для телефону?

Хочете знати? Перевірте це самостійно за допомогою пристрою, який можна підключити до розетки… Лічильника електроенергії. Інструмент, який дозволяє точно дізнатися, скільки електроенергії споживає ваш будинок. Щоб з’ясувати, скільки коштує залишити зарядний пристрій у розетці невикористаним, компанія Engie провела експеримент у 2020 році, підключивши шість зарядних пристроїв до подовжувача. Вердикт: 2,6 кВт-год/рік – це енергія, яку споживають шість зарядних пристроїв, підключених “постійно” цілий рік.

Якщо врахувати, що сучасні зарядні пристрої ще потужніші, то, скажімо так, загальна картина не дуже втішна. Сьогоднішнє споживання однозначно вище.

А як щодо ризику загоряння? Небезпека залишення зарядного пристрою увімкненим

Якщо стан вашого зарядного пристрою поганий або він просто сумнівної якості, ви маєте потенційну пожежну небезпеку. Оскільки пристрій повинен подавати достатньо енергії до електронного пристрою, не виключено, що його внутрішні провідники можуть перегрітися або закоротити. Це може призвести до загоряння трансформатора.

Також важливо враховувати середовище, в якому ви підключаєте зарядний пристрій. Це може стати причиною пожежі. Пояснюємо: перегрів зарядного пристрою може статися, якщо ви дозволите йому виробляти електроенергію, не використовуючи її. Це означає, що вироблене тепло буде накопичуватися в зарядному пристрої, що призведе до його перегріву і потенційно може спричинити пожежу. Тому рекомендується вмикати його в розетку подалі від легкозаймистих предметів у будинку.

Термін служби зарядного пристрою скорочується. Ще більше, якщо ви залишаєте його увімкненим на ніч постійно!

Як би безглуздо це не звучало, але вмикання розрядженого зарядного пристрою лише скоротить термін його служби і спричинить інші проблеми, згадані вище. Але це ще не все… На додаток до передчасного зносу, постійне увімкнення зарядного пристрою в розетку наражає його на ризик менш ефективної роботи. Неважливо, чи це зарядний пристрій для телефону, чи для комп’ютера.

І коли ви знаєте ціну на певні лінійки зарядних пристроїв для смартфонів або комп’ютерів, цього достатньо, щоб змусити вас від’єднати зарядний пристрій, як тільки ви закінчите ним користуватися! Важливо також пам’ятати правило 20-80%, яке радить ніколи не дозволяти пристрою розряджатися нижче 20% і заряджатися вище 80%. Це дуже хороший спосіб запобігти передчасному пошкодженню телефону, якщо ви залишаєте його увімкненим на ніч. Ідея полягає в тому, щоб не дати акумулятору зарядитися до максимуму і викликати передчасне пошкодження зарядного пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Чи можна заряджати звичайний телефон швидкою зарядкою

    Що буде, якщо підключити телефон або смартфон, який не підтримує швидке заряджання, до зарядного пристрою…

    11.05.2024

    З якими моделями iPad працює Apple Pencil Pro

    Кілька днів тому Apple представила свій четвертий розумний олівець — Apple Pencil Pro. Оскільки тепер…

    11.05.2024

    ChatGPT може з’явитися в iPhone

    Apple та OpenAI завершують узгодження умов договору про використання функцій ChatGPT в iOS 18, пише Bloomberg з…

    11.05.2024

    Штучний інтелект навчився обманювати людей

    Чимало систем штучного інтелекту (ШІ) вже навчилися обманювати людей. Це стосується навіть тих систем, які…

    11.05.2024

    SpaceX анонсує будівництво нового стартового комплексу для кораблів Starship

    У рамках масштабного проекту з освоєння космосу аерокосмічна компанія SpaceX оголосила про плани будівництва нового…

    11.05.2024

    Нові моделі iPad Pro можуть зіткнутися з проблемами продажу

    Apple нещодавно представила нові моделі планшетів iPad Pro 11 та 13 дюймів, які відрізняються передовими…

    11.05.2024